Workshop Druantia Copyright Druantia & Annick Andries
Badkamer,  Groen leven

Druantia: workshop natuurlijke verzorgingsproducten

Je kan alleen zeker weten wat er in jouw verzorgingsproducten zit als je ze zelf maakt. Maar hoe begin je daar aan? Ik ging aan de slag tijdens een workshop bij Druantia in Lier en ging naar huis met een zelfgemaakte dagcrème, reinigingspoeder en shampoobar. Perfect voor in mijn zero waste badkamer!

Druantia is een super gezellige winkel waar je terecht kan voor natuurlijke verzorgingsproducten. Van kruidenthee tot mascara: alles is er aanwezig. Het is in dat gezellige kader dat eigenares Iris de workshop organiseert.

Er staat een lange tafel gedekt met maatbekers, weegschaaltjes, bakplaten, … Het is best intimiderend. En de receptenlijst doet me vermoeden dat ik de chemicus in mezelf zal moeten zoeken. Ai. Wie had gedacht dat er zoveel komt kijken bij het maken van je eigen verzorgingsproducten?

De ingrediënten van de zelfgemaakte dagcrème op de bakplaat.
De ingrediënten van de zelfgemaakte dagcrème op de bakplaat.

Zelf verzorgingsproducten maken

Iris overloopt het recept en stelt ons gerust: we doen alles stap voor stap en ze is vlakbij als we hulp nodig hebben. Oef. Het is meteen duidelijk dat Iris kennis van zaken heeft. Ze vertelt enthousiast over de producten die we maken en legt het proces vlot uit. Geen enkele vraag over de ingrediënten of het eindproduct blijft onbeantwoord.

We maken in ongeveer twee uur tijd een natuurlijke dagcrème, reinigingspoeder en shampoobar. Dat was best uitdagend. Een paar grammetjes van dit, een paar druppels van dat, opwarmen op dezelfde temperatuur, … En dat met een ingrediëntenlijst waarvan de helft je onbekend is. Deze kluns heeft meer dan eens aan Iris haar mouw moeten trekken.

Dat sukkelen is natuurlijk een deel van het plezier. En het maakt het dat ik nóg trotser ben op het eindresultaat. Ik heb een geweldig toffe avond beleefd met allemaal dames die net als ik begaan zijn met onze aarde. Tussen de recepten door was er genoeg tijd om gezellig te kletsen. En als aandenken bezit ik nu geweldige verzorgingsproducten waarvan ik zeker weet dat ze geen schadelijke stoffen bevatten én die perfect passen in mijn zero waste badkamer. Score!

Als het bakken van een cake

Vlak na de workshop was ik niet overtuigd of ik de producten ooit weer zou maken. Het was best veel werk en zonder de hulp van Iris was het me niet gelukt. Maar na ze gebruikt te hebben denk ik er anders over. Deze producten zijn zoveel beter dan al wat ik ooit gekocht hebt. Mijn gezicht wordt zo zacht door het reinigingspoeder dat ik zelfs met mijn baby kan concurreren. En geen enkele shampoobar heeft mijn haar al zo schoon gewassen als mijn homemade exemplaar.

Ik vermoed dat het zoiets is als een cake bakken: de eerste keer is dat ook moeilijk. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Misschien moet ik wel gewoon nog een keer op workshop. Ik hou jullie in elk geval op de hoogte over of mijn keuken al dan niet ontploft 🙂

Druantia in Lier.
Druantia in Lier.

Als je zelf een workshop wil volgen bij Druantia kan je altijd hun evenementen in het oog houden. Het is de moeite meer dan waard. Een bezoek aan de winkel is sowieso een aanrader. Het grootste deel van het gamma is vegan (yes!) en er is een hele zero waste afdeling. En Iris straalt zoveel positieve vibes uit dat je je meteen welkom voelt. Je vindt er meteen ook alle ingrediënten die je nodig hebt om je eigen producten te maken.
Een topadres, dus.

Blijf je graag op de hoogte van mijn zoektocht naar een groener en gelukkiger leven? Volg me dan snel mee op Instagram en Facebook. Tot gauw!

Workshop Druantia Copyright Druantia & Annick Andries
Workshop Druantia Copyright Druantia & Annick Andries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *