Dessert en zoete snacks,  Vegan recepten

Vegan recept: heerlijke chocolade-karameltaart

Een speciale gelegenheid in het vooruitzicht of gewoon zin om lekker te snoepen? Met deze vegan chocolade-karameltaart scoor je hoe dan ook. Dit plantaardig dessert is eenvoudig om te maken en wordt ongetwijfeld een schot in de roos. Ook handig: je vindt alle ingrediënten voor dit recept in de betere supermarkt. Veel succes!

Het was Vegan Wifey die de Twix taart, waar ik mijn inspiratie haalde, groot maakte in de lage landen. Onder vegan bakkers is dit een geliefd recept, dus ook ik ging er graag mee aan de slag en gaf er mijn eigen twi(x)st aan.

vegan Twix Taart – Hallo Helena

Ingrediënten vegan chocolade-karameltaart

  • 300 gr Digestive koekjes
  • 170 gr pindakaas (100%, zonder toevoegingen)
  • 60 gr kristalsuiker

Karamel

  • 60 gr boter
  • 75 gr suiker
  • 60 ml havermelk

Chocolade

  • 200 ml havermelk 
  • 300 g donkere, vegan chocolade

Chocolade-karameltaart: het recept

Vegan Chocolade-karameltaart – Hallo Helena

De bodem

  • Verwarm de oven op 200 graden
  • Verkruimel de digestive koekjes. Dit kan perfect met de hand, een keukenmachine gebruiken kan ook.
  • Verwarm de pindakaas even au-bain-marie of in de microgolfoven, zodat hij wat lopender wordt. Meng de pindakaas samen met de koekjes en de suiker tot een kruimelig en plakkerig geheel
  • Vet een springvorm van 25 cm in en druk het mengsel aan in de vorm. Het is nog niet nodig om de rand al vorm te geven, dit doe je na het bakken.
  • Bak de bodem 8 minuten en druk de bodem plat met een lepel, creëer op die manier ook de rand (+- 2cm hoog) van de taart.
  • Laat de bodem volledig afkoelen voor je er de karamel op giet

Karamel

  • smelt de boter in een steelpannetje
  • voeg de suiker toe en roer tot deze volledig opgelost is
  • voeg de havermelk toe en blijf roeren. Dit mag op een relatief hoog vuur, zodat het mengsel kan koken
  • blijf roeren tot je een dikke, egale karamel krijgt
  • verdeel de karamel over de taartbodem en zet deze meteen in de ijskast om af te koelen

Chocolade ganache

  • Verwarm de havermelk in een steelpan tot deze bijna kookt
  • breek de chocolade in blokjes, voeg deze toe aan de havermelk
  • zet het vuur uit en dek het mengsel af
  • roer na vijf minuten tot je een egaal mengsel hebt
  • verdeel het mengsel bovenop de laag karamel en zet meteen weer in de ijskast

Laat de taart minimaal een uur opstijven in de ijskast. Haal ze er vlak voor het serveren uit en zet een eventuele overschot snel weer in de ijskast.

Zin in meer plantaardig koken? Mijn andere vegan recepten vind je hier.

Vergeet niet om Hallo Helena ook op Instagram en Facebook te volgen voor meer recepten en groener leven.

Een speciale gelegenheid in het vooruitzicht of gewoon zin om lekker te snoepen? Met deze vegan chocolade-karameltaart scoor je hoe dan ook. Dit plantaardig dessert is eenvoudig om te maken en wordt ongetwijfeld een schot in de roos. Ook handig: je vindt alle ingrediënten voor dit recept in de betere supermarkt. Veel succes!</p>

Het was Vegan Wifey die de Twix taart, waar ik mijn inspiratie haalde, groot maakte in de lage landen. Onder vegan bakkers is dit een geliefd recept, dus ook ik ging er graag mee aan de slag en gaf er mijn eigen twi(x)st aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *