fbpx
Hoofdgerechten,  Vegan recepten

Turkse vegan maaltijdsoep: Mercimek corbasi

Ik ben gek op soep, vooral omdat mijn moeder de heerlijkste varianten maakt. Maar de beste soep die ik ooit proefde leerde ik kennen toen ik in Turkije woonde: mercimek corbasi.

Deze linzensoep vind je in vrijwel elk restaurantje in Turkije. In het ene restaurant is de smaak al wat beter dan in het andere, maar als je dit bestelt kan je nooit de mist in gaan. Je krijgt er vaak ook wat citroen bij om in je soep te doen. Eerst keek ik daar vreemd van op, maar nu eet ik de soep niet meer zonder. Het doet de soep nóg beter smaken.

Ingrediënten voor mercimek soep

Deze ingrediënten heb je nodig om de soep voor vier personen te maken:

  • 250 gram rode linzen
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 1 wortel
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel paprikapuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1,5 liter kokend water
  • pul biber (dat zijn rode pepervlokken, verkrijgbaar in Turkse winkels)
  • citroen

Het recept

  • Schil de wortel en aardappel. Snij ze samen met de ui in kleine blokjes.
  • Fruit de ui in een grote pan in olijfolie. Als de ui er glazig uitziet, voeg je de tomaten- en paprikapuree toe en laat je dit even mee bakken.
  • Voeg de aardappel- en wortelblokjes toe en bak ze ook even mee.
  • Spoel de linzen goed af in een zeef tot het water helder blijft. Voeg ze toe in de pan en bak ze mee.
  • Voeg de bouillon toe en giet er 1,5 liter kokend water bij.
  • Breng het geheel aan de kook en hou dit 45 minuten aan of tot de linzen helemaal gaar gekookt zijn.
  • Mix de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Serveer de soep met pul biber en citroen

Zo, dat is het recept voor de heerlijke mercimek corbasi. Smakelijk, of afiyet olsun in het Turks 🙂

Heb jij ook een gerecht leren kennen in het buitenland dat nu één van jouw favorieten is?

Zin in meer lekkers? Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer recepten.

<!-- wp:paragraph -->
<p>Ik ben gek op soep, vooral omdat mijn moeder de heerlijkste varianten maakt. Maar de beste soep die ik ooit proefde leerde ik kennen toen ik in Turkije woonde: mercimek corbasi.</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>Deze linzensoep vind je in vrijwel elk restaurantje in Turkije. In het ene restaurant is de smaak al wat beter dan in het andere, maar als je dit bestelt kan je nooit de mist in gaan. Je krijgt er vaak ook wat citroen bij om in je soep te doen. Eerst keek ik daar vreemd van op, maar nu eet ik de soep niet meer zonder. Het doet de soep nóg beter smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *