Groen leven,  Huishouden

Spaarzaam met water: de voordelen van een regenton

Droogte is een onderwerp waar we ons allemaal zorgen over moeten maken. Het is niet moeilijk om spaarzaam om te springen met deze luxe van moeder aarde, zolang je er maar aandacht voor hebt. Door het plaatsen van een regenton bijvoorbeeld. Dit is waarom elk huishouden zo’n regenton moet hebben:

Extreme droogte versus extreme regenval

Buien zijn vaak heviger en korter dan vroeger. Omdat al dat water niet snel genoeg in de bodem kan zakken, ontstaat er wateroverlast. Het helpt als je een deel van dat water gaat opvangen voor het de grond raakt. En het water dat je opvangt, kan je dan weer gebruiken om droge periodes te overbruggen.

Ander water

Regenwater is vrij van kalk. En hoewel kalk goed is voor mensen, is kalkvrij water beter voor de planten in je tuin en voor het wassen van de auto en de ramen lappen. Ook voor de wasmachine en het doorspoelen van de toiletten kan je perfect regenwater gebruiken. Al zal je dan voor de grotere regenwaterput moeten kiezen in plaats van voor de regenton.

Gratis en veur niet uit de regenton

Zeker nu er gesproken wordt over het verhogen van de prijs van kraanwater, is een regenton een goede investering. Je kan ze bij je lokale doe-het-zelf-zaak aankopen met ecocheques en misschien deelt jouw gemeente wel premies uit. Je maakt het daarbij zo duur als je wil: als je geen speciaal design wil, kom je er vrij goedkoop van af. Kijk zeker ook eens op tweedehandssites zoals marktplaats of 2dehands om een koopje te doen. Dat is nóg duurzamer dan een nieuw exemplaar aan te kopen.

Natuurlijk verbruiken we meer water dan wat we door de afvoer zien verdwijnen. Denk maar aan vleesconsumptie, de kledij die we kopen, … Je leest hier meer over ons verborgen waterverbruik, waar je door je levenswijze aan te passen nog meer kan besparen.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over een groener en gelukkiger leven.

Droogte is een onderwerp waar we ons allemaal zorgen over moeten maken. Het is niet moeilijk om spaarzaam om te springen met deze luxe van moeder aarde, zolang je er maar aandacht voor hebt. Door het plaatsen van een regenton bijvoorbeeld. Dit is waarom elk huishouden zo'n regenton moet hebben:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *