Vegan recept: heerlijke chocolade-karameltaart
Een speciale gelegenheid in het vooruitzicht of gewoon zin om lekker te snoepen? Met deze vegan chocolade-karameltaart scoor je hoe dan ook. Dit plantaardig dessert is eenvoudig om te maken en wordt ongetwijfeld een schot in de roos. Ook handig: je vindt alle ingrediënten voor dit recept in de betere supermarkt. Veel succes!
Het was Vegan Wifey die de Twix taart, waar ik mijn inspiratie haalde, groot maakte in de lage landen. Onder vegan bakkers is dit een geliefd recept, dus ook ik ging er graag mee aan de slag en gaf er mijn eigen twi(x)st aan.
Ingrediënten vegan chocolade-karameltaart
150 gr boter
250 gr Digestive koekjes
Karamel
- 60 gr boter
- 75 gr suiker
- 100 ml gecondenseerde plantaardige melk (als je geluk hebt vind je gecondenseerde kokosmelk in de supermarkt. Anders maak je deze zelf, zoals ik vaak doe volgens dit recept van bonus vegan)
Chocolade
- 200 ml gecondenseerde plantaardige melk
- 300 g donkere, vegan chocolade
Chocolade-karameltaart: het recept
De bodem
- Verkruimel de digestive koekjes. Dit kan perfect met de hand, een keukenmachine gebruiken kan ook.
- Smelt de boter en meng samen met de koekjes tot een kruimelig en geheel
- Vet een springvorm van 25 cm in en druk het mengsel aan in de vorm
- Zet in de ijskast
Karamel
- smelt de boter in een steelpannetje
- voeg de suiker toe en roer tot deze volledig opgelost is
- voeg de melk toe en blijf roeren. Dit mag op een relatief hoog vuur, zodat het mengsel kan koken
- blijf roeren tot je een dikke, egale karamel krijgt
- verdeel de karamel over de taartbodem en zet deze meteen in de ijskast om af te koelen
Chocolade ganache
- Verwarm de havermelk in een steelpan tot deze bijna kookt
- breek de chocolade in blokjes, voeg deze toe aan de havermelk
- zet het vuur uit en dek het mengsel af
- roer na vijf minuten tot je een egaal mengsel hebt
- verdeel het mengsel bovenop de laag karamel en zet meteen weer in de ijskast
Laat de taart minimaal een uur opstijven in de ijskast. Haal ze er vlak voor het serveren uit en zet een eventuele overschot snel weer in de ijskast.
Zin in meer plantaardig koken? Mijn andere vegan recepten vind je hier.
Vergeet niet om Hallo Helena ook op Instagram en Facebook te volgen voor meer recepten en groener leven.