gevulde aubergines - vegan recept
Hoofdgerechten,  Vegan recepten

Heerlijk vegan: gevulde aubergines met paprika en rijst

Op zoek naar een echt lekker en eenvoudig plantbased recept? Dan zijn deze gevulde aubergines geserveerd met rijst iets voor jou. Hier thuis waren ze in elk geval een hit: ik heb mijn echtgenoot zich nog nooit zo zien haasten om een tweede portie op te scheppen 🙂 Deze ovenschotel met gevulde aubergines is in elk geval een blijvertje. Ga jij er straks ook mee aan de slag?

Tijdens mijn tienerjaren heb ik drie jaar in Turkije gewoond. Ik leerde er mijn man kennen, maar misschien even belangrijk: ik leerde er de Turkse keuken kennen 😀 Tot mijn jaren in Turkije had ik eigenlijk nog maar amper aubergine gegeten. Want onbekend is onbemind ofzo? Maar nu zou ik het dus elke dag kunnen eten 🙂

Dit recept is gebaseerd op het traditionele gerecht karniyarik. Traditioneel gezien wordt dit vrij vet klaargemaakt door de aubergine in olie te bereiden. Ik zie het liever iets gezonder, dus mijn bad boys gaan gewoon de oven in 😀 Ik gebruikte dit recept van Delish als basis voor de bereidingswijze, maar koos natuurlijk voor een vegan vulling.

De rijst waarmee ik het serveer is wel vetter dan wanneer je een builtje kookt, dus dat compenseert dan weer.

Ingrediënten voor vier personen

Gevulde aubergines

  • 2 aubergines
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 2 teentjes look
  • 1 blik tomatenblokjes (400gr)
  • olijfolie
  • 200 gr vegan gehakt
  • 1 blokje groentebouillon

Rijst op Turkse wijze

  • 200gr losse rijst
  • 200ml water
  • 100gr plantaardige boter
  • zout

Hoe maak je de gevulde aubergines klaar?

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Snij de aubergines overlangs in twee en hol ze uit. Snij het vruchtvlees in blokjes
  • Snipper de knoflook en snij de paprika’s in blokjes
  • Doe een goede scheut olijfolie in een pan en bak het gehakt.
  • Voeg de look, blokjes aubergine en paprika toe en bak nog even mee. Voeg de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe en laat nog even sudderen tot het blokje opgelost is
  • Vul de aubergines met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Zet al dit lekkers 30 minuten in de oven
  • Nu kan je aan de rijst beginnen. Doe de rijst in een zeef en spoel deze grondig onder de kraan (= tot het water dat eruit komt helder is).
  • Doe de boter in een ruime pan en laat deze smelten. Voeg de rijst toe en bak kort in de boter tot de rijst glazig ziet
  • Breng het water aan de kook, doe dit bij de rijst en voeg een goede snuf zout toe. De rijst moet net onder water staan, als dat niet het geval is neem je nog wat extra water
  • Laat dit alles op een laag vuur 30 minuten sudderen
  • Haal van het vuur en laat nog minstens 15 minuten opzij staan terwijl een theedoek de pan afdekt

Laat het smaken!

Deze ovenschotel kan je trouwens eenvoudig op voorhand klaarmaken: bereid hem helemaal volgens het recept en dan kan je hem ’s avonds of de volgende dag gewoon opwarmen. Yum! Laat me zeker weten in de comments wat je van dit recept vindt.

Wat is jouw go-to vegan gerecht voor als het snel, gezond en lekker moet zijn? 🙂

Doe je graag meer plantaardige inspiratie op? Mijn andere vegan recepten vind je hier! Van ontbijt over snacks tot het diner, je vindt het er allemaal.

Vergeet niet om Hallo Helena ook op Instagram en Facebook te volgen voor meer recepten en tips over een groener leven. Hou zeker ook mijn Youtube kanaal in het oog.

Deze gevulde aubergines zijn een eenvoudig en heerlijk vegan gerecht. Ideaal voor iedereen die graag plantaardig eet en van een ovenschotel houdt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *