Geen categorie

Zero waste: zo maak je zelf je deodorant

Wil jij chemicaliën mijden en je focussen op een zero waste levensstijl? Dan kan je zeker overwegen om zelf deodorant te maken. Je hebt een minimum aan ingrediënten nodig om dit mengsel te maken.

Je hoort steeds vaker dat de stoffen in deodorant (aluminiumzout, parabenen, …) ongezond zijn en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Studies zorgen nog steeds niet voor honderd procent duidelijkheid, maar ik denk dat een gezonde houding is: smeer niks op je lijf wat je niet durft opeten.

Ingrediënten voor je deo

  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
  • 2 eetlepels maiszetmeel
    (in poedervorm!)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • eventueel 6 druppels salie olie

De salie olie is optioneel en kan je toevoegen tegen het zweten.

Hoe maak je zelf deodorant?

Verwarm de kokosolie zodat je de ingrediënten makkelijk kan mengen (smeltpunt = 25 graden). Roer er de maïzena, het zuiveringszout en eventueel de salie olie door.

Doe het mengsel in een schoon en afsluitbaar potje, bij voorkeur eentje van glas dat je ontsmet hebt met alcohol of door het te koken.

De deo is ongeveer drie maanden houdbaar. Let er wel op dat je je handen steeds wast voor je aan het mengsel komt of een spateltje gebruikt. Dit omdat je met natuurlijke ingrediënten werkt en het mengsel anders kan bederven.

Mijn ervaring met de deo

Ik ben best blij met deze deo. Ik had na mijn ervaring met Nuud de natuurlijke deo’s al wat opgegeven, maar deze zelfgemaakte doet z’n werk behoorlijk.

Ik had eerst het recept zonder de salie olie geprobeerd. Dat was al goed, want ik kwam de dag geurloos door. Alleen bleven mijn oksels niet droog, wat voor mij wel een must is. Door salie toe te voegen gaat ook dat veel beter.

Ik gebruik deze deo dus graag, maar vind het wel wat een rommeltje om op te smeren. Een stick is toch net iets handiger. En daarom blijf ik verder zoeken naar een goede natuurlijke deo.

Ga jij zo meteen ook aan de slag om je eigen deo te maken?

Meer van mijn tips voor een groener leven vind je hier.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over een groener en gelukkiger leven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *