Jia Jiang geeft een Ted Talk. Foto door www.alexmckissack.com voor TedxMtHood. (CC BY-NC-ND 2.0)
Persoonlijke groei,  Persoonlijke ontwikkeling

TED TALK: honderd dagen vol afwijzing

Vind jij omgaan met afwijzing ook zo moeilijk? Ik zeker wel. En Ted-spreker Jia Jiang ook. Tot hij zichzelf uitdaagde. Honderd dagen lang zorgde hij ervoor dat hij zo’n gekke dingen vroeg, dat hij niet anders kon dan afgewezen worden. En alsof dat niet erg genoeg was, filmde hij zichzelf ook nog eens terwijl hij dat deed.

Het plan van Jiang was om immuun te worden voor het gevoel dat afwijzing met zich meebrengt. You’ve been there, je kent het. En ik als professionele people pleaser ken het zeker. En eerlijk, ik wil Jiang een staande ovatie geven. Want het lukte hem om over dat gevoel te geraken. Meer nog, hij leerde iets wat zo simpel en tegelijkertijd zo moeilijk is: als je iets wil, moet je het gewoon durven vragen.

Neem zeker even de tijd om de video te bekijken. Jiang legt er uit hoe hij geld vroeg aan een bewaker, bloemen plantte in de tuin van een onbekende en zo stapje voor stapje zijn angst overwon.

Wat hebben we geleerd vandaag?

Uit deze mega inspirerende Ted Talk onthou ik vooral het volgende:

  • Vragen staat vrij. Je kan de gekste dingen vragen, dan nog worden mensen niet boos. En héél misschien krijg je wel waar je om vroeg.
  • Een gesprek hoeft niet te stoppen bij ‘nee’. Vraag door over waarom je een ‘nee’ krijgt, het antwoord kan je verrassen.

Deze talk heeft mijn ogen echt geopend. Ik durf steeds meer vragen en mezelf voorop stellen. Ik ben zoveel minder bang voor een ‘nee’ als antwoord. Want eerlijk, wat is het ergste dat kan gebeuren? Het heeft me geholpen om meer open te communiceren, best life changing.

Vond jij deze talk ook zo inspirerend? Jiang schreef ook het boek Sterker dan afwijzing over dit onderwerp.

Deze talk hang mooi samen met die van Tina Seelig over het creëren van geluk. Ook een talk waar ik veel uit geleerd heb, zeker het kijken waard.

Wat een Ted Talk nu precies is? De beste experten en ervaringsdeskundigen van over de hele wereld komen hun verhaal doen, en dat wordt dan gefilmd en online verspreid. De onderwerpen van de talks zijn heel verschillend. Ze gaan van het klimaat, over bitcoin tot typografie. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn razend interessant en leerrijk.

Hier lees je meer over persoonlijke groei. Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe posts.

Vind jij omgaan met afwijzing ook zo moeilijk? Ik zeker wel. En Ted-spreker Jia Jiang ook. Tot hij zichzelf uitdaagde. Honderd dagen lang zorgde hij ervoor dat hij zo'n gekke dingen vroeg, dat hij niet anders kon dan afgewezen worden. Alsof dat niet erg genoeg was, filmde hij zichzelf ook nog eens terwijl hij dat deed.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *