Groen leven,  Huishouden

5 duurzame tips: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk drastisch

Groen leven is – gelukkig – een veelbesproken thema. Dat maakt ook dat er ondertussen zoveel duurzame producten op de markt zijn dat het wel lijkt dat je je naar een duurzame levensstijl kunt kopen. Dat is natuurlijk niet zo. Met deze duurzame tips – die je geen geld kosten – verklein je jouw ecologische voetafdruk drastisch en ben je al een heel eind beter op weg 🙂

1. Eet (zoveel mogelijk) plantaardig

Ik ben opgegroeid in een huishouden waarin patatjes met vlees de standaard was. Het is pas rond mijn 26ste dat ik inzag dat het ook anders kan en ik mijn eetpatroon helemaal omgooide. Je leest hier meer over waarom ik veganist werd.

Dus ook als plantaardig eten onmogelijk lijkt, weet dat het kan. En dat je je erna zoveel beter zal voelen. Want het idee dat er voor mij geen dierenleed meer veroorzaakt wordt, zorgt er ook voor dat ik zoveel beter in mijn vel zit.

2. Koop tweedehands

Er is zoveel water, energie, brandstof, … nodig om nieuwe spullen te maken en te transporteren. Als je iets nodig hebt, kijk dan eerst in de lokale tweedehandswinkels. En dan bedoel ik ook spullen, niet alleen kledij. Om iets specifiek te zoeken kijk ik eerst op sites als 2dehands, Marktplaats en Vinted. Pas als ik daar niet vind en niet langer kan wachten met mijn aankoop, shop ik nieuw.

Deze tip is niet enkel goed voor onze planeet, jouw bankrekening zal je ook dankbaar zijn. Hoera, meer geld om uit eten te gaan bij die heerlijke vegan restaurants 🙂

3. Koop enkel wat je echt nodig hebt

Denk altijd na over wat je koopt, ook als je tweedehands koopt. Dit was voor mij echt een valkuil. Tweedehandskledij bijvoorbeeld is heel goedkoop en ik ging er veel van kopen omdat ik het idee had dat het toch geen impact maakte.

Maar er is natuurlijk nog steeds een impact. De kledij wordt nog steeds gesorteerd door tweedehandswinkels, verschillende keren vervoerd, … En de kledij werd ook gewoon ouder door in mijn kast te liggen, terwijl iemand anders er pefect gelukkig mee had kunnen zijn.

Gelukkig ben ik nu meer van het ontspullen 🙂

4. Laat de auto links liggen

Ik heb de fiets ontdekt! Als kind vond ik fietsen verschrikkelijk en ook als volwassene vond ik het giga eng om me met de fiets in het verkeer te begeven. Ongeveer een jaar geleden heb ik me bekeerd en wat ben ik blij! Met mijn elektrische cargofiets sjees ik naar overal – met of zonder kinderen achterop. De auto wordt hier nog amper gebruikt en ik ben er zelfs over aan het nadenken om ‘m weg te doen.

5. Ga voor groen

Plant bloemen en plantjes waar je kan. Kan je een geveltuin creëren? Heb je nog plek voor een bloempot op jouw terras? Een boom in de achtertuin? Plant, plant, plant, want er is zo weinig groen. En we zullen het nodig hebben om onze planeet af te koelen.

Geen plek meer, maar wil je toch iets doen? Er zijn zoveel goede doelen die je kan steunen, zoals bijvoorbeeld natuurpunt. Het coolste goede doel vind ik Justdiggit, dat Afrika aan het vergroenen is. Daarbij is het wel tijd om wat terug te doen voor dat continent, niet?

Hier bereken je jouw ecologische voetafdruk en krijg je nog meer duurzame tips over welke stappen je kan toepassen. Succes!

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over een groener en gelukkiger leven. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *