Groen leven

Geef een duurzaam cadeau: vijf inspirerende ideeën

Mijn man vroeg me wat ik wou als cadeau en ik bedacht me dat het echt heel moeilijk moet zijn om iets voor mij te kopen. Ik streef naar zero waste, probeer niet meer te bezitten dan ik nodig heb en wil bedrijven die de planeet kapot maken niet steunen. Maar voor de rest ben ik een gemakkelijke 🙂

Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben met dit probleem. Want hoewel ik geen cadeautjes nodig heb, koopt mijn omgeving ze toch graag. En daarom vertel ik je nu graag wat wij, geitenwollen sokken, graag krijgen.

1. Een belevenis als cadeau

We hechten zoveel meer waarde aan leuke momenten dan aan het bezitten van spullen. Een cadeau waarmee we samen met jou een mooi moment kunnen beleven is een van de mooiste dingen die je kan geven. Wat dacht je van een dagje pretpark of lekker uit eten in een vegan restaurant? Met een Bongo bon kom je al heel ver.

2. Een waardebon

Een waardebon lijkt onpersoonlijk, maar is het in dit geval niet. Je geeft geen generieke waardebon van Zalando of H&M. Nee, je geeft een waardebon van een winkel waarvan je wéét dat wij die leuk vinden omdat je ons zo goed kent.

De zero waste winkel, de tweedehandswinkel waar we altijd een tof nieuw stuk vinden, de webshop waar we onze haarzeep kopen, … Mogelijkheden genoeg.

3. Vraag wat we willen

Ik weet dat het leuk is om iemand te verrassen met een cadeau. Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak ben je zelf verrast door iets wat je helemaal niet kon gebruiken. Vraag dus gewoon wat er op ons lijstje staat.
En als je zelf de eco warrior bent die deze blog leest: maar een wishlist aan op Wishlistr en deel ‘m met familie en vrienden. Zo hoeven zij er niet zelf achter te vragen.

4. Ga voor tweedehands/zero waste

Als je gevraagd hebt wat er op de wishlist staat, is het nog de kunst om dit zo goed mogelijk te interpreteren. Als er gevraagd wordt om bijvoorbeeld fotolijstjes, zal de groene weldoener super blij zijn als je deze tweedehands koopt. Nee, dan denken we niet dat je er goedkoop vanaf wil komen. Wel dat je tijd en moeite hebt gestoken in het cadeau en dat je ons helemaal begrijpt.

Ga eens speuren in een Kringwinkel, op 2dehands.be of Marktplaats of op 2dekansje.com, waar je spullen vindt die mensen retour stuurden en webshps niet opnieuw te koop stellen.

5. Schenk aan het goede doel

Een donatie in onze naam aan een goed doel is een geweldig cadeau, daar mag je niet aan twijfelen. Dit kan je ook zo persoonlijk maken als je wil: Is de gevierde een grote dierenliefhebber? Schenk dan aan een goed doel dat zich hiervoor inzet. Heeft hij of zij kinderen? Dan raak je vaak de goede snaar door te schenken aan een goed doel dat onze jongste medemensen helpt.

Ik hoop dat dit lijstje je geholpen heeft om het perfecte cadeau te vinden. Maar eigenlijk is het gewoon het gebaar dat telt <3

Meer over mijn weg naar een groener leven lees je hier. Blijf op de hoogte van nieuwe blogberichten op Facebook of Instagram.

<!-- wp:paragraph -->
<p>Mijn man vroeg me wat ik wou als cadeau en ik bedacht me dat het echt heel moeilijk moet zijn om iets voor mij te kopen. Ik streef naar zero waste, probeer niet meer te bezitten dan ik nodig heb en wil bedrijven die de planeet kapot maken niet steunen. Maar voor de rest ben ik een gemakkelijke :)</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben met dit probleem. Want hoewel ik geen cadeautjes nodig heb, koopt mijn omgeving ze toch graag. En daarom vertel ik je nu graag wat wij, geitenwollen sokken, graag krijgen.</p>
<!-- /wp:paragraph -->

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *