Persoonlijke groei,  Persoonlijke ontwikkeling

MBTI: welk persoonlijkheidstype ben jij?

Heb jij al gehoord van de Myers-Briggs Type Indicator, of in het kort MBTI? Voor mij betekent het vooral een mooie manier om jezelf te leren kennen, zowel je sterke punten als je kleine kantjes. En dat is geweldig, want je kan enkel maar voordeel halen uit jezelf goed kennen.

Wat is MBTI?

MBTI een manier om mensen onder te verdelen in één van de zestien types persoonlijkheden. De bedenkers gaan ervan uit dat iedereen te verdelen is op de punten

  • Extraversion (E) of Introversion (I)
  • Sensing (S) of INtuition (N)
  • Thinking (T) of Feeling (F)
  • Judging (J) of Perceiving (P)

Waarom zou ik deze test doen?

Je vindt het misschien niet leuk om in een hokje gezet te worden, maar het is echt een goede manier om jezelf te leren kennen.

Ik heb deze test gedaan als tiener en kwam toen uit op INFJ of advocaat. Ik herken me hier enorm in, zowel in de positieve zaken (creatief, gepassioneerd, inspirerend) als in de, euhm, mindere zaken (gevoelig, gereserveerd, kan niet zonder een doel). Ik heb echt het gevoel dat als ik anderen dit profiel zou laten lezen, ze mij voor een groot stuk zouden kennen.

En ik had toen beter ook zelf wat aandachtiger gelezen. Het heeft lang geduurd voor ik mezelf aanvaardde voor wie ik was. Opgroeien als introvert is niet altijd eenvoudig in een wereld die ontworpen is voor extraverten. Anderen deden me geloven dat ik asociaal en saai ben. Maar ik ben niks van dat. Ik functioneer gewoon op een andere manier.

Daarom is het ook zo goed om deze test met je gezin of collega’s te doen. Het is altijd goed om weten waar de talenten en gevoeligheden van anderen liggen. En dingen waar je je bij een ander aan ergert (‘doet hij dat nu expres?’), zijn soms gewoon een deel van de ander z’n persoonlijkheid.

De types staan ook niet vast voor het leven. Als je de test binnen enkele jaren opnieuw doet, kom je misschien uit op een heel ander type.

Welk MBTI type ben ik?

Nu wil je natuurlijk weten welk type jij bent en welke karaktereigenschappen je zal herkennen. Er zijn veel testen die je daarbij kunnen helpen (vaak heel uitgebreid en betalend), maar de beste vind ik die van 16personalities. Die is gratis, duurt minder dan een kwartier om te doen en geeft je een uitgebreid en accuraat resultaat.

En nu ben ik natuurlijk ook nieuwsgierig: welk type ben jij? Kan je je erin vinden?

Je leest hier meer over persoonlijke groei.Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en bewuster leven.

persoonlijke groei - Heb jij al gehoord van de Myers-Briggs Type Indicator, of in het kort MBTI? Voor mij betekent het vooral een mooie manier om jezelf te leren kennen, zowel je sterke punten als je kleine kantjes. En dat is geweldig, want je kan enkel maar voordeel halen uit jezelf goed kennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *