Groen leven

Insectenvriendelijke tuin: zo help je de natuur herleven

Insecten zijn misschien niet de populairste wezens, maar ze zijn wel enorm (maar echt, énorm) belangrijk. Bijen en vlinders bestuiven bloemen, andere insecten zorgen dan weer voor een gezonde bodem om bomen en planten mooi te laten groeien. Dat er al 78 procent minder insecten zijn dan 30 jaar geleden is dus een ramp. Hier lees je hoe jij onze kleine vriendjes kan helpen in een insectenvriendelijke tuin.

1 Bloemen!

Planten als wilde margriet, wilde marjolein, vlinderstruik en kattenstaart produceren veel nectar. En dat is exact wat vlinders en andere insecten nodig hebben om zich te voeden. Je vindt hier een hele lijst met planten waarmee je een insectenparadijs maakt.

Zorg er ook voor dat je bloemen zaait die afwisselend bloeien. Je vindt hier een handige kalender van MilieuCentraal.

2 Zorg voor beschutting

Laat snoeihout liggen of maak een stapel van stenen of hout. Sommige insecten houden van donkere en vochtige plekken. Zandbijen of aardhommels zijn dan weer heel blij met een zandbak.

3 Hang een insecten- en bijenhotel op

De meeste bijensoorten in ons land leven alleen (en dus niet in groep). Ze leven in kleine holletjes, maar vinden er steeds minder. En laat zo’n bijenhotel nu net bestaan uit wat ze nodig hebben. Je kan hier zo groot of zo klein in gaan als je zelf wil.

Wist je trouwens dat er niet alleen bijenhotels zijn? Zo vind je bijvoorbeeld ook insectenkastjes, huisjes voor lieveheersbeestjes en vlinderhuisjes. Je kan deze dingen ook perfect zelf maken, maar ik ben niet zo’n handige henriëtta en deze zien er gewoon te schattig uit 🙂

Zo maak je een grote tuin insectenvriendelijk

4 Ga voor een bloemenweide of hooiland

Als je een grote tuin hebt, kan je deze volledig of deels omvormen tot een bloemenweide of hooiland. Het is onderhoudsvriendelijk, want je moet het maar één of twee keer per jaar maaien. Sprinkhanen, wantsen en vlinders vinden er graag hun huisje.

5 Leg een vijver aan

Een vijver is een bron van leven. Als je er de ruimte voor hebt kan je er een aanleggen met een geleidelijke oeverzone.

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *