Europa,  Nederland,  Reizen

Duurzame citytrip naar Amsterdam: de beste adresjes

Amsterdam is dé bestemming voor iedereen die duurzaam leeft. Je geraakt er vlot met de trein, het bus- en tramnetwerk is top én er zijn zoveel leuke groene adresjes waar je heerlijk kan shoppen. Geloof me, na één bezoek aan groen Amsterdam wil je meteen je volgende trip boeken. De duurzame adresjes in Amsterdam zijn er namelijk véél.

Duurzame uitstappen in Amsterdam

Markt Waterlooplein

Het Waterlooplein is een mooie plek om te starten. Je vindt er van maandag tot zaterdag tussen 9.30 en 18u een gezellige markt met een groot tweedehands aanbod. Heel fijn om tussen de kraampjes te wandelen en wat te rommelen tussen het koopwaar.

Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus is één van de oudste botanische tuinen van Europa. Je vindt er meer dan zesduizend bomen en planten, en dat allemaal midden in de grootstad.

Plastic vissen

Verken de grachten én draag je steentje bij aan een propere stad: bij Plastic Whale kan je vanop een boot het afval uit het water vissen. Een geweldige manier om de stad te ontdekken 🙂

Duurzaam en vegan eten

Instock Amsterdam

Als je duurzame adresjes in Amsterdam zoekt, dan mag Instock zeker niet ontbreken. Bij Instock werken de chefs met voedseloverschotten, zoals bijvoorbeeld groenten die niet mooi genoeg zijn om te verkopen, vis en vlees dat bijna anders zou vervallen, … Zo redden hun restaurant al meer dan 800.000 kg eten. Je mag er zeker van zijn dat er altijd een vegetarisch gerecht op het menu staat.

Dat konden ze natuurlijk enkel omdat het er zo gezellig en heerlijk is om te gaan eten. Het menu is beperkter dan je gewend bent in een restaurant, maar alles wat erop staat is super lekker. Je kan er terecht voor lunch en diner.

Vegan Junkfood Bar

De Vegan Junk Food Bar vind je op vier locaties in Amsterdam en zijn dus nooit ver uit de buurt. Heel het menu is helemaal vegan, hoera! Het grootste deel van de kaart bestaat uit lekkere calorierijke snacks, maar als je goed zoekt vind je vast wel iets gezond 🙂

De Kas

Bij Restaurant De Kas komt je eten recht vanuit hun grote serre op jouw bord. Voor de zaken die ze zelf niet kunnen kweken, werken ze samen met boeren en handelaars uit de buurt. Hun menu’s zijn geïnspireerd op de oogst van de dag, dus a la carte kan je er niet eten. Een topadresje!

Tweedehands shoppen

Kilostore Amsterdam

Op het Waterlooplein (jeweetwel, dat van de markt) vind je twee tweedehandswinkels: Kilostore Amsterdam en Episode Waterlooplein.

De sfeer in de Kilostore is heel leuk: best druk, mensen van alle leeftijden en afkomsten die tussen de rekken speuren naar een topstuk. Er is veel keuze, maar voor tweedehands is het best duur: voor deze trui en jurk betaalde ik ongeveer 45 euro.

Rode tweedehandsjurk uit Kilostore Amsterdam.
Rode tweedehandsjurk uit Kilostore Amsterdam.
Geruite trui uit Kilostore Amsterdam.
Geruite trui uit Kilostore Amsterdam.

Toch is de winkel een aanrader, door het grote aanbod vind je zeker iets leuk om je kleerkast mee aan te vullen.

Hoofddorppleinbuurt = tweedehands heaven

In de Hoofddorppleinbuurt vind je heel wat tweedehandswinkels. Denk maar aan Kids and Queens, Kilo Store (= van dezelfde eigenaar als die aan het Waterlooplein), Cherine Couture en Zo Goed Als Nieuw. Een heel fijne stop als je duurzaam Amsterdam wil verkennen.

Het Faire Oosten

Eentje die me werd aangeraden, maar waar ik helaas zelf niet meer geraakt ben: Het Faire Oosten. De naam alleen al van deze zaak is geweldig. Je koopt er duurzame spullen gemaakt door verschillende creatieve ondernemers. Dat gaat van kledij over speelgoed tot woonaccesoires.

Big & Belg

In deze hippe kinderwinkels (er zijn er sinds kort twee) vind je mooie duurzame merken. Maar nog leuker is de vibe die er hangt. Niet helemaal overtuigd? Laat dit filmpje op hun homepage dat dan zeker doen 🙂

Duurzaam overnachten in Amsterdam

Jakarta Hotel

Als je duurzame adresjes in Amsterdam zoekt om te overnachten, dan is het Jakarta Hotel hét van het. Maar als je naar de foto kijkt, zie je al snel dat daar ook een stevig prijskaartje aan vasthangt. Als je budget het toelaat, zou ik zeggen: ga ervoor!

Citizen M Amstel Amsterdam

Het Citizen M hotel is dan weer een pak budgetvriendelijker. Het hotel geeft in hun marketing niet super veel aandacht aan hun eco aanpak, maar die is er zeker wel. De kamers zijn compact (en handig) ingericht, er staan grote flessen zeep in de douche en er is een mooi aanbod aan vegetarisch en vegan eten bij het ontbijt.

Mijn volledige review van het hotel lees je hier.

Ken jij nog leuke duurzame adressen in Amsterdam? Laat ze achter in de reacties, dan ga ik er graag langs op mijn volgend bezoek aan deze mooie stad.

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Amsterdam&Partners. Je leest hier meer over hoe ik samenwerk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *