Badkamer,  Groen leven

Getest: duurzaam scheren met een safety razor

Heb jij ook een wildgroei aan plastic scheermesjes in jouw badkamer? Ik had er stilaan genoeg van: zowel van de rommel als van het besef dat dit gewoon slecht is voor onze afvalberg. En daarom ging ik met een bang hartje aan de slag met een duurzaam scheermes. De perfecte aanvulling voor mijn zero waste badkamer.

Zo’n safety razor is een scheermes dat al sinds begin vorige eeuw bestaat. Het is een mooi omhulsel voor de mesjes waarmee je je scheert. Heel duurzaam, want als je mesje bot is, moet je enkel dat vervangen. Goed he? Hieronder lees je mijn ervaring met het scheren en geef ik handige tips.

Ook voor klunzen

Toen ik met safety razor mijn thuiskwam, keek mijn man heel bedenkelijk. Ik ben de grootste kluns ter wereld en ben al blij dat ik thuis een schaar mag hanteren. Toch lukte het me heel eenvoudig om mijn scheermes gebruiksklaar te maken: het papier voorzichtig van het mesje, op het scheermes plaatsen en vastschroeven. So far, so good.

Ik was het gewend van mijn benen snel snel te scheren onder de douche, zonder daarbij extra zeep te gebruiken. Dat leek me met mijn nieuwe scheermes niet het beste plan van aanpak. De mesjes zijn namelijk heel scherp. Duurzaam scheren doe je de eerste keer best aandachtig en met wat hulp van een blok zeep. Dat moet zeker geen speciale scheerzeep zijn.

De eerste keer bewoog ik zo traag en voorzichtig dat het super lang duurde vooraleer mijn benen een beetje glad waren. Ik was vooral bang om mezelf te snijden en me pijn te doen. Dat bleek achteraf nergens voor nodig. Door steeds mijn nieuwe scheermes te gebruiken en niet terug te grijpen naar de wegwerp exemplaren werd ik er steeds handiger en sneller in.

Scheren met een safety razor.
Scheren met een safety razor.

Me-time

Na een paar weken gebruik ik het bijna even vlot als een wegwerpscheermesje. Af en toe heb ik een schrammetje, maar pijn heb ik me nog nooit gedaan. Ik merk het vaak pas als ik me afdroog als er een klein korstje op mijn been staat.

Ik ben super blij dat ik de switch naar duurzaam scheren gemaakt heb. Het scheren gaan een beetje trager dan bij wegwerpmesjes, maar ik probeer dat gewoon als me-time te zien (sinds ik mama ben beschouw ik mijn tandartsbezoek nu ook als me-time, gewoon pakken wat je krijgen kan 🙂 ). Maar het is ook zo’n moment waarop je niets anders kan doen dan je concentreren op je taak, heel mindfull 🙂 En het geeft gewoon een goed gevoel om te weten dat ik ook tijdens het scheren niet meer bijdraag aan de afvalberg.

View this post on Instagram

Wil jij minder plastic verbruiken? Top! Dan is de badkamer de ideale plek om te beginnen. ? Plastic tubes, potjes, tandenborstels, scheermesjes,… De lijst met nutteloos plastic houdt niet op. Je maakt een grote impact maken door te kiezen voor een zero waste badkamer. En dat kan best eenvoudig. ? Zie je die mooie roze tandenborstel op de foto? Die is van @thehumble.co. Alles behalve de borstel vergaat volledig als je hem begraaft. De tabletjes zijn er om mijn tanden mee te poetsen en de groene doekjes zijn er in de plaats van wattenschijfjes. Ik heb niets aan luxe of gebruiksgemak moeten inboeten en heb er een duurzame badkamer voor in de plaats gekregen. ? Hoe begin je hier nu zelf aan? Niet door alle plastic in je badkamer gewoon weg te gooien, dat zou zonde zijn. Gebruik op wat je hebt en vervang product per product. Zo is de verandering geleidelijk en heb je de kans om te wennen aan al dat nieuws. ? Tips nodig over wat je kan vervangen? Klik op de link in mijn bio voor alles over een plasticvrije badkamer. Succes! . . . . . #zerowastenl #afvalvrij #plasticvrij #meiplasticvrij #groenleven #milieuvriendelijk #recycleren #geenplastic #milieubewust #duurzaamheid #circulair #hergebruik #badkamerinspiratie #zonderzooi #zerowastebelgium #humblebrush #groeneblogger #groeneblogger #belgischeblogger #belgischeblog #gezondleven #badkamer #geenafval #ecologisch #duurzaam #duurzaamleven #noplastics #hergebruik #recycleren #levenzonderafval

A post shared by Helena Blyweert – groene blog (@hallo.helena) on

Mijn tips om met de safety razor te werken

  • Kies voor een model met gesloten kam. Die zijn vaak minder agressief dan de modellen met open kam.
  • Neem de tijd om je te scheren. Ook als je er goed mee weg bent, duurt het nog altijd net iets langer dan met een wegwerpexemplaar.
  • Gebruik zeep. Dat moet geen speciale scheerzeep zijn, een gewoon blok zeep is goed. Het maakt dat het mesje zich wat vlotter beweegt.
  • Ga zitten als je kan, zeker als je het scheermes de eerste keer gebruikt. Het moet niet, maar ik vond het wel fijn om te zien hoe het mesje zich beweegt. Laten we zeggen dat het vertrouwen kweekt als je nog wat onwennig bent.
  • Gooi je wegwerpscheermesjes niet meteen de deur uit. Als je je echt snel moet scheren of een zone niet goed durft scheren met een safety razor, heb je de eerste weken nog een back up plan.
  • Zet je over de prijs. Een safety razor kost al gemakkelijk veertig euro, wat veel is om in één keer neer te leggen. Maar tel de prijs eens samen van al die wegwerpmesjes die je al je hele leven gebruikt. Een pak duurder hé?

Duurzaam scheren is dus echt niet zo moeilijk, je moet gewoon even de tijd nemen om er aan te wennen. Kies je vanaf nu ook voor een safety razor? Of heb jij nog tips die je wil delen hierover? Laat ze achter in de comments.

Je vindt zo’n safety razor in lokale duurzame (web)winkels als Druantia en zelfs op bol.com.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over een groener en gelukkiger leven.  Tot snel!

Duurzaam scheren met safety razor
Heb jij ook een wildgroei aan plastic scheermesjes in jouw badkamer? Ik had er stilaan genoeg van: zowel van de rommel als van het besef dat dit gewoon slecht is voor onze afvalberg. En daarom ging ik met een bang hartje aan de slag met een duurzaam scheermes. De perfecte aanvulling voor mijn zero waste badkamer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *