Persoonlijke groei,  Persoonlijke ontwikkeling

Ted Talk: Wat als jouw lichaamstaal vormt wie je bent?

Je maakt je groot en je voelt je sterk. Je maakt je klein en je voelt zwak. Zou het echt zo eenvoudig zijn? Is het effect van lichaamstaal zo groot dat het mee vorm geeft aan wie we zijn en hoe we ons gedragen?

Volgens deze geweldig inspirerende Ted Talk van Amy Cuddy alvast wel. Ze onderzocht het effect van lichaamstaal op het gedrag van mensen in verschillende situaties. En wat blijkt? Jouw lichaamstaal kan écht veranderen hoe je je gedraagt.

Als je je net als ik oprolt als een egel in elke ongemakkelijke situatie, is dit interessante informatie. Want wie zich bijvoorbeeld voor een sollicitatie enkele minuten groot maakt (je weet wel: benen wijd, handen in de lucht, een beetje alsof je jumping jacks gaat doen), maakt plots veel meer kans om de job te krijgen. En het gaat net hetzelfde met succesvolle dates, presentaties, … Deze talk is de tweede meest bekeken Ted Talk ooit en met reden.

Wat heb ik geleerd over het effect van lichaamstaal?

Ik onthoud het volgende uit de talk van Cuddy:

  • Een ander postuur kan je die boost geven die je nodig hebt.
  • Check af en toe je houding en maak je wat groter als je in elkaar gedoken zit.
  • Fake it untill you become it. Als je bijvoorbeeld lang genoeg doet alsof je zelfverzekerd bent, zal je het uiteindelijk ook worden.

Na deze uiteenzetting van Cuddy kwam er veel kritiek van collega wetenschappers. Zij bootsten het experiment na en de resultaten zouden niet overeenkomen met die van haar. Kritiek die Cuddy kon weerleggen. Maar die discussie hoeft voor jou niets uit te maken: probeer om jouw houding te veranderen en bekijk welk effect het voor jou heeft. Een goed postuur heeft nog nooit iemand kwaad gedaan en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Nog niet bekend met Ted Talks? De beste experten en ervaringsdeskundigen van over de hele wereld doen hun verhaal en dat wordt online verspreid. De onderwerpen van de talks zijn heel verschillend. Ze gaan van het klimaat, over bitcoin tot typografie. Voor ieders wat wils dus. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn razend interessant en leerrijk.

Je leest hier meer over persoonlijke groei.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en bewuster leven.

Persoonlijke groei

<!-- wp:paragraph -->
<p>Je maakt je groot en je voelt je sterk. Je maakt je klein en je voelt zwak. Zou het echt zo eenvoudig zijn? Is het effect van lichaamstaal zo groot dat het mee vorm geeft aan wie we zijn en hoe we ons gedragen?</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>Volgens deze geweldig inspirerende<a rel=” alvast=”” ze=”” onderzocht=”” het=”” effect=”” lichaamstaal=”” op=”” gedrag=”” mensen=”” verschillende=”” en=”” wat=”” jouw=”” kan=”” veranderen=”” hoe=”” je=””>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *