Duurzaam online bestellen
Groen leven,  Huishouden

Zo maak je online bestellen zo duurzaam mogelijk

Alle producten die je wil, zijn maar een muisklik verwijderd. Super handig in een tijd waarin iedereen het druk druk druk heeft, maar jammer genoeg heeft al dat online winkelen een enorm negatieve impact op het klimaat.

Helemaal stoppen met online shoppen is moeilijk, zelfs als je zo weinig mogelijk nieuw koopt. Er verdwijnen steeds meer fysieke winkels en het is soms moeilijk om (duurzame) producten in een buurtwinkel te verkrijgen. De kunst is dus om zo weinig mogelijk te kiezen voor online winkelen en om wanneer je het wel doet, het zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Dit is hoe je online bestellen zo groen mogelijk maakt:

1. Duurzaam online bestellen: koop zoveel mogelijk lokaal

Heb je geen duurzame winkels in jouw buurt, maar ken je wel een toffe webshop in jouw regio? Bestel dan daar. Hoe minder ver jouw pakje moet reizen, hoe beter. Ga zeker op zoek naar een webshop binnen jouw landsgrenzen.

2. Laat je bestelling leveren in een postpunt

Hoeveel keer heb jij al net een levering gemist, ook al was je die dag thuis? Juist. Laat je bestelling dus liever leveren in een postpunt bij jou in de buurt. Hoe meer pakketjes in zo’n postpunt geleverd worden, hoe minder bestelwagens er de baan op moeten.

De Cubee pakjesautomaten van bpost zijn hiervoor heel handig. Je kan je pakje er 24/7 ophalen en moet daarvoor enkel een qr-code scannen.

3. Zo weinig mogelijk verpakking

Vraag tijdens je bestelling in het commentaarveld om zo weinig mogelijk verpakking te gebruiken. Bij groene webshops kan je er van op aan dat ze hier sowieso rekening mee houden. Als je bijvoorbeeld verzorgingsproducten koopt bij duurzame webshop Druantia worden deze omringd door biologisch afbreekbare verpakkingschips.

4. Alternatieve levermethodes

Sommige webshops zijn helemaal mee met hun tijd. Ze leveren niet enkel met bestelbusjes, maar ook met groene alternatieven zoals bakfietsen. Denk maar aan Elektronicatopper Coolblue of Shipto van Carrefour. En zo wordt online bestellen plots een pak duurzamer.

Soms werken winkels ook samen: dan kan je jouw bestelling van de ene winkel laten leveren in een andere dichter in jouw buurt.

Heb je iets aan deze tips gehad? Deel ze dan met familie en vrienden, dan zijn we weer een stapje bij een mooiere wereld.

Heb je nog ideeën nodig over wat je dan juist moet bestellen? Wat dacht je van deze producten voor een zero waste badkamer? Of voor een keuken zonder wegwerpplastic?

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

<!-- wp:paragraph -->
<p>Al wat je wilt is maar een muisklik verwijderd. Het is zelfs moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin dat niet zo is. Super handig, maar jammer genoeg drukt online winkelen enorm op ons klimaat. </p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>Helemaal stoppen met online shoppen is moeilijk, want veel (duurzame) producten kan je moeilijk in je buurt verkrijgen. De kunst is dus om het winkelen zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Dit is hoe je online bestellen zo groen mogelijk maakt:</p>
<!-- /wp:paragraph -->

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *