Groen leven,  Huishouden

Zo leer je leven met minder spullen en rommel

Rommel, rommel, rommel: je wordt er niet gelukkiger van. En de enige manier om minder rommel te hebben, is door minder spullen in huis te halen. Wat denk je, kom je met de helft van je spullen ook toe?

Ja, natuurlijk! Maar hoe begin je eraan om de helft van je spullen over te houden? Dit zijn in het kort de stappen die je kan volgen:

1. Ga ontspullen

Iedereen heeft wel een zwak als het aankomt op spullen. Misschien bezit je te veel schoenen, kan je het niet laten om elk weekend nieuw speelgoed voor je kind te bestellen, of koop je bij elke uitstap naar de supermarkt nieuwe haarrekkers.

Allemaal dingen die zeker en vast even plezier brengen, maar nooit voor lang. Concreet is ontspullen het verminderen van wat je al bezit. Je brengt je bezittingen terug tot het essentiële (of doet toch een poging tot 🙂 ) Je leest hier meer over hoe ik het ontspullen aanpakte.

Het is nodig om met deze stap te beginnen, want het is zo’n eye-opener: bezit je echt zoveel spullen die je niet nodig heb? Ja. Maar daar kan je snel verandering in brengen. Het motiveert meteen ook om te consuminderen.

Natuurlijk is Marie Kondo de queen van het ontspullen. Je kan meer inspiratie opdoen via haar Netflix serie Tidying Up with Marie Kondo of via een van haar bestsellers (die je kan downloaden als e-book, want: geen extra spullen in huis 🙂 )

2. Consuminderen: heb ik dit écht nodig?

Consuminderen is het minder aankopen van nieuwe spullen.

Nieuwe spullen kopen werkt vaak verdovend. I’ve got 99 problems en dat nieuwe shirtje doet me ze even vergeten. Met de nadruk op even, want de volgende dag is dat geluksgevoel helemaal weg. En heb je er misschien nog een problem bij, want niemand kan zich veroorloven om bij elke tegenslag spullen te blijven kopen.

Stel je jezelf deze vragen als je het moeilijk hebt bij een aankoop:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Word ik hier gelukkiger van?
  • Heb ik al iets gelijkaardig?
  • Heb ik er plaats voor in mijn huis?

Het antwoord op deze vragen zal snel veel duidelijk maken. Dat zal vooral handig zijn als je begint met consuminderen. Je leest er hier meer over.

3. Time = money

Heb je toch moeite om te stoppen met kopen? Denk dan eens aan het volgende:

Wat als we de waarde van een product niet zouden uitdrukken in geld? Want geld is maar een middel. Stel, je hebt een nieuw paar schoenen gezien. Het paar is prachtig, kost 100 euro en het geld staat op je bankrekening.

Klinkt verleidelijk. Maar wat als je die 100 euro zou omrekenen naar de meest kostbare valuta: tijd? Als je 2000 euro netto per maand verdient, wil dat zeggen dat je een hele dag hebt moeten werken om dat paar schoenen van te betalen. Zijn die schoenen dat wel waard?

Heel kort door de bocht zou je voor het geld dat je aan die schoenen geeft een dag extra bij je gezin kunnen zijn. Of langer op vakantie kunnen blijven. Daarbij is honderd euro een mooi bedrag om te sparen of investeren.

Wat is jouw beste tip om minder spullen te kopen?

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over een groener en gelukkiger leven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *