duurzame mode,  Groen leven

Duurzame kledij: alternatieven voor fast fashion

Als je grote ketens links wil laten liggen, is het soms moeilijk weten waar beginnen. Duurzame kledij ligt online en in de winkelstraten niet voor het rapen, tenzij je weet waar je moet zoeken.

De belangrijkste tip is: werk met een kleinere kleerkast. Investeer in stuks die je goed kan combineren en die je vaak opnieuw kan aandoen. Maak voor jezelf een switch in je mindset: je moet niet telkens iets nieuw aan om je goed te voelen.

Tweedehands

Het beste alternatief voor fast fashion is tweedehands: er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt voor deze kledij én het is ook nog eens goed voor jouw portemonnee.

Je kan tweedehands aankopen doen op zoveel manieren nu: in de lokale kringwinkel, een tweedehands kledijzaak (dit zijn mijn favoriete tweedehandszaken in Antwerpen), kledij ruilen of via Vinted.

Als tweedehandskledij niets voor jou is, dan kan je kijken naar duurzame merken. Dit is vaak duurder dan bij fast fashion, want je betaalt een eerlijke prijs voor wat je koopt. Maar weet dat deze kledij gemaakt is om lang mee te gaan, waardoor je minder vaak nieuwe kledij moet kopen.

Deze merken leveren duurzame kledij

Bij elk merk heb ik een vanaf prijs gezet voor een T-shirt, zodat je een idee hebt van de prijsklasse. Dit zijn de standaardprijzen, zonder rekening te houden met eventuele promoties. Bij het opstellen van deze lijst heb ik bewust gekozen voor merken met geen al te groot prijsverschil met de grote ketens, om het aantrekkelijk te houden voor wie de overstap naar duurzame kledij wil maken.

De links in dit artikel gaan rechtstreeks naar de websites van de merken, maar na even googelen vind je vast een lokaal verkooppunt.

Armed Angels

Het Duitse merk Armed Angels verkoopt duurzame kledij voor zowel mannen als vrouwen. Het merk helpt Indiase katoenboeren overstappen naar biologische landbouw en betaalt hen meer dan gebruikelijk. Je shopt er gemakkelijk een hele outfit, een shirtje heb je al vanaf 25 euro.

Bellamy

Een merk met als motto ‘Don’t buy more, buy better’, daar kunnen we enkel fan van zijn. Bellamy gaat voor een tijdloos design waardoor je de stukken eindeloos kan combineren. Om uitstoot te verminderen, produceert het haar kledij in Europa. Een shirt koop je vanaf 15 euro.

Filippa K

Ook bij het Scandinavische merk Filippa K kunnen zowel mannen als vrouwen een hele outfit shoppen. Ze gaan voor sobere ontwerpen die je eenvoudig kan combineren. Een shirtje vind je vanaf 40 euro.

Kings of Indigo

Het kleurrijke Kings of Indigo shop je een hele duurzame outfit bij elkaar. Het Nederlandse merk staat vooral bekend om z’n denim zonder schuldgevoel. Een shirtje koop je er vanaf 50 euro.

Goat Organic Apparel

Goat gebruikt voor z’n kledij organisch katoen, gerecycleerde denim en gerecycleerd polyester. Zowel mannen als vrouwen kunnen er terecht voor T-shirts, tops en truien. Een T-shirt shop je vanaf 18 euro.

Two Thirds

Bij Two Thirds shoppen zowel mannen als vrouwen een hele outfit bij elkaar, tot aan de zwemkledij toe. De kledij wordt in Spanje ontworpen en in Portugal gemaakt van organische en gerecycleerde materialen. Een T-shirt koop je vanaf 45 euro.

Dedicated

Dedicated is één van de meer kleurrijke merken in deze lijst. Je vindt er een hele outfit in neutrale kleuren of met een vrolijke print. Een T-shirt koop je vanaf 35 euro.

People Tree

Bij People Tree kan je terecht voor een hele look, tot aan een yoga outfit toe. Een T-shirt koop je vanaf 45 euro.

Pure By Luce

Pure By Luce is een geweldig merk voor de sporters onder ons. Tops, leggings, truien, … Je vindt er alles om fashionable te sporten. Een top koop je vanaf 69 euro.

Komodo

Bij Komodo shoppen zowel mannen als vrouwen een hele outfit, tot jassen en schoenen toe. Je koopt een T-shirt vanaf 45 euro.

Studio Jux

Bij Studio Jux kan het hele gezin terecht voor een hele outfit, tot de accesoires toe. Er is zelfs een hele unisex collectie. De kledij wordt gemaakt in een eigen fabriek van het merk in Nepal, zodat ze goede werkomstandigheden en een maximale impact op de gemeenschap kunnen garanderen. Een T-shirt koop je vanaf 25 euro.

Skot

Wat Skot doet, blijkt vrij zeldzaam: duurzame kostuum hemden (of hoe noemen mannen zoies? 🙂 ) verkopen. Je koopt bij deze Amsterdamse start up een mooi exemplaar vanaf 79 euro.

SKFK

Bij SKFK kan je terecht voor vrouwenkledij en accessoires. Je kan er zelfs kledij huren. SKFK gaat voor urban chic met een minimale impact op onze planeet en een maximale impact voor wie de kledij produceert. Een T-shirt koop je vanaf 33 euro.

Er zijn vast nog merken die duurzaam en betaalbaar zijn. Drop ze zeker in de comments, dan kan iedereen mee kijken 🙂

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *