Persoonlijke groei,  Persoonlijke ontwikkeling

Niet iedereen vindt jou leuk – en dat is oké

‘Niet iedereen vindt jou leuk – en dat is oké’ is niet alleen de titel van deze blog, het is ook een zinnetje dat ik regelmatig tegen mezelf moet zeggen. Want het idee alleen al dat iemand slecht over me zou denken, doet me huiveren. Herkenbaar? Hoog tijd om te stoppen met people pleasen.

Het brengt me ook in de meest ongemakkelijke posities. Bespreken we iets in groep en moet er iets gebeuren? Dan ben ik de eerste die dat op zich neemt. Zelfs als het mij niet gevraagd wordt en ook als ik het niet wil doen. Wilt iemand onze plannen last minute veranderen terwijl het eigenlijk niet voor me past: geen zorgen, ik zal er zijn op de dag en het uur dat voor joú het beste uitkomt. Geloof me, het vraagt echt een inspanning om een keer nee te zeggen.

People pleasen, heet dat. En hoewel dit gedrag voor sommige mensen over komt als vriendelijk en behulpzaam zijn, is het eigenlijk gewoon een manier om te zeggen vind me leuk. Alsjeblieft.

In deze blog heb ik het over wat people pleasen is en wat je kan doen om dat automatisme los te laten.

Wat is people pleasen?

People pleasen is de nood voelen om mensen te behagen. Het is moeilijk om echt een definitie te maken van people pleasen. Vaak gaat het erom dat je anderen geeft wat ze willen, soms zelfs zonder dat ze erom moeten vragen, ook als dat niet het beste voor jou is. Voor een people pleaser zijn onderstaande situaties heel herkenbaar:

1 Je voelt je verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen
2 Je verontschuldigt je veel
3 Je voelt je belast met de dingen die je moet doen
4 Je verontschuldigt je vaak
5 Je voelt je heel oncomfortabel als iemand boos op je is
6 Je hebt bevestiging nodig om je goed te voelen
7 Je probeert conflicten te vermijden tegen welke kost dan ook
8 Je verbergt het als je gekwetst bent

Stoppen met people pleasen

Ik ben zelf een people pleaser en ben dus nog volop aan het uitzoeken hoe ik ermee kan stoppen. Ik verzamelde deze tips via mijn Instagramaccount en zocht online naar wat werkt.

1 Wacht even voor je ‘ja’ zegt

Als people pleaser is het zo’n automatisme: iemand vraagt iets, en jij zegt ‘ja’. Zomaar, voor je het goed en wel beseft. Train jezelf daarom om in plaats van meteen te bevestigen, te vragen om wat bedenktijd. Zo kan je nadenken over wat je wil en of je dat doet om jezelf of iemand anders te behagen.

2 Iederéén krijgt kritiek

Als de angst voor kritiek weer eens verlammend werkt, bedenk jezelf dan dat iedereen kritiek krijgt. Denk aan jouw grootste idool. Die doet zoveel goede dingen en moet toch een shitload aan commentaar verwerken.

Of denk aan de president van de Verenigde Staten: als die na tonnen haat nog altijd zijn idiote boodschap vol zelfvertrouwen verkondigt, dan mag jij zéker jouw plekje opeisen.

3 Probeer niemand voor je te winnen

Als iemand laat blijken dat hij of zij je niet leuk vindt, laat het dan rusten. Het kost te veel energie om het tij te doen keren en de kans is groot dat het toch niet lukt. Je hebt vast wel betere dingen om je energie aan te besteden, zoals stoppen met people pleasen 🙂

4 Waarom heb je die goedkeuring nodig?

Als ik merk dat iemand mij niet leuk vindt, helpt het om mezelf af te vragen “waarom heb ik jouw goedkeuring nodig?”. In de meeste gevallen kom ik tot het besef dat ik die eigenlijk helemaal niet nodig heb. Want deze persoon is niet zo belangrijk in mijn leven. En zo voel ik me vaak al een pak beter.

Denk ook aan de personen die wel onvoorwaardelijk van je houden. Of deze persoon jou nu leuk vindt of niet, zij zullen er altijd zijn en dat is wat telt.

5 Spreek tegen jezelf zoals je tegen een kind zou doen

Als jouw kind elke dag de belangen van een ander boven die van zichzelf zou stellen, wat zou je dan zeggen? Je zou je kind willen beschermen tegen de druk die dit met zich meebrengt en met veel liefde begeleiden om beter voor zichzelf op te komen. Doe dit bij jezelf ook. Heb geduld met jezelf en vier elke overwinning.

6 Blijf hierop oefenen

Dat people pleasen is waarschijnlijk iets wat altijd een beetje in ons zal blijven zitten. De enige manier om hier echt in te groeien is door te blijven oefenen en er aandacht voor te hebben. Als je het daar even moeilijk mee hebt of extra tips wil, zijn is het onderstaande beeldmateriaal zeker het kijken waard.

Ik schreef deze blog nadat ik keek naar Miss Americana op Netflix en me bedacht dat ik niet een tiende van de haat die Taylor Swift kreeg aan zou kunnen. Zij ook niet, maar ze stond weer recht. Heel inspirerend, zeker kijken (dit is nog niet het moment om ‘nee’ te zeggen 🙂 ), want het inspireerde om me meer te focussen op stoppen met people pleasen.

Er zijn ook enkele heel interessante TED Talks over het fenomeen. Kijk, leer en groei.

Hier lees je meer over persoonlijke groei. Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe posts.

'Niet iedereen vindt jou leuk - en dat is oké' is niet alleen de titel van deze blog, het is ook een zinnetje dat ik regelmatig tegen mezelf moet zeggen. Want het idee alleen al dat iemand slecht over me zou denken, doet me huiveren. Herkenbaar? Hoog tijd om te stoppen met people pleasen.
Het brengt me ook in de meest ongemakkelijke posities. Bespreken we iets in groep en moet er iets gebeuren? Dan ben ik de eerste die dat op zich neemt. Zelfs als het mij niet gevraagd wordt en ook als ik het niet wil doen. Wilt iemand onze plannen last minute veranderen terwijl het eigenlijk niet voor me past: geen zorgen, ik zal er zijn op de dag en het uur dat voor joú het beste uitkomt. Geloof me, het vraagt echt een inspanning om een keer nee te zeggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *