Groen leven

Duurzaam samenleven als gezin: hoe begin je eraan?

Dus, jij hebt de duurzaamheidskriebels te pakken. Hoera! Maar jouw gezin is hier niet zo mee bezig, en jij vraagt je af hoe je ze mee op die kar krijgt. Begrijpelijk, want samenleven als je andere dingen belangrijk vindt, is niet altijd eenvoudig. Dit is hoe jullie elkaar kunnen vinden in een duurzame levensstijl.

Begin bij jezelf

Start zelf met enkele veranderingen te maken die jouw gezin niet per se impacteren. Bak bijvoorbeeld voor jezelf geen vlees meer, koop een shampoo bar voor in de douche, neem vaker de fiets, … Als jouw gezin ziet dat je plezier beleeft aan deze dingen, nemen ze vanzelf wel enkele dingen over.

Ook als je bepaalde taken in het huishouden verdeelt, kan je afspreken dat als het jouw beurt is, je dit op een duurzame manier mag doen (wassen met zelfgemaakt wasmiddel, poetsen met ecopods, …).

Communiceer

Praat met je gezinsleden over waarom je jouw levensstijl wil veranderen, wat je precies wil doen en wat je nodig hebt van hen (steun, geduld, aanmoediging, …?). Vraag wat zij er van vinden en of ze misschien aan bepaalde aspecten willen deelnemen. Wees ook niet gekwetst als dat niet zo is, verandering vraagt tijd.

Ga op zoek naar gelijkgestemden

Als jouw gezin niet van de eerste minuut mee is met jouw duurzame reis, kan het helpen om ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. Om tips uit te wisselen, elkaar aan te moedigen en gewoon een fijne babbel te doen. Zo kan je bijvoorbeeld duurzame accounts gaan volgen op Instagram, of lid worden van een Facebookgroep voor duurzame gezinnen.

Toon begrip

Weet je nog hoe je zelf dacht over vegetariërs/vegans/zero wasters/… toen je er zelf niet mee bezig was? Juist, je vond hen waarschijnlijk vaak extreem in hoe ze leefden. Tot je zelf het licht zag. Als de leden van jouw gezin nog niet tot het inzicht kwamen dat duurzaam leven de toekomst is, zal je weinig kunnen zeggen dat tot hen doordringt. En door zeuren heeft nog nooit iemand zijn levensstijl veranderd. Toon dus begrip, ze zullen uiteindelijk zelf wel inzien dat duurzaam leven niet alleen voordelen heeft voor de planeet, maar ook voor hen.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze zeker achter in de comments!

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *