Geen categorie

Hevige menstruatie: mijn ervaring en wat kan je hier aan doen?

Niemand kijkt uit naar die tijd van de maand, ik ook niet. Maar sinds mijn tweede bevalling had ik plots last van hevige menstruaties: ze duurden langer dan een week (voorheen vier dagen) en het bloedverlies was zoveel heviger. Ik plande bewust geen activiteiten in op de hevigste dagen of zorgde dat ik goed voorbereid was als het niet anders kon.

Symptomen en oplossingen

Het is geen schande om te menstrueren. De helft van de wereldbevolking doet het. En toch ligt er nog een taboe op erover praten, zeker als je problemen ondervindt. En dat terwijl er zoveel mensen zijn die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies. Ik schrijf deze blog dan ook in samenwerking met Bloedserieus, een campagne tijdens de maand november om extra voorlichting te geven over de medische aandoening hevig menstrueel bloedverlies (ofwel HMB).

Op de website Hevigbloedverlies.nl vind je meer informatie over de symptomen (langdurig menstrueren, overmatig bloedverlies, …), oorzaken (verstoring hormoonbalans, vleesboom, …) maar ook ervaringen van anderen en mogelijke oplossingen.

Mijn ervaring met hevig bloedverlies

Hevig bloedverlies slaat het meest toe in de leeftijdscategorie tussen 35 en 55 jaar, tot 20 procent van de vrouwen heeft er dan last van. Maar natuurlijk beperkt het probleem zich niet tot enkel tussen die levensjaren.

Op het moment van schrijven ben ik 30 jaar en werd ik na mijn tweede bevalling serieus verrast door hoe hevig mijn menstruatie plots was. De afgelopen negen maanden moest ik constant alert zijn tijdens mijn menstruatie: kan ik meteen naar het toilet als ik recht sta na lang zitten? Kan ik wel een uitstap plannen op deze dag? Heb ik voldoende maandverbanden bij? Op de hevigste dag gebeurde het zeker dat ik om de twee uur (soms sneller) mijn verband moest wisselen.

Heel vervelend. Dat zijn dingen waar ik me vroeger nooit zorgen over hoefde te maken. Al dat extra gepieker en voorbereidingen treffen werkte ook op mijn gemoed. Daarbij voelde ik me vaak alsof ik aan het leeglopen was op de hevigste menstruatiedag en dat voelde voor mij heel raar en vies aan.

Om nog niet te spreken van de ‘ongelukjes’, waarbij ik al bij het ontwaken wist dat er vandaag weer nieuwe lakens op het bed moesten, want ook de handdoek die onder me lag bleek niet voldoende om alles tegen te houden. Of erger: dat ik na het avondeten de nieuwe stoel met stoffen bekleding een schoonmaakbeurt mocht geven.

Contact met arts

Ik kan me dus voorstellen dat dit je leven echt hypothekeert als dit lang aanhoudt. En aan je zelfvertrouwen en zin om buiten te komen vreet.

Mijn hevige menstruatie lijkt een tijdelijk gegeven door een schommeling in mijn hormonen na de zwangerschap. Elke menstruatie is wat minder hevig dan de vorige. En daar ben ik heel dankbaar voor. Ik besef ook dat wat ik meemaakte zeker nog niet de zwaarste vorm van hevig menstrueel bloedverlies is, mede door de ervaringen te lezen op de website Hevigbloedverlies.

Als jij veel of steeds meer last ondervindt van jouw menstruatie, zoek dan zeker verdere info op HevigBloedverlies.nl en ga hiermee naar jouw arts. Er zijn heel wat mogelijke oorzaken en oplossingen, hevig bloedverlies moet niet voor altijd zijn.

Veel succes en beterschap gewenst!

Niemand kijkt uit naar die tijd van de maand, ik ook niet. Maar sinds mijn tweede bevalling had ik plots last van hevige menstruaties: ze duurden langer dan een week (voorheen vier dagen) en het bloedverlies was zoveel heviger. Ik plande bewust geen activiteiten in op de hevigste dagen of zorgde dat ik goed voorbereid was als het niet anders kon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *