Groen leven,  Huishouden

Zelf wasmiddel maken met Marseillezeep

Er zijn zoveel voordelen verbonden aan het maken van je eigen wasmiddel. Er zitten geen chemicaliën in, je bespaart er geld mee en het is gewoon leuk om te doen. Dat je niet meer moet sleuren met bussen wasmiddel is een leuke bijkomstigheid.

Eerder experimenteerde ik al met wasnoten. Dat beviel me wel, maar mijn man vond het toch maar gek om met die noten te wassen. Het zelfgemaakte wasmiddel met Marseillezeep viel gelukkig meer in de smaak. De was ruikt fris en ziet er schoon uit, alles wat een wasmiddel moet doen dus 🙂

Maar waarom is Marseillezeep zoveel beter dan de klassieke wasmiddelen? De hoofdbestanddelen van de zeep zijn olijfolie, natuurlijke soda en zeezout. Geen onbekende stoffen, geen chemicaliën. De chemicaliën die normaal in wasmiddel gebruikt wordt, dringen de huid binnen. Dat maakt deze Marseillezeep ook geschikt om babykledij mee te wassen. Dit is ook een topproduct voor mensen met allergieën.

In het filmpje doe ik het net iets anders dan in het recept, omdat mijn grootste pot het begeven heeft. Maar zo gaat het dus ook 😀

Recept voor je eigen wasmiddel

Met dit recept kan je vijf liter wasmiddel maken: 2,5 liter voor witte was en 2,5 liter voor bonte was.

Ingrediënten

 • 80g geraspte Marseillezeep. Geen zin om zelf te raspen? Koop dan zeepvlokken.
 • 40g soda (voor de witte was, dit geeft een blekend effect)
 • 5l water

Recept

 • Neem een grote pot waar minstens vijf liter water in kan. Vul deze met één liter water en breng deze aan de kook.
 • Voeg de geraspte Marseillezeep toe. Roer goed tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe.
 • Giet de helft van het mengsel over in een andere pot of pan en voeg de soda toe.
 • Laat alles een nacht afkoelen. Je zal zien dat het mengsel de volgende ochtend gestold is. Roer goed en verdeel daarna over lege flessen. Markeer goed welk wasmiddel voor de witte en welk voor de bonte was bestemd is.

De Marseillezeep vind je bijvoorbeeld bij Dille en Kamille of groene (web)shop Druantia. Voor de zeepvlokken heb je het meeste kans in een zero waste winkel bij jou in de buurt.

Heb jij dit recept al geprobeerd? Wat vond je ervan?

Op zoek naar manieren om duurzamer en gelukkiger te leven? Volg dan snel mee op Instagram en Facebook.

Er zijn zoveel voordelen verbonden aan het maken van je eigen wasmiddel. Er zitten geen chemicaliën in, je bespaart er geld mee en het is gewoon leuk om te doen. Dat je niet meer moet sleuren met bussen wasmiddel is een leuke bijkomstigheid.

2 Comments

 • Hanneke de Heij

  Bij bij bleef het vloeibaar en stoelde het niet…heb eerder al wasmiddel gemaakt met Sunligt zeep wat wel gestold was,waar kan het aan liggen ?

  • HalloHelena

   Oei, ik weet niet meteen wat de oorzaak is… Ik vermoed dat je de juiste verhoudingen gebruikt hebt en het lang genoeg hebt laten staan?
   Minimum 8 uur heeft het echt wel nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *