organicup
Badkamer,  Groen leven

Organicup: mijn review, ervaringen en tips

Ik had al tientallen reviews gelezen over de Organicup en gehoord van vriendinnen en kennissen hoe blij ze ermee waren. De instructiefilmpjes kende ik al uit m’n hoofd en de website had ik al binnenstebuiten gekeerd. En toch duurde het tot nu voor ik de overstap naar de Organicup durfde te maken.

Als duurzaamheidsambassadeur (een titel die ik mezelf net gaf) was het een kleine schande om nog steeds wegwerp maandverband te gebruiken. Mijn excuus: de angst dat er iets in mij vast zou komen te zitten dat de tussenkomst van een gynaecoloog vereist. Stel. Je. Voor.

Het was pas toen de cup me in Holland & Barret plots aankeek met een korting van 25 procent, dat ik ermee naar huis ging. I love me a good en duurzame deal. En duurzaam is het zeker: door de switch nu te maken, bespaar ik nog ongeveer 21 kg afval. Stel je dat eens voor in maandverband/tampons. Een perfecte toevoeging dus aan mijn zero waste badkamer!

Hoera! Het zit erin!

Repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het leren. Ik wou al wat oefenen met het gebruik van de cup voor ik ging menstrueren. Toen ik thuis kwam ging ‘ie dus meteen uit de verpakking.

Hoe. De. Fok. moest ik dat ding in mij gaan krijgen? Ik keek de instructiefilmpjes nóg een keer en ging in de badkamer rechtstaan met één voet op het toilet. Na wat wringen en proberen gaf ik het op. Het lukte gewoon niet.

Ik legde de cup weg tot de volgende dag, tot ik het briljante idee kreeg om het nog eens te proberen al zittend op het toilet. Wat een verschil! Ik plooide de cup in de C-vorm (check het instructiefilmpje 🙂 ) en na wat wriemelen kon ik de Organicup eenvoudig inbrengen. Hoera! Feest!

Het verwijderen was ook even proberen. Eén goede raad: blijf kalm en als het niet lukt, stop je er gewoon even mee. Zodra je de bodem van de cup vasthebt, moet je er gewoon in knijpen om het vacuüm te doorbreken.

Even wennen

De dagen erna bleef ik oefenen met het inbrengen en verwijderen van de Organicup. Gouden raad van tante Kaat: hou ook eerst een generale repetitie met die cup, want die eerste keren dat je de cup voor echt gebruikt zijn een beetje vreemd en knoeien. Maar dat is zó normaal.

In het begin kan je wat lekken ervaren, waarschijnlijk omdat de cup niet helemaal vacuüm zit. Echt, oefening baart kunst. Nu gebeurt dit veel minder, maar wel nog af en toe. Daarom gebruik ik nu ook wasbare inlegkruisjes op dagen dat ik het hevigst menstrueer.

In het begin is het moeilijk in te schatten hoe vaak je de cup moet leegmaken. Dat zal bij iedereen anders zijn. Haal ‘m er tijdens de eerste keer gebruiken liever een keertje te veel uit dan te weinig, de volgende keer zal je dit al veel beter kunnen inschatten.

Ik schrijf deze blog met de vragen die ik op Instagram kreeg in mijn achterhoofd. Als je toch met vragen zou blijven zitten, geef je me maar een seintje!

Pijn en opgeblazen

De eerste keer dat ik de Organicup gebruikte, had ik wat meer ongemakken dan gewoonlijk. Ik voelde meer krampen en was opgeblazen. Waarschijnlijk was dit een combinatie van mijn lichaam dat moest wennen aan het gebruik van de cup (voorheen gebruikte ik maandverband, dus best een groot verschil) en gewoon wat zenuwen over dat eerste gebruik.

Nu heb ik nergens meer last van. Als je tampons gebruikt en pijnlijke maandstonden hebt, kan ik alleen maar aanraden om de cup eens te proberen.

Cup vervangen

De cup vervangen gaat nu een pak vlotter dan tijdens mijn eerste gebruik. Vooral thuis is er nu niks meer aan. Enkel in openbare toiletten is het moeilijker. Gebruik als je kan een toilet waar een wasbak aanwezig is (vaak is dat zo in de gehandicaptentoiletten). Anders kan je de cup ook schoonmaken met OrganiWipes of desnoods met toiletpapier. Gebruik nooit never jamais gewone vochtige doekjes, die zijn absoluut niet geschikt.

Goede aankoop?

Ik ben nog heel blij met mijn aankoop van de Organicup. Ik moet de cup veel minder vaak vervangen dan ik mijn maandverband verving en het zit zo comfortabel dat ik zou vergeten dat ik het ding in heb. Daarbij voel ik me er geweldig goed bij dat ik niet meer al dat afval produceer door maandverband weg te gooien. Dus aan alle menstruerende wezens: zo’n cup is de way to go, ik kan het alleen maar aanbevelen 🙂

Praktisch

Welke cup kies ik?

De Organicup komt in drie maten: de mini voor tieners, maat A voor volwassen vrouwen die nog niet vaginaal bevallen zijn en maat B voor wie dat wel is.

Waar koop ik de cup?

Je vindt de cup op steeds meer plaatsen (hoera!). Je kan de menstruatiecup bijvoorbeeld aankopen bij grote ketens als Holland & Barrett of bij groene (web)shops als Druantia.

Heb je nog vragen over mijn ervaring met de cup? Shoot!

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Ik had al tientallen reviews gelezen over de Organicup en gehoord van vriendinnen en kennissen hoe blij ze ermee waren. De instructiefilmpjes kende ik al uit m'n hoofd en de website had ik al binnenstebuiten gekeerd. En toch duurde het tot nu voor ik de overstap naar de Organicup durfde te maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *