Mijn baby heeft koorts, wat nu?
Moederschap

Mijn baby heeft koorts, wat nu?

Je baby is enkele maanden oud en leek tot een paar ogenblikken geleden nog kerngezond. Maar dan is het er plots: koorts. Voor de eerste keer. Jouw baby’tje gloeit en jij weet even niet wat te doen. Wat nu?

Eerst en vooral: geen paniek. Daar hebben jij en jouw baby niets aan.

Dokter Google

Jouw eerste reflex is waarschijnlijk om dokter Google raad te plegen. Niets mis mee, maar let er op dat je jouw info bij betrouwbare bronnen haalt. Het heeft geen zin om uren rond te dwalen op websites van mensen die het ook niet zo goed weten (fora, blogs (dus ook de mijne), …). De info die je daar vindt, wordt niet aangepast als er nieuwe adviezen zijn. De website van bijvoorbeeld Kind en Gezin (BE) en Centra voor Jeugd en Gezin (NL) leveren je betrouwbare en up-to-date info.

Contact met arts over koorts

Ben je niet gerustgesteld na de info die je daar kreeg? Neem dan contact op met jouw huis- of kinderarts. Heb je nog een jonge baby? Dan mag je vaak bellen met de materniteit van het ziekenhuis waar je bevallen bent. Heel handig, want daar kan je op elk uur van de dag terecht, ook in het weekend en op feestdagen.

Is jouw kindje al wat ouder? Dan kan je ‘s nachts en in het weekend contact opnemen met de dichtstbijzijnde spoeddienst of huisarts van wacht. Ze stellen het zeker op prijs dat je even belt voor je langskomt, om na te gaan of dat wel echt nodig is.

Photo by rawpixel on Unsplash
Photo by rawpixel on Unsplash

Hulpdiensten

Maak je je echt zorgen over de koorts en vertoont je kindje alarmsignalen (uitdroging, moeilijke ademhaling, stuipen,…)? Dan zit je deze post vast niet te lezen, maar neem je zo snel mogelijk contact op met de hulpdiensten.

Deze flowchart biedt een goed overzicht. Een handig overzicht om te hebben en om uit te delen aan de babysit of anderen die jouw kind opvangen.

Nog een tip: investeer in een thermometer met infrarood. Zo kan je de temperatuur van je baby meten via het voorhoofd en hoef je je baby niet altijd te storen als je vermoed dat de koorts oploopt. Het kost wat meer dan een klassieke thermometer, maar voor het gebruiksgemak was het mij dat meer dan waard.

Zo, nu weet je wat te doen. Succes ermee en veel beterschap aan jouw mini <3

Mijn baby heeft koorts, wat nu?
Mijn baby heeft koorts, wat nu?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *