bezwaren veganisme
Groen leven

Vijf bezwaren tegen plantaardig eten die niet zo origineel zijn als je denkt

“MaAr GRoEnTjeS VoeLeN TOch OoK PiJN?” Iedereen die (vooral) plantaardig eet heeft deze fijne vraag/mededeling al horen passeren. Nee nonkel Dirk*, zo origineel ben je niet. Bedenk maar snel een argument dat niet in dit lijstje staat.

“Die groentjes voelen toch ook pijn?”

Aangezien nonkel Dirk dit al ter sprake bracht, zullen we hiermee beginnen. Ja, ook planten kunnen voelen en reageren, dat hebben verschillende studies al bewezen. Maar echt pijn zouden ze niet voelen, want ze zijn niet uitgerust met een stel hersenen, zenuwstelsel en pijnreceptoren. Ze reageren dus op zonlicht, geluid, aanraking, … uit een automatisme, niet omdat ze het begrijpen.

En nonkel Dirk, door veganisten sneuvelen veel minder plantjes dan door vleeseters. Want wat denk je dat dieren eten?

“Dat iedereen maar snel terug normaal doet”

Het is natuurlijk maar te zien wat je normaal vindt. En dierenleed is dat wat mij betreft niet.

“Zo gezond is dat toch allemaal niet”

Wat je dieet ook inhoudt: je moet gevarieerd eten. Als je als veganist leeft van frieten en plantaardige hamburgers, is dat net zo ongezond als wanneer een vleeseter elke dag naar de McDo gaat.

Een gevarieerd veganistisch eetpatroon is volgens experts dan ook helemaal gezond. En als daar twijfel over bestaat, schuif je dit artikel van VRT NWS maar onder de neus van je gesprekspartner.

Of je leest hier de gezondheidsvoordelen van vegan eten.

“En wat met de boeren?”

Voor veeboeren is het zeker geen lachertje dat we meer vegetarisch en veganistisch gaan eten. Maar zo staat elke sector toch voor uitdagingen? We hebben te maken met digitalisering, mondialisering, meer besef van duurzaamheid in het algemeen, …

Het is tijd voor élke ondernemer om zich van z’n meest creatieve kant te laten zien, ook voor veehouders.

“Bwa, zo’n verschil maakt dat toch allemaal niet”

Jawel. Voor elk stuk vlees dat je laat, moet er binnenkort een dier minder dood. Want wat niet verkoopt, gaat uit het assortiment en wordt vervangen door iets waar wel geld aan te verdienen valt. Dat geldt net zo voor elk stuk kaas dat je laat liggen en elk pak melk dat jouw keuken niet binnen komt.

En dan hebben we het niet eens over de voordelen van veganisme voor ons klimaat. Wist jij dat dierlijke producten onze watervoetafdruk enorm verhogen?

Zo, nu hebben we ze wel gehad denk ik, de bezwaren die een veganist te horen krijgt. Met welke topuitspraken krijg jij te maken?

*P.S: Ik heb niet echt een nonkel Dirk. Mijn familie is vooral geïnteresseerd en stelt gelukkig oprechte vragen. Maar je snapt m’n punt wel he 🙂

Meer tips over een groener leven lees je hier.  Volg ook mee op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts.

Vijf bezwaren tegen plantaardig eten die niet zo origineel zijn als je denkt.

"MaAr GRoEnTjeS VoeLeN TOch OoK PiJN?" Iedereen die (vooral) plantaardig eet heeft deze fijne vraag/mededeling al horen passeren. Nee nonkel Dirk*, zo origineel ben je niet. Bedenk maar snel een argument dat niet in dit lijstje staat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *