Dessert en zoete snacks,  Recepten

RECEPT vegan Pastéis de Nata – Portugese custardgebakjes

Ken je die bakkerij in Belém in Portugal waar mensen in lange rijen aanschuiven voor gebak? Dat doen ze om de bekende en suuuuperlekkere Pastéis de Nata (ofwel Portugese custardgebakjes) te kopen. Ik ben de rij er enkele jaren geleden voorbij gelopen wegens geen zin in het lange wachten, en daar heb ik nu best spijt van.

Toen ik Portugal bezocht, had ik nog geen idee wat veganisme was en waarom we met z’n allen meer plantaardig moesten eten. De rij in Belém zou ik weer voorbij kunnen lopen, want de Pastéis zijn niet vegan. Het recept dat ik hier vandaag deel wel 🙂 Ik liet me inspireren door Veganchallenge.nl waar Lisa Jansen (die een echte vegan bakpro is) haar recept gedeeld had.

Dus schort aan, oven op 180 graden en gaan, gaan, gaan!

Ingrediënten voor 12 taartjes

Zoals gewoonlijk bij de recepten die ik hier deel, vind je alle ingrediënten in de supermarkt. Handig hé!

  • 250 ml kokolmelk
  • 50 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 25 g maiszetmeel
  • 150 ml sojamelk
  • Snufje zout
  • Plantaardige margarine voor het invetten van de bakvorm
  • een groot vel bladerdeeg (als je dit niet vindt: het kan ook met verschillende kleine vellen)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma voor de kleur

Wat heb je nog nodig?

  • Een muffin bakblik met plaats voor minstens twaalf pasteitjes

Recept voor vegan Pastéis de Nata

  1. Verwarm de over voor op 180°C
  2. Meng de kokosmelk, de suiker en vanille extract in een pannetje.
  3. Meng in een kommetje het maiszetmeel en de sojamelk tot je geen brokjes maiszetmeel meer ziet. Giet dit bij het mengsel in het pannetje.
  4. Breng dit zachtjes aan de kook terwijl je blijft roeren. Je zal merken dat dit geheel langzaam zal indikken. Zodra de massa zo dik is als custard voeg je een snufje zout toe en haal je de pan van het vuur.
  5. Laat de custard afkoelen en roer af en toe om de hitte te laten ontsnappen.
  6. Vet het bakblik in plantaardige margarine. Doe wat bloem in elk kuipje, even schudden en draai het blik dan om zodat de overtollige bloem er weer uit kan.
  7. Doe wat bloem op je aanrecht en leg het bladerdeeg erop. Snij er twaalf platte rondjes uit. Deze moeten niet het volledige bedekken. Maak je vingers wat nat en duw en trek zachtjes op het bladerdeeg tot het heel het kuipje vult.
  8. Strooi een klein snufje kaneel in elk kuipje bladerdeeg
  9. Vul de kuipjes met custard tot ongeveer 2/3de van het kuipje vol is. Niet verder, want dan loopt het over in de oven en trust me, dat wil je niet 🙂
  10. Bak de taartjes 25 minuten op 180 graden. Is het bladerdeeg amper gebruind? Laat ze dan nog even zitten?
  11. Laat ze een kwartiertje afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Waarschijnlijk moet je een beetje wrikken met een mesje.

Zin in meer? Mijn andere vegan desserts en snacks vind je hier!

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer recepten en groener leven.

Het recept voor vegan Pastéis de Nata, de bekende custardgebakjes uit Portugal.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *