duurzaam inpakken
DIY,  Groen leven,  Huishouden

Duurzaam inpakken: van plasticvrij inpakpapier tot mooie sjaaltjes

Al die kleurrijke pakjes zijn zo feestelijk! Maar de impact van al die mooie verpakkingen is groter dan je denkt. Van zodra er een plastic laagje in het inpakpapier verwerkt is (en dat gebeurt vaak), kan je het niet meer recycleren. Net daarom is duurzaam inpakken zo belangrijk.

Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven. Duurzaam, minstens even mooi en een pak origineler dan dat cadeaupapier van dertien in een dozijn.

1 Sjaaltjes knopen

Als ik Furoshiki zeg, dan zeg jij… gezondheid? Furoshiki is een Japanse manier van inpakken met stof. Wedden dat jij het meest originele pakje onder de kerstboom legt?

Deze manier van inpakken is duurzaam omdat er geen plastic en papier aan te pas komt. Let wel, het is pas duurzaam als je verpakking bestaat uit reststof of wanneer het de bedoeling is dat de ontvanger het blijft gebruiken (bvb een mooi sjaaltje). Als je kiest voor een nieuwe stof die achteraf bij het vuilnis belandt, is er niks duurzaam aan en kies je beter voor inpakpapier.

2 Krafpapier

Wat ons bij het volgende brengt: Kraft inpakpapier. Kraftpapier is een stevige papiersoort die geschikt is voor biologisch afbreekbare en recycleerbare verpakkingen.

Het ziet er misschien een beetje saai uit met zijn bruine kleur, maar dat geeft jou net de kans om extra creatief uit de hoek te komen. Wat dacht je ervan om met stempels te werken, kleurrijk touw te gebruiken of zelf cadeaukaartjes te maken?

Niet in een creatieve bui? Je kan ook bedrukt Kraftpapier kopen. En ook daarmee scoor je je duurzaamheidspunten ๐Ÿ™‚

3 Kranten- en tijdschriftenpapier

Helemaal duurzaam inpakken doe je met het papier van kranten en tijdschriften die je in de papiermand zou gooien. Let er wel op dat je inpakt met het leukste nieuws aan de buitenkant ๐Ÿ™‚

4 Cadeautasjes en -dozen

Cadeautasjes en -dozen lenen zich het beste tot hergebruik. Kijk dus eens in je kasten of je nog leuke tasjes en doosjes hebt staan die je nu kan gebruiken. Dat helpt meteen bij het ontspullen ๐Ÿ™‚

Nog een tip: hou de mooie tasjes en dozen bij die je dit jaar krijgt en moedig anderen aan om dat ook te doen. Zo heeft iedereen meteen een voorraad cadeauverpakking voor het volgende jaar.

5 Hergebruik je shoppers

Je kan je niet meer buiten begeven of je krijgt wel een herbruikbare boodschappentas in je handen geduwd. Heel nuttig, maar trop is te veel. Voor grote cadeaus kan je deze tassen hergebruiken door ze wat op te leuken (met strijkpatches, door er een kerstpatroon op te naaien, …). Klaar is kees!

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Al de kleurrijke pakjes zijn zo feestelijk! Maar de impact van al die mooie verpakkingen is groter dan je denkt. Van zodra er een plastic laagje in het inpakpapier verwerkt is (en dat gebeurt vaak), kan je het niet meer recycleren. Net daarom is duurzaam inpakken zo belangrijk.

Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven. Duurzaam, minstens even mooi en een pak origineler dan dat cadeaupapier van dertien in een dozijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *