vluchttas
Moederschap,  Zwangerschap en bevalling

Vluchtkoffer voor bevalling: de volledige checklist

Ziekenhuizen maken vaak mooie lijstjes van wat je in je vluchtkoffer moet stoppen. Ze zijn praktisch, maar niet uitgebreid. En al zeker niet gemaakt met het comfort van een zwangere vrouw in het achterhoofd. 

Mijn vluchtkoffer stond klaar vanaf ongeveer 30 weken zwangerschap. Het was een klein koffertje dat ik zeker tien keer in- en uitgepakt heb. Omdat ik uiteindelijk ingeleid ben, kon ik alles netjes plannen. Maar dan nog miste ik enkele dingen eens we in het ziekenhuis waren. Daarom deel ik deze volledige lijst graag met jullie, aangevuld met alles wat ik tekort kwam in het ziekenhuis.

Over de items met een sterretje* geef ik later in deze blog meer uitleg.

1. Administratie

Hiervoor kijk je best op de website van het ziekenhuis waarin je gaat bevallen. Over het algemeen wordt gevraagd om het volgende mee te brengen in de vluchtkoffer:

 • identiteitskaart
 • bloedgroepkaart
 • moederboekje
 • allergiekaart en actuele medicatielijst
 • vooropnameformulier
 • verzekeringsinfo (vraag na bij je verzekeraar wat je precies nodig hebt)

2. Voor jezelf

3. Voor jouw baby

 • Babykleding met drukknopjes *
 • Mutsje en krabwantjes
 • Grote tetradoek *
 • Zachte borstel
 • Babythermometer (soms in het ziekenhuis aan te kopen)
 • Kledij voor dag van ontslag (extra jasje, broekje met voetjes, …)
 • Maxi-cosi (vergeet niet om op voorhand te oefenen hoe je deze in de auto installeert)

Hier ga ik verder in op de items met een sterretje:

Eten en drinken

Een bevalling kan lang duren en ziekenhuizen moedigen het niet aan dat je tussendoor een driegangenmenu eet. Daar heb je waarschijnlijk ook niet veel zin in, maar je zal wel honger en dorst krijgen. Een sportdrank en wat gezonde notenrepen en druivensuiker helpen om je energieniveau op peil te houden.

Kleingeld

Die gezonde notenrepen zijn heel goed, maar je neemt er zeker te weinig mee. Of je krijgt trek in wat anders dan die verdomde notenreep en vindt dat je die snickers op dat moment echt wel verdient. Gelijk heb je. Zorg voor een lading aan kleingeld voor de kleine hongertjes zodat je dag en nacht terecht kan bij een automaat.

Meegroei beha en zoogcompressen

Echt, voor deze tip zal je me dankbaar zijn. Op dag drie na mijn bevalling had ik borsten waar Pamela Anderson jaloers op zou zijn. Ik had enkel mijn voedingsbeha’s bij, die in mijn ogen al heel ruim waren, maar daar paste ik niet in. Ik kreeg zelfs de knopjes van mijn pyjama niet meer toe. Dat, lieve toekomstige mama’s, is een gezellig fenomeen dat stuwing heet. Een meegroeibeha zou toen zo welkom geweest zijn. 

Die zoogcompressen, vraag me niet om daar dieper op in te gaan. Geloof me gewoon dat als je ze nodig hebt, je heel blij zal zijn dat je ze bij hebt. En als je ze toch in huis hebt, stop er tijdens de laatste maand van je zwangerschap een paar in je handtas. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard.

Voedingskussen

Snoozzz - Voedingskussen inclusief buitenhoes - gevuld met eps microkorrels - Stars-Grey

Hoe je ook bevalt, waarschijnlijk zal het vlak na de bevalling moeilijk zijn om jezelf in een comfortabele positie te zetten om je kindje te voeden. Of je nu fles- of borstvoeding wil geven: zo’n kussen komt altijd van pas.

Dit voedingskussen van Snoozzz vind je onder meer bij Bol.com.

Balpen

Dit klinkt heel stom, maar ik had er één ingepakt in mijn vluchttas en was achteraf heel blij dat ik mijn pen bij had. In het ziekenhuis moet je zoveel formulieren invullen, er wordt gevraagd om bij te houden wanneer de baby eet, je moet toch nog een paar envelopjes schrijven voor de geboortekaartjes, … Neem de balpen gewoon mee, het neemt geen plaats in.

Sloffen en een badjas

Nogmaals, een bevalling en eventueel het ziekenhuisverblijf daarna kan lang duren. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en breng je meest comfy spulletjes van thuis mee. Als rechtstaan na een keizersnede nog moeilijk is, zal je blij zijn als je na een douche snel jouw badjas aan kan doen en even kan gaan zitten. Of dat je niet op de koude vloer moet stappen.

De gratis planner van Hallo Helena

Download de volledige planner van Hallo Helena hier.

Ik maakte een handige printable voor jou met heel deze checklist op papier, een boodschappen- en schoonmaaklijst om mee te geven aan jouw partner voor als je weer thuis komt, een eerste schema voor jouw baby, … Download de volledige planner hier.

Babykleding met drukknopjes

Als je shopt voor een eerste kindje kijk je vooral naar wat schattig en mooi is. Natuurlijk, want je gaat ervan uit dat babywinkels wel snappen dat babykledij vooral praktisch moet zijn. Niet dus.

Kies kledij met veel drukknoppen, zeker voor jouw pasgeboren baby. Voor rompertjes wil dat zeggen dat je ze helemaal kan openvouwen, zodat je ze niet over het hoofdje moet doen.

Deze schattige overslagbody kan je kopen bij Hema.

Deze tip is vooral om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken bij die eerste keren dat je jouw baby moet omkleden. Geen zorgen als je enkel body’s zonder drukknoppen gepakt hebt in je vluchtkoffer. De vroedvrouwen tonen vast wel een paar keer hoe het moet.

Wat ook belangrijk is, is dat je een plan B hebt voor als de schattingen van de gynaecoloog niet kloppen. Wij zouden een lange, smalle baby krijgen en moesten zeker wegblijven van de kleinste babymaten. Maar toen Ellis bij de geboorte klein en mollig bleek, stonden we daar met onze veel te grote kleding. Bereid je dus voor, zodat familie niet last-minute naar de babywinkel moet.

Grote tetradoek

Onze baby, mooi ingebakerd door een van de vroedvrouwen.
Onze baby, mooi ingebakerd door een van de vroedvrouwen. Een tetradoek kan dus niet ontbreken in jouw vluchtkoffer.

Tijdens ons verblijf op de kraamafdeling konden sommige vroedvrouwen wonderen doen door ons baby’tje in te bakeren. Plots sliep dat huilende baby’tje twee uur aan een stuk. Een verademing. Jammer genoeg waren er niet veel doeken aanwezig op de kraamafdeling die groot genoeg waren om een baby helemaal in te wikkelen. Je brengt dus best je eigen wondermiddel mee in jouw vluchtkoffer.

Zijn er nog andere dingen waarvan je wenste dat je ze bij had? Laat het me weten in de comments, dan voeg ik ze graag toe.

Volg deze blog via Instagram en Facebook.

vluchtkoffer: de volledige checklist
vluchtkoffer: de volledige checklist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *