Persoonlijke groei,  Persoonlijke ontwikkeling

Gelukkiger zijn? Oefen dan op dankbaarheid

Gratitude before me, gratitude behind me. Met het risico van een beetje op Ingeborg te lijken: er sluimert een stukje dankbaarheid in mij dat altijd aanwezig is. Ook op de moeilijke momenten. Het helpt me. En op de beste momenten kan die dankbaarheid zo groot zijn dat ik lijk over te lopen van geluk. Zalig.

Als tiener en jongvolwassene was ik vaak erg ongelukkig. Ik worstelde met depressieve gevoelens en een enorme onzekerheid. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Ik weet niet goed hoe en wanneer, maar wat ik wel duidelijk merk is dat die gevoelens plaats gemaakt hebben voor een gevoel van dankbaarheid. En sindsdien voel ik me zoveel gelukkiger.

Het is vreemd, want ik heb die dankbaarheid niet moeten oefenen en nu zit het zo ingebakken in mijn brein. Ik kan echt stilstaan bij de kleine momenten in het leven die me gelukkig maken. Tijd spenderen met mijn kinderen, een lekkere maaltijd, een leuke dag op het werk, … Met momenten loop ik over van geluk, door dankbaar te zijn. Een geweldig gevoel.

Ik weet dat dit allemaal nogal flou klinkt. Laten we daarom dankbaar 😉 zijn dat er mensen zijn die het beter kunnen uitleggen dan ik. Zoals David Steindl-Rast in zijn Ted Talk Want to be happy? Be grateful. Deze talk kan je trouwens gerust op 1.25 snelheid zetten 🙂

Het is niet geluk dat ons dankbaar maakt. Het is dankbaarheid dat ons gelukkig maakt. En dat dankbaarheid niet mag afhangen van iets wat je kocht of bereikte. De kunst is om je blijvend dankbaar te voelen. Het mooiste stuk uit zijn talk vind ik de manier waarop we dankbaarheid kunnen bereiken.

So how can we find a method that will harness this? How can each one of us find a method for living gratefully, not just once in a while being grateful, but moment by moment to be grateful. How can we do it? It’s a very simple method. It’s so simple that it’s actually what we were told as children when we learned to cross the street. Stop. Look. Go. That’s all. But how often do we stop? We rush through life. We don’t stop. We miss the opportunity because we don’t stop. We have to stop. We have to get quiet. And we have to build stop signs into our lives.

Het is zo mooi en zo juist. Hoe haasten we ons niet door het leven. En om wat dan precies te bereiken? Stop. Kijk eens rond naar al het moois in jouw leven. En ga dan maar door, maar iets minder druk, zodat je al het moois kan blijven opmerken.

Een andere goede tip: behandel jouw taken minder als moetjes en meer als magjes. Ik mag vandaag gaan werken, ik mag vandaag koken, ik mag vandaag de kinderen naar school brengen, … Het zal zeker niet altijd werken, maar het kan best voor een verandering in jouw mindset van dat moment zorgen.

Ik ben benieuwd: hoe zit dat bij jou met dankbaarheid? Ervaar jij ook zo’n geluksgevoel? Of vraagt het nog wat oefening?

Je leest hier meer over persoonlijke groei.Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en bewuster leven.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *