Badkamer,  Groen leven

Wasbaar maandverband met een verhaal voor jou getest

Overweeg je om wasbaar maandverband te gebruiken? Doen, zou ik zeggen! Ik testte het wasbaar maandverband van Ecofemme uit en ben er heel tevreden over. Je leest hier alles over waarom ik voor wasbaar maandverband koos en wat voor mij de voor- en nadelen zijn.

Waarom wasbaar maandverband?

Tijdens je hele leven gooi je tijdens je menstruatie zo’n tienduizend maandverbanden of tampons weg. Een enorme berg. Daarom is het goed om eens te kijken naar alternatieven. Ik gebruikte een hele tijd een menstruatiecup (meer bepaald de organicup), maar sinds mijn bevalling acht maanden geleden is mijn menstruatie véél heviger (ik denk niet dat er iets medisch aan de hand is, maar het is wel heel vervelend) en is de cup niet meer toereikend. Want cup vol = cup loopt over. Wil je ook niet echt meemaken 🙂

Wasbaar maandverband is een hele investering, maar het gaat ook meteen vijf tot tien jaar mee.

Wat is Ecofemme?

Ecofemme is een producent van menstruatieproducten en een Indiase organisatie met een mooie missie. De menstruatieproducten van Ecofemme zijn gemaakt van biologisch katoen. Ze zijn niet enkel van hoge kwaliteit, voor elk maandverband dat je koopt schenk je er ook één aan een meisje op het Indiase platteland.

Dat is enorm belangrijk, want menstruatie is in India één van de belangrijkste redenen dat meisjes niet naar school gaan. Daar kan het wasbaar maandverband een enorm verschil maken, want het geeft de meisjes de kans om zich hygiënisch te kunnen verschonen op school.

Mijn ervaring met wasbaar maandverband

Het eerste wat opvalt aan de producten van Ecofemme zijn de mooie kleurtjes. Die zijn leuk om in je kast te hebben liggen 🙂 Zoals ik eerder zei gebruikte ik vroeger de menstruatiecup, maar was dat na mijn bevalling niet meer mogelijk. We zijn nu zo’n zes menstruaties verder, dus ik hoop vooral dat alles zich daar nog gaat herstellen 🙂 Maar dus, ik gebruikte de menstruatiecup overdag, wegwerp maandverband voor ’s nachts.

Wat me voorheen tegenhield om wasbaar maandverband te kopen, was de angst dat ik het moeilijk schoon zou krijgen. Ook het idee dat ik dit ergens zou moeten wisselen en dan met een gebruikt maandverband in mijn handtas zou moeten rondlopen, leek me niet bepaald aantrekkelijk.

Maar goed, tijd om te testen. Ik was vooral verbaasd over de capaciteit van het wasbaar maandverband. Ik gebruikte de afgelopen maanden wegwerp maandverband en moest toen veel vaker van verband wisselen. En hoewel het wasbaar maandverband niet geparfumeerd is, kreeg ik niet te maken met onaangename geuren.

Ook het wisselen van het maandverband in openbare toiletten was geen gedoe. Je kan ze sowieso al mooi plooien zodat je de gebruikte pads in je handtas kan bewaren, maar er zijn ook speciale zakjes te koop waar je de gebruikte maandverbanden in kan bewaren voor onderweg.

Hoe zorgen voor wasbaar maandverband

Voor je het maandverband gebruikt, moet je het eerst wassen. Dat moet voor de hygiëne, maar ook om ervoor te zorgen dat het goed kan absorberen.

Na gebruik laat je de maandverbanden of inlegkruisjes eerst 30 minuten weken in koud water, dit verwijdert het meeste vuil. Daarna kunnen ze in een netje in de wasmachine op max 40 graden. Dit kan één per één of je kan de pads verzamelen en op het einde van je menstruatie samen wassen. Drogen kan aan de waslijn of in de droogtrommel op een lage temperatuur.

Het is dus wel wat meer werk dan wegwerp maandverband, maar omwille van het duurzame aspect neem ik dat er graag bij. Ik vind het ook helemaal niet vies, misschien ook omdat ik al gewend was aan het leegmaken van de cup intussen. Als dit de eerste keer is dat je duurzame menstruatieproducten gebruikt, kan het best even wennen zijn. Maar alles komt dus goed 🙂

Je koopt het maandverband van Ecofemme onder meer bij groene (web)shop Druantia.

Wat is jouw weapon of choice tijdens jouw menstruatie?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *