Groen leven

Vijf kleine stappen richting plantaardige voeding

Een veganistisch of plantaardig eetpatroon heeft veel gezondheidsvoordelen en bezorgt je een geweldig gevoel. Je doet er namelijk heel wat goeds mee voor het klimaat en tegen dierenleed. Alleen maar voordelen dus 🙂

Draag je graag bij aan een mooiere wereld, maar weet je niet goed waar beginnen? Met deze vijf kleine stappen ben je al een heel eind dichterbij.

1. Vervang melk en room

Dit moet zowat de eenvoudigste verandering zijn die je kan maken. Denk voor je naar jouw gewoonlijke producten grijpt in de supermarkt even aan de plantaardige alternatieven.

Heb je melk nodig om koekjes mee te bakken, om te mengen met je havermout, …? Dat gaat minstens even goed met plantaardige alternatieven als sojamelk, amandelmelk, … Keuze genoeg 🙂

Ook room kan je eenvoudig vervangen. Ga bijvoorbeeld voor soja room of kies voor de wat zoetere variant van kokos. Succes gegarandeerd.

2. Laat je vlees links liggen

Als je niet kan aanzien hoe jouw eten gemaakt wordt, eet je er beter niet van. Dus gruwel je net als ik bij enkel het idee aan slachthuizen? Dan is het tijd voor verandering.

Laat je vlees links liggen en kies voor de vele alternatieven. Liefst een vegan variant, want daar heeft geen enkel dier om moeten lijden.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor vegan falafelballetjes, plantaardige kipstukjes, worst, … Geloof me, de keuze is ondertussen eindeloos.

3. Geen ‘echte’ boter

Of je nu op zoek bent naar smeer- of bakboter, er zijn vegan alternatieven. Meer zelfs dan je denkt. Kijk de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat een goed rond en kies voor een plantaardige boter. Wedden dat je het verschil in smaak niet eens merkt?

4. Ga zelf aan het bakken

Ben jij net als ik een snoeper? Too bad, in de meeste koekjes van de supermarkt zit melk en ei. Nooit meer snoepen dan? Lol, alsof dat ooit een mogelijkheid was 🙂

Ga gewoon zelf aan het bakken. Misschien vind je het net als ik ontspannend of een leuke nieuwe uitdaging. Je vindt zeker inspiratie tussen mijn vegan bakrecepten. Succes!

5. Verander je broodbeleg

Het veranderen van je broodbeleg is misschien nog de moeilijkste aanpassing voor wie verknocht is aan zijn boterham met kaas. Maar ook hier zijn weer zoveel heerlijke alternatieven.

Denk maar aan hummus, vegan martino, … Meer inspiratie vind je bij deze blogpost over vegan broodbeleg. Een goede raad: probeer niet meteen over te stappen op vegan kaas. Er zijn weinig soorten die naar ‘echte’ kaas proeven en dat zou dus best teleurstellend kunnen zijn.

Heb jij nog een idee voor zo’n eenvoudige switch? Laat dan zeker een reactie achter 🙂

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer recepten en groener leven.

Vijf kleine stappen richting een plantaardige voeding


Een veganistisch of plantaardig eetpatroon heeft veel gezondheidsvoordelen en bezorgt je een geweldig gevoel. Je doet er namelijk heel wat goeds mee voor het klimaat en tegen dierenleed. Alleen maar voordelen dus :)


Draag je graag bij aan een mooiere wereld, maar weet je niet goed waar beginnen? Met deze vijf kleine stappen ben je al een heel eind dichterbij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *