Groen leven,  Huishouden

Duurzaam beddengoed: zo ga je voor een eerlijke nachtrust

Op weg om alle aspecten van je leven te verduurzamen? Kijk dan ook eens in je slaapkamer. Want de lakens die daar liggen, zijn waarschijnlijk gemaakt van water verslindend katoen. Als die versleten zijn en het tijd is voor iets nieuw, kies je dit keer natuurlijk voor een duurzame variant. Dit is waar je op moet letten:

BCI keurmerk

BCI staat voor Better Cotton Initiative en wil de katoenproductie wereldwijd verduurzamen. Waarom dat zo belangrijk is? Voor een kilogram katoen wordt 20.000 liter water verbruikt en bossen verdwijnen om plaats te maken voor katoenplantages. Daarnaast worden er bij de niet-biologische variant pesticiden gebruikt bij het telen. Organisaties en bedrijven die hier iets aan willen en kunnen doen, zijn dus broodnodig. Minstens even belangrijk: het BCI strijdt onder meer ook tegen kinderarbeid in de sector en voor een eerlijk loon.

Wie het keurmerk gebruikt, verbindt zich ertoe om minstens tien procent katoen te gebruiken dat geteeld is volgens de regels van het BCI, met het plan om daar binnen de vijf jaar minstens vijftig procent van te maken.

GOTS keurmerk

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Dat wil zeggen dat katoen geteeld is op een biologische manier: zonder pesticiden of overmatig waterverbruik. Vind je het label terug op het beddengoed? Top, want dat wil zeggen dat het voor minstens zeventig procent van biologisch geteeld katoen gemaakt is.

Het gewone label wil zeggen dat minstens zeventig procent van het product gemaakt is uit organisch geteelde vezels, voor het ‘Ogranic’-label is dat zelfs 95 procent.

Fairtrade lakens

Het Fairtrade keurmerk draait niet zozeer rond duurzaamheid, maar garandeert een eerlijke productie en loon voor de katoenboeren. De organisatie vecht tegen slavernij, kinderarbeid en algemeen een eerlijke handel. Dit keurmerk vind je dus niet enkel op katoenen producten, maar bijvoorbeeld ook op bananen, chocolade, etc.

Duurzame lakens

Gelukkig gaan duurzaam en mooi ook in dit geval goed samen. En nu weet je waarop te letten als je nood hebt aan nieuw beddengoed 🙂 Niet moeilijk, toch?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Smulders Textiel. Om het jou gemakkelijk te maken hebben ze een apart tabblad voor alle duurzaam beddengoed dat één of meer van deze labels draagt. Je kan in deze webshop onder meer terecht voor een laken sloop en dekbedovertrekken.

Je leest hier meer over waarom en hoe ik met bedrijven samenwerk. Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *