Groen leven,  Huishouden

Duurzaam ondernemen: dierproefvrije etiketten en veganistische stickers

Er zijn producten waarvan iedereen denkt dat ze vegan zijn. Stickers en etiketten bijvoorbeeld, waarom zouden daar dierlijke ingrediënten in zitten? Je verwacht het misschien niet, maar vaak zijn de inkt en de lijm niet veganistisch. Gelukkig zijn er nu fabrikanten die het probleem aanpakken én ondernemers die graag kiezen voor veganistisch.

Dierlijke ingrediënten in lijm

Bijna alle stickers bestaan uit een dragermateriaal, drukinkt en een kleefstof. De dierlijke ingrediënten zitten meestal in de lijm. De lijm kan bijvoorbeeld caseïne bevatten, een eiwit dat voorkomt in koemelk. In glutinelijm zitten dan weer botbestanddelen en in vislijm zitten graten en vel van vis.

Gelukkig zijn er nu ook Veganistische etiketten en stickers: deze zijn gebaseerd op minerale en plantaardige stoffen. De lijmen kunnen bijvoorbeeld op acrylbasis zijn, of op basis van plantaardig zetmeel. Heel fijn, want veganistische producten zijn ook beter biologisch afbreekbaar.

Meer vegan stickers

Meer en meer ondernemers kiezen voor vegan etiketten en stickers, want ook zij zijn begaan met dierenwelzijn en het milieu. Goed hé. En die betrokkenheid kan je dan maar best doorzetten in het héle productieproces. Er is ook echt geen reden meer om voor andere stickers te kiezen dan vegan stickers: de kleefstof hecht zich minstens even goed als de variant met dierlijke ingrediënten. En natuurlijk stellen de klanten het ook op prijs.

Kwaliteit en prijs

Bang dat vegan etiketten en stickers te duur zijn? Het prijsverschil is echt minimaal, zo’n tien tot dertig procent. Je betaalt wat meer omwille van het op maat gemaakte materiaal en het speciale drukproces. Maar je krijgt er wel een eerlijk product voor in de plaats, waar geen dierenleed aan te pas kwam.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Online Printers. Je leest hier meer over waarom en hoe ik met bedrijven samenwerk.

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *