Vegan snoep en snacks. Photo by Denise Johnson on Unsplash
Groen leven,  Huishouden

Vegan voor beginners: deze sites en apps helpen je op weg

Denk jij er over na om vegan te worden? Of in elk geval om vaker plantaardig te eten? Fijn! Want wist je dat je naast dierenlevens ook heel wat water bespaart? Waarschijnlijk valt het je dan nu pas op in hoeveel zaken er dierlijke producten zitten. Deze vegan apps en websites helpen je op weg.

Plantaardig eten kan in het begin uitdagend zijn. In zowat alle bewerkte voedingsmiddelen zitten dierlijke producten. Denk maar aan chocoladerepen, maaltijdsalades, chips, … En het is moeilijk om die producten te laten staan als je er jarenlang van genoten hebt. En er bestaan meestal wel plantaardige alternatieven, maar moet je dan echt heel de ingrediëntenlijst gaan analyseren? Nee, gelukkig niet. Want er zijn enkele handige apps en websites die een plantaardig alternatief kennen voor jouw lievelingseten.

Vegan Wiki

Vegan Wiki is zowat de Wikipedia voor alles wat met veganisme te maken heeft. In de categorie ‘Producten’ vind je een lijst van plantaardige alternatieven voor zowat alle mogelijke producten die je ooit wil kopen. Het gaat dus niet enkel over voeding, maar ook over kledij, make-up, accessoires,… Er staat meteen ook bij waar je het product kan kopen, handig!

Geen zin om de app te gebruiken voor je gaat koken? Neem dan hier een kijkje tussen mijn vegan recepten.

Happy Cow

Je gaat natuurlijk ook graag eens uit eten. Via Happy Cow vind je meteen de vegan friendly restaurants in jouw buurt. Dat wil zeggen dat ze ofwel een volledige vegan kaart hebben of vegan opties aanbieden.

Ook als je op reis bent kan je dit Engelstalig hulpmiddel gebruiken: de database is wereldwijd.

Smart With Food

Ook lokale supermarkten doen een inspanning. Via de Smart With Food app van Colruyt kan je aanduiden dat je veganist bent en krijg je meteen een melding welke producten geschikt zijn. Is het product dat je koos dat niet? Dan vertelt de app je welke alternatieven er zijn.

Ik las in verschillende vegan groepen dat deze app bij de release wat té streng was (en dus vegan producten als niet-vegan aangaf). Bij twijfel kan je altijd de Vegan Wiki raadplegen.

Verschil tussen vegan en plantaardig

Maar wat is nu het verschil tussen vegan zijn en plantaardig eten? Wie vegan is, eet altijd plantaardig. Maar wie plantaardig eet, is niet altijd vegan.

Veganisme is een levensstijl die verder gaat dan voeding. Daarbij mijd je alle producten waar dierlijke producten in zitten of die getest zijn op dieren (zoals wol, leder, bepaalde make-up en verzorgingsproducten, …). Dit om dierenleed in alle vormen te voorkomen.

Ken jij nog goede websites of apps rond veganisme? Laat het me weten, ik voeg ze graag toe!

Volg jij Hallo Helena al op Instagram en Facebook? Zeker doen, zo blijf je op de hoogte van alles over mijn zoektocht naar een groener leven.

Denk jij er over na om vegan te worden? Of in elk geval om vaker plantaardig te eten? Fijn! Want wist je dat je naast dierenlevens ook heel wat water bespaart? Waarschijnlijk valt het je dan nu pas op in hoeveel zaken er dierlijke producten zitten. Deze vegan apps en websites helpen je op weg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *