waarom ik enkel tweedehandsspeelgoed koop voor mijn kind.
Groen leven,  Huishouden,  Moederschap

Waarom mijn kind enkel tweedehands speelgoed krijgt

De afvalberg verkleinen begint bij je thuis. En daarom besliste ik enkele maanden geleden om geen nieuw speelgoed meer te kopen voor mijn dochter. Een wereld zonder plastic afval is een veel mooier cadeau, toch?

De stroom aan kleurrijk en lawaaierig speelgoed die geproduceerd wordt is niet te overzien. Het wordt verpakt in containers en komt vanuit lageloonlanden per schip naar ons toe. Om dan netjes uitgestald in de etalage van de speelgoedketen te blinken, op ooghoogte van onze kleinste gezinsleden.

Als je dan met jouw kindje door de winkelstraat wandelt en zijn of haar ogen lichten op bij het zien van al dat moois kan je toch niet nee zeggen? En net daarom vermijd ik die situaties.

Maar gun je je kind dan niets nieuw?

Sommige mensen kijken raar op als ik zeg dat ik geen nieuw speelgoed wil kopen. Alsof ik mijn kind niks gun. Ze begrijpen niet dat ik dit doe omdat ik mijn kind net álles gun. Een mooie wereld met schone lucht en geen veredelde vuilnisbelt. Ik gun haar dat veel meer dan die week speelplezier, waarna het nieuwe speeltje ongetwijfeld ergens onder de sofa belandt.

In plaats van speelgoedwinkels schuimen we rommelmarkten af. Alles wat die mollige vingertjes aanwijzen (oké, niet álles), koop ik zonder schuldgevoel voor haar. Kind tevreden, ik tevreden. En waar ze niet meer mee speelt belandt opnieuw op de rommelmarkt of in een Kringwinkel.

Je denkt nu misschien: oké groene trees, koop dan toch gewoon duurzaam speelgoed? Dat zou ik kunnen doen. Maar om dat duurzaam speelgoed te maken, worden er weer nieuwe grondstoffen gebruikt. Niks zo duurzaam als het hergebruiken van wat al bestaat. Ik koop trouwens ook enkel tweedehandskledij voor mezelf. En waarom ook niet? De vorige eigenaars zorgden vaak goed voor hun stukken en door een sopje wordt alles weer als nieuw.

View this post on Instagram

Deze week doen we van staycation ☀️ Het wordt vast wel duidelijk waar we onze eerste dag doorbrachten als je even swipet ? ➡️ @efteling was heel leuk, maar de 'echte' gezinsattracties waren nog een beetje te spannend voor onze kabouter. Dus hebben we maar heel het sprookjesbos binnenstebuiten gekeerd. ✨ De giftshop zijn we trouwens netjes gepasseerd (geen zorgen hoor Efteling, met alles wat ik daar gesmikkeld heb is jullie jaaromzet weer gemaakt), want zoals je weet kopen we zelf enkel nog tweedehands voor onze lieve Ellis. ? Op die post kwamen zoveel leuke reacties van ouders die het ook zo deden. En van ouders die ook meer tweedehands willen kopen voor hun kinderen, maar niet goed weten hoe te kiezen. ? In het kort: – wees niet bang van speelgoed dat er gebruikt uitziet – koop niet op de groei, want voor je het weet zit je meet een zolder aan rommel – kies voor speelgoed dat je gemakkelijk schoon kan maken – kies voor speelgoed dat recent gemaakt werd om giftige stoffen te vermijden (nogmaals bedankt voor deze tip @devosevelien) Lees je deze tips graag met wat meer uitleg? Klik dan even op de link in mijn bio. ? Wij zetten onze staycation straks verder in de bib. Hebben jullie ondertussen nog tips om het beste tweedehands speelgoed te selecteren? . . . . . #duurzaam #duurzaamheid #duurzaamleven #tweedehands #milieuvriendelijk #recycleren #hergebruiken #klimaat #klimaatverandering #groenleven #groeneblogger #groenerleven #groeneblog #ecologisch #liefde #beterewereld #verspillingsvrij #consuminderen #mamabaas #mamaliefde #speelgoed #kringloop #refusereuserecycle

A post shared by Helena Blyweert (@hallo.helena) on

Mijn lieve dochter is nog klein en trends zeggen haar niets. Of die rode brandweerwagen van de rommelmarkt of uit een nieuwe verpakking komt, maakt voor haar niks uit. Daarom zou ik zo blij zijn als Ellis vanaf nu ook tweedehands cadeautjes mag ontvangen. Je liefde toon je niet door hoeveel geld je uitgeeft aan een cadeau, wel door de gedachte die erachter zit. En welke gedachte is er mooier dan willen bijdragen aan een mooie toekomst?

Ik denk dit niet eeuwig vol te houden. Er zal een tijd komen dat ze reclame zal zien en iets echt wil hebben. Zeker als ze naar school gaat wordt dat plots heel belangrijk. En dan koop ik dat graag voor haar. Dat kan ze dan combineren met het andere tweedehands speelgoed dat ze krijgt.

Wat is jouw mening hierover?

Wil je zelf minder nieuw kopen? Lees hier mijn tips over hoe je het beste tweedehandsspeelgoed kiest.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener leven.

De afvalberg verkleinen begint bij je thuis. En daarom besliste ik enkele maanden geleden om geen nieuw speelgoed meer te kopen voor mijn dochter. Een wereld zonder plastic afval is een veel mooier cadeau, toch? Ik kies vanaf nu enkel voor tweedehands speelgoed en kies voor groen ouderschap.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *