Baby Ellis, vijf dagen na haar geboorte. © HalloHelena
Moederschap,  Tips en reviews

6 tips voor een vlotte nacht met jouw baby

Baby’s en een goede nachtrust gaan meestal niet goed samen. Ik probeer die moeilijke nachten zo comfortabel mogelijk te maken. Dit is wat na veel trial en error het beste voor ons werkt.

In mijn bericht over mijn eerste weken als mama kon je al lezen dat rust als iets uit een ver verleden leek. Gelukkig hebben we onze routine nu gevonden en deel ik graag tips die de nachten als nieuwe mama iets makkelijker maakten.

1. Zorg voor een goede slaapzak en makkelijke kledij

 

Je hebt waarschijnlijk zoveel leuke pyjama’s voor je baby en je wil ze allemaal zeker een paar keer gebruiken. Doen! Maar er zijn altijd wel een paar kledingstukken die het je moeilijk maken bij het verschonen. Laat die voor overdag en maak het jezelf ’s nachts niet moeilijk. Hoe vlotter het gaat, hoe minder wakker jouw baby wordt.

De slaapzak van Bemini. Een goede slaapzak is belangrijk voor een goede nachtrust.
De slaapzak van Bemini. Een goede slaapzak is belangrijk voor een goede nachtrust.

Ook een goede slaapzak is essentieel. We hebben er al een paar geprobeerd, want Ellis groeit goed en heeft in haar korte leventje al een harde winter en tropische temperaturen meegemaakt. Onze favoriete slaapzak is nog altijd haar eerste, een toppertje van Bemini. Dit is waarom:

 • De rits loopt onderaan de slaapzak. Bij het verschonen konden we hem eenvoudig open flappen.
 • Er zijn wantjes aan de mouwen, die je wel of niet kan gebruiken. Fijn voor koude nachten, maar ook om krabben tegen te gaan.
 • De vrolijke zomerse kleurtjes maken het helemaal af.

2. Zet zoveel mogelijk klaar

Ik zorg ervoor dat alles wat we nodig hebben in onze slaapkamer staat:

 • Verschoningskussen
 • Extra luiers en billendoekjes
 • Flesjes
 • Melkpoeder
 • Flessenwarmer

Dit neemt best wat plaats in, maar vooral tijdens koude wintermaanden is het fijn als je de warme kamer niet hoeft te verlaten. Vandaar ook de flessenwarmer: overdag gebruiken we de magnetron, maar ’s nachts is de flessenwarmer voor ons het eenvoudigste. Het opwarmen gaat  trager, maar dat is niet erg. Die tijd gebruiken we om Ellis te verschonen.

 

3. Slaap gezellig samen

Een baby op de kamer is even wennen, maar het heeft zoveel voordelen. Je baby is dichtbij, dus je moet maar even je hoofd draaien om te zien of alles in orde is. De vroege hongersignalen maken je al snel wakker, dus je kan je kindje aanleggen of een flesje geven voor hij of zij begint te huilen en écht wakker is.

Wij gebruiken hiervoor de Chicco Next2Me co-sleeper. Niet goedkoop, maar z’n geld dubbel en dik waard. Waarom?

 • Je kan het bedje langs de zijkant openklappen: jouw baby ligt dan echt vlak naast je. Het maakt het ook zoveel makkelijker om jouw baby uit het bedje te halen. Je rug zal je dankbaar zijn.
 • Het is heel veilig: je kan het bedje vastmaken aan jouw bed, zodat er geen ruimte tussen de twee bedden kan ontstaan.
 • De baby ligt zo goed als bij jou in bed, zonder dat er risico is op verstikking.
 • Je kan je baby makkelijk sussen door gewoon je hand mee in bed te leggen
 • Je kan het bedje eenvoudig kantelen, wat heel fijn is voor de refluxbaby’s.

Deze co-sleeper vind je ook vaak terug op tweedehandssites. Als je wat rondkijkt, kom je er zeker één tegen voor een goede prijs.

4. Bereid voedingen voor

Door de flesjes voor te bereiden, moet je 's nachts niet meer gaan afmeten.
Door de flesjes voor te bereiden, moet je ’s nachts niet meer gaan afmeten.

Deze tip is voor wie geen borstvoeding meer geeft.

Eens ik goed wakker ben, val ik heel moeilijk weer in slaap. Daarom zorg ik ervoor dat er zoveel mogelijk klaar staat en ik ’s nachts weinig moet nadenken over wat er nog moet gebeuren.

Ik vul een drietal flesjes met water en evenveel potjes met afgemeten melkpoeder. Dan moet ik ’s nachts niet meer gaan meten en kan ik alles gewoon bij elkaar gooien zodra het water warm is. Let wel op: je mag de flesvoeding niet op voorhand klaarmaken,want dan ontwikkelen er zich bacteriën waar jouw kindje ziek van kan worden.

5. Maak het donker

Onze baby reageert heel sterk op licht. Ze trekt gekke bekken als de zon plots in haar gezichtje schijnt, of huilt als de overgang van licht naar donker te plots verloopt. Maak het dus ook ’s nachts niet te licht in de kamer als jouw baby wakker wordt. Investeer liever een paar euro in een klein nachtlampje dat voor net voldoende licht zorgt.

6. Wissel af en maak afspraken

Dit vind ik zowat mijn belangrijkste tip: je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ik zorg de hele dag voor onze baby, dus vind mijn man het gelukkig niet meer dan eerlijk om ’s nachts wat over te nemen. Op dagen dat hij later moet beginnen met werken of thuis is, neem ik Ellis vroeg mee naar beneden zodat hij kan bijslapen. En zo blijven we allebei maar halve zombies 🙂

 

Heb jij nog tips die nachten met een baby eenvoudiger maken?

 

Volg deze blog via Instagram en blijf op de hoogte van nieuwe posts.

 

 

 

 • co-sleeper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *