Amsterdam,  Europa,  Nederland,  Reizen

48 uur in Amsterdam: een duurzame citytrip

Amsterdam is een zalige stad, zeker voor wie een hart voor duurzaam en vegan heeft. In deze blog zet ik graag mijn beste tips op een rij en maak ik een plan op voor 48 uur in Amsterdam langs de leukste winkels, belevingen en vegan eetgelegenheden. Geniet van jouw uitstap!

Ik start met het schrijven van deze blog terwijl ik nog onder een warm deken in het hotel lig en mijn man naast mij ligt te snurken. Straks vertrekken we weer, maar ik wil helemaal nog niet weg. En dus start ik alvast met het neerschrijven van al het leuks wat we gedaan hebben en waar ik zeker van ben dat jij er ook veel plezier aan zal beleven 🙂

Dag 1 in duurzaam Amsterdam

Amsterdam Centraal

De meest eenvoudige manier om je naar Amsterdam te begeven is per trein. Geen verkeersstress, het station is centraal gelegen en het openbaar vervoer brengt je zo naar alle hoeken van Amsterdam. Bij aankomst kan je meteen een dagkaart voor één of meerdere dagen kopen in één van de vele automaten, zodat je zoveel als je wil van het OV gebruik kan maken binnen die tijdspanne. De kaart wordt pas geactiveerd bij het eerste gebruik.

Als je gekozen hebt voor een hotel buiten het centrum (zoals ik deed, daarover later meer), is het geen slecht idee om gebruik te maken van de lockers van Lockerpoint in het centraal station. Voor 24 uur betaal je op het moment van schrijven 7,5 euro voor een kleine locker, waar een kleine koffer zeker in past. Zo kan je meteen de stad verkennen zonder te moeten zeulen, heel handig!

A’dam Lookout

A’dam Lookout is één van de meest typisch toeristische dingen in deze lijst, maar wel een super leuke. Je hebt vanuit het gebouw een mooi uitzicht over de stad en als je het aandurft, kan je ook schommelen vanop 100 meter hoogte. Super tof!

Tony’s Chocolonely Bar

Een hongerke na de adrenaline? Tony’s Chocolonely’s Bar ligt op enkele minuten stappen van het station. Tony Chocolonely ken je vast wel hun eerlijk geproduceerde (en gewoonweg super lekkere) chocolade.

Het is al de moeite om er even langs te gaan, gewoon om de luchters van chocoladerepen te zien 🙂 Helaas is niet alles van de kaart gemaakt met chocolade, het voordeel is wel dat je er veel hartige en vegan opties hebt. Reserveren is geen overbodige luxe, het is er vaak druk.

De Oude Kerk en Ons Lieve Heer op Solder

Vlak om de hoek vind je De Oude Kerk en Ons Lieve Heer op Solder. Beide lijken me super tof om te bezoeken. Ik ben er zelf niet geraakt (omdat ik de tip van de locker pas op de laatste dag ontdekte, best wat tijd verloren met de bagage af te gaan zetten 🙂 ). Ga dus zeker eens kijken en laat me weten wat je er van vond!

Het Mercure Hotel Amsterdam City

En dan stel ik voor dat je jouw koffers ophaalt en stilaan richting het hotel gaat. Ik verbleef in het Mercure Amsterdam City hotel (klik voor de volledige review). Het ligt net buiten het centrum, wat maakt dat je er luxueus én heel budgetvriendelijk kan overnachten. Je komt er door metro 51 (kan bijvoorbeeld vanuit het Centraal Station) richting Sloterdijk te nemen en uit te stappen bij halte Spaklerweg. Rust er even je benen in je kamer of in de gezellige lobby, zodat je klaar bent voor de avond.

Waterlooplein markt

Als je terug op pad gaat, kan je metro 51 nemen tot aan de halte Waterlooplein. Daar staat van maandag tot en met zaterdag een markt met tweedehands, vintage (en soms ook wel echte rommel). Het is er leuk kijken naar de kraampjes en rond het plein vind je ook nog enkele tweedehandswinkels.

Instock

De dag afsluiten doe je bij Instock, een restaurant dat werkt met voedseloverschotten. Het voedsel waarmee ze koken komt van telers, producenten of tussenhandelaars. Het zag er niet ‘mooi’ genoeg uit om in de winkel terecht te komen, er werd te veel van ingekocht of had bijvoorbeeld niet de juiste verpakking.

Je krijgt een kaart met een beperkte keuze, maar elk gerecht dat er op staat is wel top. Als je op voorhand laat weten dat je graag vegan eet, houdt de chef er graag rekening mee. Je krijgt bij het serveren ook telkens uitleg over waar het voedsel op jouw bord vandaan komt en hoe ze het bereid hebben. Heel interessant én gezellig. Ik ben ondertussen twee keer in het restaurant geweest en hoop er snel nog eens langs te kunnen gaan!

Dag 2 van jouw citytrip in Amsterdam

The School of Life café

The School of Life is een internationale organisatie die je helpt om sterker in het leven te staan en geeft tips rond belangrijke beslissingen. Het klinkt heel wat zwaarder dan het is, ze bieden super leuke boekjes aan met tips, kaartspellen en je kan er terecht voor cursussen en lezingen. Echt, ik doe het geen eer aan met de manier waarop ik het beschrijf 🙂

Dit café vind ik dus zeker een bezoekje waard. Snuister eens tussen het aanbod, ik ben zeker dat je iets zal vinden dat je aanspreekt. Je komt er vanuit het Mercure hotel door metro 51 te nemen en uit te stappen aan het Weesperplein. Iets verderop vind je trouwens Kringloop Kerkstraat, een gezellig kringwinkel met leuke stukken voor heel kleine prijzen.

9 straatjes

Laat de grote ketens maar links liggen, in de 9 straatjes vind je pas écht leuke winkels. Het aanbod aan vintage, vegan en duurzaam is er enorm. Je moet al moeite doen om een eetgelegenheid te vinden waar er geen plantaardig aanbod is. Geen specifieke tips dus, neem gewoon de tijd om er gezellig rond te kuieren.

Vegan Junkfood Bar

Van al dat wandelen krijg je honger: tijd voor een onbeschaamd vettige en vegan hap. In de vegan junkfood bar is alles wat op de kaart staat plantaardig, maar het is niet voor de gezondheids-vegans 🙂 Junkfood op z’n best die zelfs de grootste vleeseters weten te waarderen. Je vindt verschillende vestigingen in de stad, die in de Reguliersdwarsstraat is het dichtste bij de 9 straatjes.

Rijksmuseum

Volgende halte: het museumplein. Je vindt hier het prachtige Rijksmuseum, dat je toch zeker gezien moet hebben als je Amsterdam bezoekt. Als de kunst binnen niet jouw ding is (maar misschien verandert dat wel na een bezoekje?), dan is het zeker de moeite waard om toch te gaan en het gebouw zelf te bewonderen. Op het plein vind je nog verschillende andere musea, dus keuze genoeg!

Meatless District

De dag afsluiten doe je door te gaan eten bij Meatless District. Alles op de kaart is plantaardig. Je vindt hier niet enkel vegan burgers, maar ook salade’s, curry’s, … Keuze genoeg om een geweldige avond te hebben.

Ik vrees dat onze 48 uur in Amsterdam er hier op zitten. Geniet van je reis, verken Amsterdam en als je iets had aan deze blog vind ik het heel lief als je een comment achter laat of deze blog deelt <3

Je vindt hier meer leuke duurzame adresjes en inspiratie voor citytrips dichtbij huis. Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Amsterdam is een zalige stad, zeker voor wie een hart voor duurzaam en vegan heeft. In deze blog zet ik graag mijn beste tips op een rij en maak ik een plan op voor 48 uur in Amsterdam langs de leukste winkels, belevingen en vegan eetgelegenheden. Geniet van jouw uitstap!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *