Katoenen zakjes voor groenten, fruit en brood
Groen leven,  Huishouden

Boodschappen doen met minder plastic doe je zo

Een plastic zakje om de tomaten in te doen, een broodzak met een plastic venster, een tasje aan de kassa, … In de supermarkt volgt de ene overbodige plastic verpakking na de andere.

Gelukkig kan je daar heel eenvoudig wat aan doen. Met deze tips kom je al een heel eind. Wedden dat je zo een pak minder plastic verbruikt?

1. Katoenen zakjes voor groenten, fruit en brood

Bij de afdeling groenten en fruit vind je belachelijk veel plastic verpakkingen. Sommige supermarkten vervangen de tasjes om de groenten en fruit in te verpakken al door papieren exemplaren. Dat is goed, maar geen zakje zou gewoon nog beter zijn voor het milieu.

Kies daarom voor een herbruikbaar zakje van biokatoen. Ik kocht de mijne bij Leven zonder Afval en ga de deur niet meer uit zonder. Ze zijn heel licht, je kan ze dus gewoon mee wegen. Zo handig! Daarbij zien die groentenetjes er veel leuker uit dan een plastic zakje. Eerlijk waar, mijn beste aankoop sinds lang.

2. Wilt u een zakje?

Oké, tegenwoordig worden plastic zakjes niet meer zo aangeprezen als vroeger, maar ze zijn er nog wel. Als goede groene leerling ga je natuurlijk al jaren winkelen met een herbruikbare boodschappentas. Maar soms vergeet je die en dan sta je daar mooi.

Vraag dan niet meer naar een zakje, maar kijk eens rond in de supermarkt. In de discountsupermarkten staan de lege dozen vaak in de rekken. Neem er eentje mee om je boodschappen in te doen, de supermarkten zijn blij om er van af te zijn. Bij andere supermarkten staat er soms een stapel aan de kassa’s. Laat je vooral gaan 🙂

3. Koop met kritische blik

Kijk eens kritisch naar de producten die je koopt. Laat de met plastic verpakte paprika’s links liggen en koop de losse stuks. Kies voor de komkommer zonder plastic beschermlaag. En jouw lievelingskoekjes, zijn die echt enkel verkrijgbaar in individuele verpakkingen?

Denk ook eens na over de dingen die je koopt om je het leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld dat plastic zakje met geraspte wortels: hoe lang duurt het echt om een wortel te raspen? Juist, niet zo lang. Met een beetje citroensap erop zien jouw worteltjes er de dag erna even fris uit. Én je bespaart er geld mee, vergelijk de prijs per kilo eens tussen het zakje geraspte wortels en de bussel wortels.

4. Kijk verder dan de supermarkt

Sommige producten kan je in de supermarkt enkel verkrijgen in een plastic verpakking, maar vind je ergens anders ecologisch verpakt. Denk maar aan shampooflessen, tandpasta, wasmiddel, … Die je gemakkelijk kan vervangen door shampoo bars, denttabs en wasnoten.

Dit zijn allemaal kleine aanpassingen die samen een groot verschil maken. En hoe meer je het signaal geeft dat plastic je eerder stoort dan helpt, hoe sneller supermarkten meegaan in de verandering.

Heb jij nog tips om plastic te vermijden bij boodschappen? Laat het me weten!

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener leven.

Een plastic zakje om de tomaten in te doen, een broodzak met een plastic venster, een tasje aan de kassa, ... In de supermarkt volgt de ene overbodige plastic verpakking na de andere. Gelukkig kan je daar heel eenvoudig wat aan doen. Met deze tips kom je al een heel eind. Wedden dat je zo een pak minder plastic verbruikt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *