Badkamer,  Groen leven,  Reizen

Duurzame zonnecrème: zonnen zonder schadelijke stoffen

Je smeert je het best goed in met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat. Maar dan wel met de juiste. Want wist je dat er in veel zonnecrèmes stoffen zitten die schadelijk zijn voor je huid en het leven in de oceaan?

Als de zon schijnt, wordt het leven plots veel leuker. Late avonden op terrasjes, kinderen die in het park spelen, … Zalig! En dan lijkt een citytrip dichtbij huis plots veel aantrekkelijker. Dat de zon naast vreugde ook schadelijke UV-stralen verspreidt, wist je vast wel. Daarom zoek je vooral de schaduw op en smeer je je goed in met zonnebrandcrème.

Maar laat het nu net die zonnebrandcrème zijn die onze huid en prachtige koraalriffen in de oceanen verstoort. De boosdoeners in de crème zijn de uv-filters oxybenzon en octinoxaat. Ze verbleken het koraal en beperken hun groei. Daarom verbiedt Hawaï vanaf 2021 de verkoop van crèmes met deze stoffen in.

Er bestaat ook twijfel over of je door zonnebrandcrème kanker kan ontwikkelen. Niet zo’n fijn idee, dat iets wat je op je hele huid smeert om je te beschermen je ook schaadt. Better safe than sorry, smeer met een duurzame crème zonder schadelijke stoffen. Want dat insmeren blijft natuurlijk super belangrijk.

Op basis van mineralen

Er zijn merken op de markt die duurzame zonnecrème verkopen op basis van mineralen. Hoe dat dan werkt?

De zonnebrandcrème met minerale filters worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten. De filters leggen een laagje op je huid, waardoor de straling van de zon wordt weerkaatst.

In tegenstelling tot de chemische filters: deze worden gemaakt van synthetische stoffen. De filters worden opgenomen in de huid en absorberen de UV-straling.

Bij beide varianten ben je dus beschermd tegen UV-straling, maar in de minerale zonnecrème zitten geen schadelijke stoffen. En ook hier is het belangrijk dat je je regelmatig insmeert.

Duurzame zonnecrème

Maar welke zonnecrème koop je dan? Hier een opsomming van enkele merken die zich inzetten voor veiliger en duurzamer zonnen. Je vindt er vast een die past bij jouw activiteiten.

Zonnebrandcrème van Naïf

Naïf  Zonnebrandcrème SPF50

De zonnebrandcrème van Naïf met factor 50 bevat natuurlijke UV-filters. De crème is waterbestendig en is zelfs geschikt voor pasgeboren baby’s. Hij zou wel een lichte witte waas achterlaten. Leuk om weten: de verpakking is gemaakt van gerecycleerd plastic.

The Ohm Collection

De zonnecrème van The Ohm Collection is enorm aangenaam. Ik testte hem onlangs in het kader van een give away op mijn Instagrampagina en was aangenaam verrast over de geur en over hoe hij amper plakt.

Je shopt deze onder meer bij Big Green Smile.

Zonnecrème van Aloe Pura

Aloe Pura Aloe Vera Sun Lotion SPF50

De Aloe Pura Aloe Vera Sun Lotion (een hele mond vol) bevat biologische aloë vera, jojoba, avocado, kamille en biologische kruidenextracten. Hierdoor zou de crème ook vochtinbrengend en verfrissend moeten werken.

De lotion smeert goed uit, trekt snel in en laat geen witte waas achter. Let op: de crème is niet helemaal waterproof, dus goed insmeren na een plons.

Je koopt deze crème onder meer bij Holland & Barrett en bij Big Green Smile.

Lovea Sunspray

Lovea Sunspray SPF 30

De Lovea Sunspray komt in een handige spray. Geen chemische filters, helemaal waterproof. Omdat de ingrediënten honderd procent natuurlijk zijn kan iedereen met een gevoelige huid zich zonder zorgen insmeren. Toppie!

Ik heb de versie voor kids net getest op vakantie en ben fan. Je moet met meer aandacht smeren dan bij een gewone zonnecrème om de witte waas weg te krijgen. Maar dat is ook goed, zo zie je meteen of je een plekje overgeslagen hebt. Je koopt deze zonnecrème onder meer bij Holland & Barrett en bij Big Green Smile.

De Tuinen Zonnemelk

De Tuinen Zonnemelk SPF30

Deze zonnemelk beschermt niet alleen tegen de zon, dankzij de toegevoegde vitamine E en Q10 ook tegen huidveroudering. Helemaal waterproof ook, deze anti veroudering zonnemelk

Weleda Edelweiss Zonnelotion

Weleda Edelweiss Zonnelotion SPF 30

De Weleda Edelweiss zonnecrème is honderd procent natuurlijk en ultra waterproof. Ideaal dus als je een dag aan het water doorbrengt. Het edelweiss extract zou je huis ook zacht en soepel houden. Je koopt deze zonnecrème onder meer bij Holland & Barrett en Big Green Smile.

Vervang jij je zonnecrème binnenkort ook door een duurzaam alternatief?

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener leven.

Je smeert je het best goed in met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat. Maar dan wel met de juiste. Want wist je dat er in veel zonnecrèmes stoffen zitten die schadelijk zijn voor je huid en het leven in de oceaan?


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *