Groen leven,  Huishouden

Elektronica kopen: zo pak je dat duurzaam aan

Een elektronisch apparaat aankopen op een duurzame manier? Dat kan! En het is niet eens zo moeilijk meer: zowel de grote internetspelers als de kringwinkels hebben een mooi aanbod dat beter is voor onze planeet én voor jouw portemonnee.

In deze blog vind je verschillende mogelijkheden voor het aankopen van elektronica. Elk van deze manieren heeft z’n voor- en nadelen. Zo kan je in de kringloopwinkel een topstuk vinden, maar soms moet je lang wachten voor je het vindt. Of is het toestel goedkoop, maar zo verouderd dat een nieuw toestel duurzamer zou zijn. En dan ben je beter af met de ‘nieuwe’ tweedekans artikelen van grotere spelers. Kijk dus vooral wat het beste bij jouw aankoop past.

Kringloopwinkels

In kringloopwinkels vind je steeds vaker elektronische toestellen die hersteld werden door de medewerkers. Dat is veiliger dan van een particulier kopen en daarbij krijg je vaak een garantie op je aankoop.

Gooi elektronica die je niet meer gebruikt dus niet zo maar weg, maar schenk ze een tweede leven door ze te doneren.

Refurbished

Het is vooral grijsgoed (smartphone’s, tablets, laptops, …) die refurbished worden. Dat gebeurt bij bedrijven die grote loten ouden toestellen opkopen en met de beste onderdelen van dat lot de toestellen weer opgebouwd. Ook hier krijg je vaak garantie op je aankoop.

Er zijn veel webshops die refurbished toestellen aanbieden, Google even en je vindt ze meteen.

Tweedekans artikelen

Tweedekans artikelen zijn producten die door klanten worden teruggestuurd naar de webwinkel met al dan niet een klein cosmetisch defect (een krasje, klein hoekje af, …). Het is heel fijn dat grote webwinkels consumenten de kans geven om deze artikelen nu ook aan te kopen, aangezien ze anders waarschijnlijk op de afvalberg zouden belanden. Uiteraard is dit voor de bedrijven zelf ook interessant.

Je vindt tweedekans artikelen onder meer bij de webshops Bol.com en Coolblue (dit zijn affiliate links). Bij die laatste bestelde ik onlangs een stofzuiger met veertig euro korting. Hij werkt perfect! In de winkel waren ze ook heel eerlijk over eventuele krasjes (die ik trouwens nog niet gevonden hebt 🙂 ) en zocht de verkoper zelfs mee welke van de beschikbare artikelen er het beste uit zag?

Daarbij vind ik alle bovenstaande opties geweldig voor mensen met keuzestress. Er is zijn zoveel producten en aanbieders dat je het bos niet meer door de bomen ziet en dan vind ik het niet erg als mijn keuzes wat beperkt worden 🙂

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en volg me via mijn FacebookpaginaInstagram of Pinterest. Tot snel!

Een elektronisch apparaat aankopen op een duurzame manier? Dat kan! En het is niet eens zo moeilijk meer: zowel de grote internetspelers als de kringwinkels hebben een mooi aanbod dat beter is voor onze planeet én voor jouw portemonnee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *