Tips tegen voedselverspilling.
Groen leven,  Keuken

Voedselverspilling: 7 tips om minder eten weg te gooien

Als voedselverspilling een land was, dan zou het de derde grootste vervuiler ter wereld zijn. Dat plaatsten de bezielers van de Too Good to Go app onlangs op Instagram. Dat klinkt niet goed hé?

Een Vlaams gezin verspilt gemiddeld 88 kilo voedsel per jaar. Dat is gigantisch veel. Het is nog schrijnender als je bedenkt hoeveel mensen niet eens 88 kilo per jaar aan voedsel om te eten hebben. Daarom is het hoog tijd om wat te veranderen.

1. Blijf weg van promotie’s

Hoeveel keer heb jij je +1 gratis moeten weggooien omdat het product vervallen was? Ik al te veel. Het lijk zo zonde om een product dat je gratis of met korting krijgt te laten liggen. Maar dat is het niet. Je vermijd er voedselverspilling mee, want je koopt enkel wat je nodig hebt én het is beter voor de lijn. Uit onderzoek blijkt dat wie voedsel in promotie koopt tot vijftig procent meer kans heeft op overgewicht. Laat de promo’s dus liggen en beperk je tot je boodschappenlijstje. Of neem ze mee en maak er iemand anders gelukkig mee.

2. Kijk naar de houdbaarheidsdatum

Kijk bij het kopen van een product goed naar de houdbaarheidsdatum. Misschien ben je van plan om het product pas binnen enkele dagen te gebruiken en het zou zonde zijn als het tegen dan vervallen is.

Er zijn trouwens twee soorten houdbaarheidsdata:

  • Te gebruiken tot: aan deze datum kan je je best houden. Als je het product na deze datum opeet kan het een gevaar voor je gezondheid betekenen.
  • Ten minste houdbaar tot: het product is ten minste tot deze datum goed. Na deze datum kan geur-, kleur-, smaakverlies volgen, maar verder kan je het zonder zorgen opsmikkelen.

3. Overschotjes ftw!

Kieper overschotten niet gewoon in de vuilbak. Bewaar ze in een potje en consumeer ze de volgende dag als lunch. Vaak is het eten de dag nadien nog lekkerder en misschien is deze maaltijd zelf gezonder dan het belegde broodje dat je vaak eet.

Ook als je niet veel over hebt kan je creatief aan de slag. Zo maak je eenvoudig een couscoussalade, het is al moeilijk om een groente te vinden die daar niet bij past.

Had je al andere plannen voor de lunch? Vries de overschot dan in.

4. Plan je maaltijden

Probeer op voorhand een lijst te maken met wat je wanneer wil eten en aan de hand daarvan boodschappen te doen. Misschien kan je de tomatensaus die je voor je pasta gebruikte later in de week nog op je pizzabodem smeren. Dit neemt even tijd als je voor het eerst je maaltijden plant. Maar hoe vaker je het doet, hoe vlotter dit zal gaan.

Vergeet ook niet om plastic te mijden tijdens het boodschappen doen.

5. Laat anderen niets weggooien

Via de app Too Good to Go kan je voedseloverschotten van supermarkten en eetgelegenheden kopen. Je weet op voorhand nooit wat je precies koopt, al krijg je via de app wel een indicatie (brood en banket, groeten en fruit, …) What’s in it for you? Je koopt die overschotten aan een geweldig lage prijs.

6. Bewaar je eten correct

Sommige voedingswaren horen niet thuis in de ijskast. Denk maar aan een tomaat, komkommer of courgette. Kan je wat hulp gebruiken? Hier vind je een hele lijst met wat je het best waar bewaart.

Gebruik ook je koelkast efficiënt. Stel ze af op 4°C en sorteer als volgt: onderaan groenten en fruit, in het midden bereidde maaltijden en bovenaan het beleg.

7. Kleine bordjes all day long

Soms zijn je ogen gewoon groter dan je maag. Dan schep je je bord mega vol, terwijl je al dat eten nooit op krijgt. En dat eten op het bord belandt daarna bij het vuilnis.

Gebruik daarom liever kleine borden dan grote, ook ’s avonds. Zo wordt het al heel moeilijk om te veel op te scheppen. Zo blijven de overschotten in de kookpotten en kan je dit de volgende dag meenemen als lunch. Ook een topidee als je aan je lijn denkt 🙂

Wist je trouwens dat voedsel één van onze grootste water verspillers is? Je leest hier meer over verborgen water verspillers en hoe jij jouw steentje kan bijdragen.

Jouw tips tegen voedselverspilling zijn heel welkom! Laat ze achter in de comments.

Meer over mijn weg naar een groener leven lees je hier. Blijf op de hoogte van nieuwe blogberichten op Facebook of Instagram.

Als voedselverspilling een land was, dan zou het de derde grootste vervuiler ter wereld zijn. Dat plaatsten de bezielers van de Too Good to Go app onlangs op Instagram. Dat klinkt niet goed hé?
Een Vlaams gezin verspilt gemiddeld 88 kilo voedsel per jaar. Dat is gigantisch veel. Het is nog schrijnender als je bedenkt hoeveel mensen niet eens 88 kilo per jaar aan voedsel om te eten hebben. Daarom is het hoog tijd om wat te veranderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *