Dessert en zoete snacks,  Vegan recepten

Suikervrije en vegan taart voor eerste verjaardag: het recept

Vier jij de verjaardag van jouw baby ook graag met een suikervrije taart? Dan is dit eenvoudig en vegan recept precies waar je naar op zoek bent!

Onlangs vierde baby Ava haar eerste verjaardag (oh, wat vliegt de tijd). Ava eet graag en proeft graag van alles mee. En dus zag ik het niet zitten om haar een stuk van haar grote gesuikerde taart te geven. Ook omdat ze niet aarzelt om duidelijk naar meer te vragen 🙂

Dus besloot ik om zelf een suikervrije taart te maken voor haar eerste verjaardagsfeestje, een smashcake zeg maar. Eentje zonder toegevoegde suiker én vegan. Verrassend genoeg heel eenvoudig om te maken en het resultaat mag er zijn.

Ava vond de cake heel lekker, de yoghurt topping was wat wennen. Ze had nog nooit yoghurt geproefd, ondertussen eet ze het graag mee 🙂 Dus als je deze taart mét de leuke afwerking wil maken, is het een goed idee om jouw baby’tje al wat te laten wennen aan de smaak van yoghurt.

De cake kan je gemakkelijk een dag op voorhand maken en bewaren in een tupperware doosje. Decoreren doe je best op het laatste moment.

En voor alle duidelijkheid: we zijn niet heiliger dan de paus als het op suiker aankomt. Ava’s grote zus snoept graag, maar leerde dit pas kennen toen ze bijna drie was. Ik hoop dit met Ava ook zo lang mogelijk uit te stellen.

De ingrediënten

De cake

  • 200 gr bloem
  • 1 rijpe, geprakte banaan (ongeveer 100 gr)
  • 150 ml plantaardige melk
  • 2 el plantaardige griekse yoghurt
  • 1 el appelazijn
  • 2 tl natrium bicarbonaat
  • flinke snuf kaneel

De finishing touch

  • +- 150gr plantaardige griekse yoghurt (ik gebruikte de Greek style coconut van Alpro)
  • stukjes favoriet fruit baby
  • suikervrije sprinkles

Recept suikervrije taart

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • vet een ronde springvorm met doorsnede 30 centimeter in
  • meng in een kom de bloem, kaneel en de natrium bicarbonaat goed door elkaar
  • meng in een andere kom de banaan, melk, yoghurt en appelazijn door elkaar (van die appelazijn proef je niks, beloofd!)
  • meng de inhoud van beide kommen goed door elkaar (dit mag kort maar krachtig) en stort meteen uit in de bakvorm en zet 20 minuten in de oven (of tot het baksel goud-geel ziet en je er een saté prikker smetloos uit kan halen)
  • haal de taart uit de springvorm en snij er drie cirkels uit met een diameter van ongeveer 10 centimeter. Hiervoor kan je een steekvorm gebruiken of een kommetje waar je rond gaat met een mes
  • laat de taart goed afkoelen voor je gaat decoreren
  • Snij de stukjes fruit in hapklare stukjes voor jouw baby. Ik gebruikte banaan
  • Maak laagjes cake – yoghurt – fruit om een torentje te creëren. Eindig met een stuk cake
  • Smeer royaal yoghurt op de bovenste laag cake, zodat het langs de kanten druipt. Door een mes vast te houden en de cake te laten draaien, kan je ze mooi bekleden met de yoghurt (zoals in het filmpje hieronder, ongeveer 🙂 )
  • Werk af met stukjes fruit en sprinkles

Smakelijk!

Zin in meer plantaardig koken? Mijn vegan recepten vind je hier!

Vergeet niet om Hallo Helena ook op Instagram en Facebook te volgen voor meer recepten en groener leven.

Vier jij de verjaardag van jouw baby ook graag met een suikervrije taart? Dan is dit eenvoudig en vegan recept precies waar je naar op zoek bent!
Onlangs vierde baby Ava haar eerste verjaardag (oh, wat vliegt de tijd). Ava eet graag en proeft graag van alles mee. En dus zag ik het niet zitten om haar een stuk van haar grote gesuikerde taart te geven. Ook omdat ze niet aarzelt om duidelijk naar meer te vragen :)

Dus besloot ik om zelf een suikervrije taart te maken voor haar eerste verjaardagsfeestje, een smashcake zeg maar. Eentje zonder toegevoegde suiker én vegan. Verrassend genoeg heel eenvoudig om te maken en het resultaat mag er zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *