Badkamer,  Groen leven

Plasticvrij tandenpoetsen: dit zijn je zero waste opties

Op deze blog zijn al enkele stukken verschenen over plasticvrij tandenpoetsen. Daarom maak ik graag nog eens een overzicht zodat je eenvoudiger kan bekijken welke optie het beste bij je past.

1 Zero waste tandenborstels

1 Bamboe tandenborstel

De bamboe tandenborstel lijkt wel een echte hype. En dat is leuk, want meer bamboe = minder plastic.

Zo’n bamboe tandenborstel heeft heel wat voordelen: het is bijna volledig biologisch afbreekbaar, bamboe heeft antibacteriële eigenschappen en het kost weinig moeite om bamboe te laten groeien, wat ook de productie heel milieuvriendelijk maakt. Daarbij staat het ook gewoon heel mooi in de badkamer 🙂

Er zijn ook enkele nadelen: de tandenborstel is niet volledig biologisch afbreekbaar. Je zou de haartjes uit de tandenborstel moeten trekken en bij het restafval gooien als je correct wil sorteren.

Je moet ook erg opletten bij je aankoop: vaak zijn de haren van de tandenborstel van dierlijke oorsprong – ieuw- en loont het de moeite om na te denken waar je tandenborstel geproduceerd werd. Vaak is dit net als plastic tandenborstels in exotische landen en moeten ze heel wat kilometers afleggen voor ze hier in de winkel belanden.

Een bamboe tandenborstel koop je onder meer bij Druantia.

2 Tandenborstel met vervangbare kop

Een andere optie is de tandenborstel met vervangbare kop. De houders zijn meestal gemaakt van gerecycleerd plastic en gaan járen mee. Helemaal plasticvrij tandenpoetsen is het dus niet, maar uiteraard is dit véél beter dan een wegwerpexemplaar.

Je kan een tandenborstel met vervangbare kop aankopen via Pachamamaï of eentje van Lamazuna via onder meer Kudzu. Beide tandenborstels worden geproduceerd in Frankrijk en de leuke mensen van Lamazuna verzamelen zelfs de gebruikte koppen om ze te verwerken tot nieuwe tandenborstels.

2 Zero waste tandpasta

1 Tandpastatabletten

Tandpastatabletten zijn een mooi alternatief voor vloeibare tandpasta. Ze hebben geen plastic verpakking nodig en je kan ze eenvoudig meenemen op reis. Ze zijn zowel te verkrijgen met als zonder fluoride.

Heel handig dus! Ik gebruikte ze graag, maar vond het wel wat wennen om op die tabletjes te kauwen voor ik mijn tanden ging poetsen. Je leest hier de volledige review over tandpastatabletten Denttabs.

2 Solide tandpasta

De solide tandpasta’s (tandpasta uit blik, op een stokje), geven nog het meest hetzelfde gevoel als poetsen de klassieke tandpasta. Je maakt je tandenborstel nat, wrijft over het blokje et voila.

Je leest hier mijn review over de tandpasta uit blik van Pachamamaï, ik ben fan 🙂

3 Tandpastapoeder

Je kan ook kiezen voor tandpastapoeder. Hierbij verdeel je het poeder over je tandenborstel, maak je deze nat en ga je dan poetsen. Qua gevoel heel gelijkaardig aan poetsen met een klassieke tandpasta, maar wel wat knoeien in het begin. Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee. Jij wel? Laat het weten in de comments, zo kan iedereen meelezen 🙂

4 DIY tandpasta

Ga je graag zelf aan de slag? Dan kan je ook gewoon zelf je tandpasta maken. Het is in elk geval de goedkoopste optie van de vier.

Ken jij nog andere alternatieven?

Je leest hier meer tips om groener te leven. Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Op deze blog zijn al enkele stukken verschenen over plasticvrij tandenpoetsen. Daarom maak ik graag nog eens een overzicht zodat je eenvoudiger kan bekijken welke optie het beste bij je past.
Van bamboe tandenborstel tot zero waste tandpasta, het passeert hier allemaal.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *