Moederschap

Zeven tips om de eerste werkdag na jouw bevalling te overleven

Na maanden in een babybubbel te leven, is het zo ver: je eerste werkdag. Hoe is de tijd zo gevlogen? Ga je dat lieve baby’tje wel kunnen achterlaten? Het lijkt onmogelijk. En het huishouden wordt vast een ramp nu. Help!

Je mag jezelf gerust stellen: het komt allemaal goed.

Ja, die eerste werkdag en -week is zwaar. Je zal moe zijn en je zal jouw baby’tje missen. Maar het kan ook een zegen zijn: Je praat weer met volwassenen. Je hebt een reden om elke dag gewassen en gestreken de deur uit te gaan. En weet je nog hoeveel voldoening je uit jouw werk haalde?

Hoe je er ook over denkt, deze tips maken jouw eerste werkdag vast eenvoudiger:

1. Bereid zoveel mogelijk voor

Moederschapsrust is een term die we meteen mogen afschaffen. Wie verwacht om helemaal uitgerust op kantoor aan te komen, geeft die droom beter nu op.

Ook die eerste ochtend weer aan het werk is druk. Net had je nog een hele dag om je klaar te maken, nu moet alles in een uur gebeuren. De oplossing? Leg de avond voor je begint met werken alles klaar, van ontbijt tot je outfit (voor jezelf en jouw baby). Als die lieve bébé dan besluit om niet mee te werken, is dat niet zo erg. Je kan jezelf in een mum van tijd klaarmaken.

2. Doe niet alles alleen

Verzamel die eerste week zoveel mogelijk hulptroepen. Oma’s, opa’s, jouw partner, de buren,… Die hulp is geen overbodige luxe tot je weer een vaste routine hebt. Vraag aan je partner of ouders om bij te springen en op de baby te passen terwijl jij je klaarmaakt of vraag hen de baby naar de opvang te brengen.

3. Babyfoto’s: do of don’t?

Babyfoto's zijn om van te smelten, maar wil je dat wel op je eerste werkdag?
Babyfoto’s zijn om van te smelten, maar wil je dat wel op je eerste werkdag?

Bedenk of je het aankan om babyfoto’s te bekijken tijdens die eerste werkdag. Ze kunnen je gelukkig maken of net heimwee opwekken. Een telefoontje naar de oppas van dienst doet ook goed, maar hou het kort. Het helpt om je tijdens die eerste werkdag te concentreren op het werk.

4. Vraag hulp aan collega’s

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Praat met je collega’s en leidinggevende over hoe je je voelt. Heb je zin om er meteen weer in te vliegen? Goed zo! Heb je er nood aan om enkele dagen de tijd te nemen en geleidelijk aan je takenpakket op te nemen? Moet ook kunnen. Je zal zien dat veel collega’s begripvol zijn. Ze zijn natuurlijk gewoon blij om je na zo’n lange tijd weer terug te zien.

5. Start niet op maandag

Als je op maandag begint, ligt er nog een hele werkweek voor je. Een hele vermoeiende werkweek. Start als het kan op een andere dag, of zorg voor een dag vakantie om de week te breken. Het zal je deugd doen.

6. Schakel een versnelling terug als dat moet

De kans is groot dat je je ‘s avonds huilend in de zetel ploft omdat je dat kleine monstertje amper gezien hebt. Iedereen zegt dat het went, maar eigenlijk wil je niet dat die minimum aan tijd met jouw baby gaat wennen. En toch is dat wat er gebeurt.

Als je het er moeilijk mee hebt, en je hebt de financiële ruimte, is er altijd de mogelijkheid tot ouderschapsverlof.

7. Geniet

Geniet gewoon van die eerste werkdag. Begeef je terug onder de volwassenen, gebruik je middagpauze om ononderbroken van jouw maaltijd te genieten, praat bij met de collega’s die je zeker gemist hebt. Echt, die eerste werkdag kan geweldig leuk zijn. Voel je zeker niet schuldig als je graag weer aan het werk gaat. Een gelukkige mama zorgt voor een gelukkige baby.

Wil je goed uitgeslapen weer aan het werk gaan? Lees dan hier alles over een vlotte nacht met jouw baby.

 

Hoe verliep jouw eerste werkdag? Laat het weten in de comments!

 

eerste werkdag na bevalling: zeven tips
eerste werkdag na bevalling: zeven tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *