Europa,  Nederland,  Reizen

Duurzame citytrip naar Leiden: de beste adresjes

Op reis naar Nederland is altijd een feest, zeker als je ook duurzame adresjes kan meenemen. Ben jij al eens in Leiden geweest? Het is een stad die misschien vrij onbekend is, maar het zeker verdiend om bemind te worden. Dus pak je koffers maar, dit zijn de leukste eco hotspots die de stad te bieden heeft.

Met de trein naar Leiden

Laat de auto thuis, want je bent vanuit Antwerpen als op 1.15u in Leiden Centraal. Van daaruit kan je de stad meteen gaan verkennen: te voet, met de fiets of vanop het water.

Uitstappen in Leiden

De stad verkennen

Leiden heeft na Amsterdam het meeste aantal grachten in de binnenstad. Je kan de stad dus heel fijn verkennen vanop het water door een elektrische boot, kayak of Sup te huren. En als je dan toch op het water bent, kan je meteen het afval uit de grachten rapen.

Als je wil kan je jouw vangst gaan afgeven in het atelier van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Hij maakte eerder al een kitesurfboard uit plastic afval om van Schevingen naar Engeland te surfen. Sindsdien blijft hij strijden tegen de vervuiling en gebruikt hij het afval in zijn werken.

Een groen souvenir

In het Leidse Plantenasiel vind je een mooie collectie met kamerplanten, die op zoek zijn naar een goede thuis. Je neemt dat prachtige groen voor in huis mee in ruil voor een vrijwillige donatie. Met dat geld schaft het plantenasiel potgrond, meststoffen en kleurrijke potten aan.

Hortus Botanicus

Bij een citytrip naar Leiden kan een bezoek aan de Hortus Botanicus niet ontbreken. Het is namelijk de oudste botanische tuin van Nederland. Je bewondert er exotische planten van over de hele wereld, al zet het museum dit jaar vooral in op stoepplantjes. Je komt te weten welke beestjes ervan leven en hoe deze ‘onkruidjes’ mee strijden tegen de opwarming van de aarde.

Naturalis

Het Naturalis museum kreeg de titel van Beste Europese museum van 2021. Je gaat er op ontdekking tussen de wondermooie natuur, maakt kennis met de eerste dieren en planten die op onze aarde leefden en wandelt tussen indrukwekkende dinosaurussen. Een aanrader!

Duurzaam en vegan lunchen in Leiden

Happy Tosti

Happy Tosti serveert heerlijke, betaalbare en Fairtrade gerechten. Op de kaart staan heel wat vegan opties. Daarnaast word je misschien geholpen door iemand met een arbeidsbeperking. Deze lunchplek heeft zeker begrepen hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.


Brownies&downieS

Bij Brownies & DownieS staat niet alleen het heerlijke eten in de kijker. Ook het personeel wordt hier in de spotlight gezet. Je eet er vers en gezond én er wordt gekookt zonder voedselverspilling. Op de kaart vind je ook enkele vegan opties die je zeker zullen bevallen.

The Roof

Het beste uitzicht op Leiden én een lekker drankje: dat vind je in rooftopbar The Roof. Er is een prachtige daktuin met urban farm. Je vindt er zelfs een escape room rond wateroverlast en stormbuien.

Brasserie Buitenhuis

Brasserie Buitenhuis zou je al bezoeken gewoon om de prachtige inrichting te zien. Maar goed, daarnaast kan je er natuurlijk ook lekker eten en drinken. In dit mooie kader kan je geniet van het lekkers op de kaart, waar je ook enkele prachtige vegan opties op vindt.

Slapen in een ex-kantoorgebouw

Als je op citytrip naar Leiden gaat, is het natuurlijk leuk als je ook duurzaam kan logeren. Op de hoek van de Schipholweg en Schuttersveldweg in Leiden worden kantoorruimtes omgebouwd tot hotelkamers. In dit pand gaat zich het compleet nieuwe Victoria Hotel vestigen vanaf midden 2022, dat onderdeel is van hun Golden Green Hotel Groep. Het streven van gemeente Leiden is om van dit deel van de stad de meest duurzame kilometer te maken. Door onder andere verduurzaming van de gevel wordt dit gebouw weer up to date gemaakt. Tof hé!

Heb jij ook zo’n zin gekregen om op citytrip naar Leiden te gaan? 🙂

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Op reis naar Nederland is altijd een feest, zeker als je ook duurzame adresjes kan meenemen. Ben jij al eens in Leiden geweest? Het is een stad die misschien vrij onbekend is, maar het zeker verdiend om bemind te worden. Dus pak je koffers maar, dit zijn de leukste eco hotspots die de stad te bieden heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *