Haren spoelen met appelazijn. Photo by Element5 Digital from Pexels
Badkamer,  Groen leven

GETEST haren spoelen met appelazijn

Oké, ik weet dat het een beetje gek klinkt, je haar spoelen met appelazijn. Er bestaan duizend-en-één producten om je haar mee te wassen. Wie kiest er dan voor om z’n haar te spoelen met azijn?

Als je mijn blog vaker leest, weet je wel dat ik al een tijdje op zoek ben naar manieren om groener te leven. Daarbij had ik al uitgetest of mijn haar wassen met shampoo bars iets voor mij zou zijn. En dat was het zeker. Het enige wat ik jammer vond is dat mijn haar er droog bleef uitzien. En dus ging ik op zoek naar een ander en even milieuvriendelijk alternatief. Zonder plastic, helemaal vegan en zonder schadelijke stoffen.

Appelazijn als conditioner

Na even te googelen zag ik dat heel wat mensen hun haar wassen en dan naspoelen met appelazijn. Huh? Het zou het haar zacht en glanzend maken. En dat is nu net wat ik wou, dus kocht ik tijdens mijn volgende bezoek aan de supermarkt een fles bio appelazijn en ging ik aan de slag.

Ik las dat je het nooit puur mag gebruiken op je haar. Dus nam ik een bekertje, vulde het voor een derde en vulde de rest aan met water. Ik waste mijn haar met mijn shampoo bar en kieperde het bekertje met appelazijn over mijn haar. Ik liet het een minuutje inwerken en spoelde het toen uit.

Je kan niet geloven hoe zacht mijn haar toen voelde. Het was echt als magie. Ik kon gewoon vlot door mijn nat haar kammen. Het rook wel nog wat naar appelazijn, maar die geur verdween volledig nadat mijn haar opgedroogd was.

En nu?

Ik spoel mijn haar nu al ongeveer twee maanden met appelazijn na het wassen. Ik vind het resultaat verbluffend (ik voel me een beetje alsof ik reclame maak op teleshopping, maar het is écht goed). Mijn haar heeft er nog nooit beter uit gezien. En voor iemand die standaard thuis kwam van bij de kapper met weer een wondermiddel voor gezonder haar is dat heel wat.

Dus, als jouw kapper je ook al jaren wat wil aansmeren voor gezond en glanzend haar, laat het dan alsjeblieft aan je passeren. Bespaar jezelf heel wat euro’s en ga gewoon even langs de supermarkt. Echt, doen!

Tips voor haren wassen met appelazijn

Ik deel graag enkele tips voor je zelf je haren gaat naspoelen met appelazijn.

 1. Koop bio appelazijn. Dit soort appelazijn is puurder en bevat meer natuurlijke enzymen.
 2. Was je haar eerst met shampoo/shampoobar. Enkel de azijn zal er niet voor zorgen dat je haren helemaal schoon zijn.
 3. Last van roos? Het gebruik van appelazijn zou ook hier een gunstig effect op hebben.
 4. Gebruik geen pure appelazijn op je hoofd. Een verhouding 1/3de appelazijn, 2/3de water moet goed zijn.
 5. Heb je last van haar dat snel vet wordt? Speel dan wat met de verhoudingen en voeg wat meer appelazijn toe.
 6. Pas op voor je ogen. Als het goedje in je ogen terecht komt, moet je goed spoelen. En het doet echt pijn, ik spreek uit ervaring :p. De lenzendragers doen hun lenzen dus best uit voor ze azijn gebruiken.
 7. Om het een eerste keer te proberen kan je een beker gebruiken. Ik heb in mijn douche nu een grote pompfles staan die ik voor 1/3de vulde met appelazijn. Zo moet ik enkel hervullen als deze leeg is.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met appelazijn. Laat je me in de comments weten of het voor jou ook zo goed werkt?

En lees vooral verder over welke duurzame verzorgingsproducten je in mijn badkamer vindt en hoe je jouw hele badkamer plasticvrij maakt.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en bewuster leven.

Oké, ik weet dat het een beetje gek klinkt, je haar spoelen met appelazijn. Er bestaan duizend-en-één producten om je haar mee te wassen. Wie kiest er dan voor om z'n haar te spoelen met azijn?
Als je mijn blog vaker leest, weet je wel dat ik al een tijdje op zoek ben naar manieren om groener te leven. Daarbij had ik al uitgetest of mijn haar wassen met shampoo bars iets voor mij zou zijn. En dat was het zeker. Het enige wat ik jammer vond is dat mijn haar er droog bleef uitzien. En dus ging ik op zoek naar een ander en even milieuvriendelijk alternatief.

3 Comments

 • walter teunis

  Beste

  Ik was mijn haar nooit meer met shampoo. Ik maak mijn eigen appelazijn. Is zot makkelijk. 4 bio appels in stukken snijden, in een glazen weckpot met een gewicht erop dan blijven ze onder water . zorg dat de appels iets meer dan 1 cm onder water staan. Afdekken met een theedoek en in het licht zetten . Na 3 weken is de appelazijn klaar. Lekker goedkoop en duurzaam.
  Ik leng dit aan met water en was daarmee mijn haar. Ik spoel het daarna af met water en ja hoor je haar is top.

  Verder maak ik s morgens melk kefir met fruit. Is ook top voor onze gezondheid. Ik heb steeds kefir bloemetjes over want dat groeit dagelijks aan.

  Je kan enorm veel doen voor je gezondheid

  Groetjes

  Walter

  • HalloHelena

   Bedankt voor je reactie Walter!
   Ik wist niet dat het zo eenvoudig was om de appelazijn zelf te maken, ga ik zeker eens proberen 🙂

  • Mieke

   Hallo Walter

   Leuk om te lezen dat je zelf appelazijn maakt. Maar zet je de appels in water of in “gewoon” azijn?
   Want dat kan ik niet uit je verhaal halen …

   BVD
   Mieke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *