Groen leven

Plantaardig eten: Zes tips voor startende vegans

Wil jij ook plantaardig eten? Hoera, welkom bij de club! Je bent nu vast heel gemotiveerd en op zoek naar manieren om dierlijke producten uit je dieet en leven te schrappen. Deze tips voor startende vegans helpen je zeker op weg.

1 Schrap beetje bij beetje

Veel vegans starten als vegetariërs. De kans is groot dat je wat je miste aan vlees opgevangen hebt met een ongeziene hoeveelheid kaas. Zuivel is verslavend en dus kan het moeilijk zijn om alle kaas in een keer van je menu te schrappen. Doe het dus stap voor stap. Ga op zoek naar ander broodbeleg. Bestrooi je pizza niet meer met kaas (probeer zeker deze vegan pizza <3 ). Geen broodjes met mozzarella meer. En voor je het weet ben je kaasvrij.

En zo kan je deze tip toepassen op alle voedingsmiddelen die je als nieuwe vegan moeilijk kan weerstaan.

2 Laat niet enkel dingen weg uit je dieet, voeg ook toe

Als beginnende vegan denk je het al snel voor elkaar te hebben als je geen vlees, zuivel, eieren, … meer eet. En dat is ook zo, goed bezig! Maar je mag je gezondheid nooit uit het oog verliezen en moet weten dat je de voedingsstoffen die je uit dierlijke producten haalde, nu ergens anders moet gaan zoeken. Voeg peulvruchten toe aan je dieet, eet noten, neem vitamine B12, … Je vindt heel wat info op het internet, maar aarzel niet om contact op te nemen met een arts of diëtist om je te laten begeleiden.

3 Bereid je maaltijden voor en neem een snack mee

Ook last van het hangry monster? Je zal zien, op het moment dat je honger krijgt, wordt het plots DUIZEND keer moeilijker om een vegan snack of maaltijd te vinden. Neem daarom altijd een snack mee van thuis en plan goed als je uit eten gaat. Bel op voorhand naar het restaurant of kies een plek die z’n vegan liefde uitschreeuwt 🙂 Je vindt hier alvast heerlijke recepten.

4 Zoek andere vegans in je omgeving

Het is altijd goed om contact te leggen met gelijk gestemden. Of het nu gaat over elkaar motiveren of over inspiratie opdoen, een vegan vriend hebben helpt. Kan je niet meteen iemand bedenken in real life? Sluit je dan aan bij een online community op Facebook of volg enkele leukerds op Instagram. Je bent altijd welkom bij mij of kijk eens bij deze duurzame Instagrammers.

5 Weet waarom je het doet

Of je het nu vegan wil eten voor jouw gezondheid, onze planeet, tegen dierenleed of all of the above: herinner jezelf er regelmatig aan waarom je het doet. Het helpt je om jouw vegan koers te blijven varen.

6 Wees niet te streng voor jezelf

Veel vegans zijn heel steng voor wie al eens de mist in gaat. Laat jezelf daar niet door intimideren. Het is niet de bedoeling dat je vegan bent voor twee weken en dan door de druk om het perfect te doen weer gaat eten als voordien. Als iemand een cake trakteert en je wil er graag een stuk van: neem het dan. En daarna ga je gewoon terug naar je plantaardig dieet. Je maakt nog altijd een groot verschil, ook al at je dat stukje cake.

Veel succes en dm me gerust bij vragen <3

PS: Een veganist let natuurlijk niet alleen op zijn voeding. Als je écht vegan wil leven, trek je dat door naar alles wat je consumeert: geen leren schoenen, geen cosmetica die getest is op dieren, … Daarover binnenkort meer in een andere blog.

Op mijn YouTube kanaal vind je alvast heerlijke vegan recepten. Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en gelukkiger leven. 

Wil jij ook plantaardig eten? Hoera, welkom bij de club! Je bent nu vast heel gemotiveerd en op zoek naar manieren om dierlijke producten uit je dieet te schrappen. Deze tips voor startende vegans helpen je zeker op weg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *