Mamatips

Op het vliegtuig met jouw baby: vijf gouden tips

Vliegen met een baby lijkt een immense onderneming, waar heel wat inpakwerk en stressmomenten aan vooraf gaan. Met deze tips ben je alvast een heel eind op weg. En je zal zien, al bij al valt het goed mee.

1. Flesvoeding op het vliegtuig

Ga voor vloeibaar

Gooi het eetschema van jouw kindje gerust even om als je moet vliegen. Groente- en fruitpap geef je best op momenten dat je nog met beide voeren op de grond staat. Tenzij je natuurlijk een hele lange vlucht maakt. Hou de flesvoeding voor op de momenten dat je opstijgt en landt. Let daarbij ook op dat je niet te vroeg begint met voeden, want dan is het flesje op tegen het moment dat je echt aan het stijgen bent. Begin liever het flesje te geven wanneer de voorste wielen van het vliegtuig de grond lossen.

Water

Vloeistoffen mogen niet op het vliegtuig, we weten het allemaal. Voor babyvoeding maken de meeste luchthavens een uitzondering. Je geeft op voorhand bij de controle aan dat je een flesje water bij hebt om melk mee te maken. Dit wordt dan apart onderzocht. Als je jezelf die tijd wil besparen, kan je ook gewoon het poeder meenemen. Na de controle kan je dan nog een (superduur) flesje water kopen dat geschikt is om babyvoeding mee te maken.

Hoe heb ik het concreet gedaan voor onze vier uur durende vlucht? Ik nam vier lege papflessen mee en vier kleine flesjes waar ik het poeder in bewaar (zoals bijvoorbeeld dit melkpoederdoosje). Zo was ik er zeker van dat ik genoeg bij had. Het water kocht ik dan in een winkeltje, waar ze wonder boven wonder hetzelfde water verkochten als wat Ellis thuis ook drinkt.

Groente- en fruitpap

Zit je lang op het vliegtuig (+4u)? Dan kan je natuurlijk wel vaste voeding geven aan jouw baby. Check op de website van de luchthaven wat je mee mag nemen en onder welke voorwaarden.

2. Buggy en toebehoren

Mijn ongeduldige baby op Brussels Airport.
Mijn ongeduldige baby op Brussels Airport.

De meeste vliegtuigmaatschappijen laten toe dat je de buggy gratis mee mag nemen tot aan de deur van het vliegtuig. Kijk dit voor alle zekerheid na op de website van de vliegmaatschappij. Let er wel op dat sommige maatschappijen de buggy weer afleveren bij de bagage en dat je dus soms een heel eind met jouw baby op de arm moet lopen.

Kijk ook het beleid rond de maxi-cosi of autostoel na. Als je van plan bent om een autorit te maken is die namelijk onmisbaar. Met wat geluk mag je de autostoel meenemen in het vliegtuig. Dubbel geluk voor ons, want er was een stoel vrij in onze rij van drie. Kon onze baby gezellig daar zitten en was onze arm af en toe ook vrij. Wees dus zeker niet beschaamd om bij het inchecken na te vragen of je een vrije plaats bij jullie kan opeisen op het vliegtuig. Een nee heb je, een ja kan je krijgen.

3. Luiertas

Uiteraard heb je ook jouw luiertas nodig met the usuals: luiers, een tetradoek, extra kledij, vochtige doekjes, … Je kent het wel. Kies liefst een tas met veel vakjes (zoals de mijne van Babymel), zo moet je niet de hele tas omgooien wanneer je iets nodig hebt.

4. Speelgoed

Hopen en bidden dat jouw baby niet huilt tijdens het vliegen is een goede strategie. Nóg beter is gewoon voor wat speelgoed ter afleiding zorgen. Neem een nieuw speeltje mee en eentje waarvan jouw baby onafscheidelijk is. Succes gegarandeerd.

5. Kies je plaats strategisch

Baby Ellis in haar maxi-cosi op het vliegtuig.
Baby Ellis in haar maxi-cosi op het vliegtuig.

Als je het je kan veroorloven, betaal dan bij voor de plaatsen vooraan in het vliegtuig. Je hebt meer beenruimte, minder lawaai van de motor en vooral: entertainment! De steward(essen)(s) zwaaien bij het opstijgen en landen graag naar jouw baby, wat die laatste natuurlijk heel interessant vindt. Verder zit de baby op de eerste rij om alles wat daar vooraan gebeurt te kunnen bekijken.

 

En zo hebben we de eerste vliegreis met Ellis met glans overleefd. Heb jij nog tips om te vliegen met een baby? Laat het me weten in een reactie hieronder. Of op Facebook, Instagram of Pinterest. Geniet van de vakantie!

 

 

Vliegen met een baby lijkt een immense onderneming, waar heel wat inpakwerk en stressmomenten aan vooraf gaan. Met deze tips ben je alvast een heel eind op weg. En je zal zien, al bij al valt het wel mee.
Vijf tips over vliegen met jouw baby.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *