Groen leven,  Huishouden

Zelf wasmiddel maken met Marseillezeep

Er zijn zoveel voordelen verbonden aan het maken van je eigen wasmiddel. Er zitten geen chemicaliën in, je bespaart er geld mee en het is gewoon leuk om te doen. Dat je niet meer moet sleuren met bussen wasmiddel is een leuke bijkomstigheid.

Eerder experimenteerde ik al met wasnoten. Dat beviel me wel, maar mijn man vond het toch maar gek om met die noten te wassen. Het zelfgemaakte wasmiddel met Marseillezeep viel gelukkig meer in de smaak. De was ruikt fris en ziet er schoon uit, alles wat een wasmiddel moet doen dus 🙂

Maar waarom is Marseillezeep zoveel beter dan de klassieke wasmiddelen? De hoofdbestanddelen van de zeep zijn olijfolie, natuurlijke soda en zeezout. Geen onbekende stoffen, geen chemicaliën. De chemicaliën die normaal in wasmiddel gebruikt wordt, dringen de huid binnen. Dat maakt deze Marseillezeep ook geschikt om babykledij mee te wassen. Dit is ook een topproduct voor mensen met allergieën.

Recept voor je eigen wasmiddel

Met dit recept kan je vijf liter wasmiddel maken: 2,5 liter voor witte was en 2,5 liter voor bonte was.

Ingrediënten

 • 80g geraspte Marseillezeep. Geen zin om zelf te raspen? Koop dan zeepvlokken in bvb de zero waste winkel in jouw buurt.
 • 40g soda (voor de witte was, dit geeft een blekend effect)
 • 5l water

Recept

 • Breng twee potten water aan de kook: eentje met 1l water en eentje met 4l water (waar nog ruimte is om 1l toe te voegen)
 • Voeg de geraspte Marseillezeep toe aan de pot met 1l water. Roer goed tot alle zeep is opgelost en voeg het bij de 4l kokend water
 • Giet de helft van het mengsel over in een andere pot of pan en voeg de soda toe.
 • Laat alles een nacht afkoelen. Je zal zien dat het mengsel de volgende ochtend gestold is. Is dat niet het geval? Zet het mengsel dan nog even in de koelkast. Roer goed en verdeel daarna over lege flessen. Markeer goed welk wasmiddel voor de witte en welk voor de bonte was bestemd is.

Tip

Dit wasmiddel is vrijwel geurloos. Als je toch een geurtje wil, voeg je best vlak voor het wassen enkele druppels etherische olie toe. Ik kreeg in de comments de tip om hiervoor olie van lelietjes-van-dalen te gebruiken. Zelf gebruik ik voor een was van 7kg ongeveer 80ml in een doseerbol.

De Marseillezeep zelf vind je bijvoorbeeld bij Dille en Kamille of groene (web)shop Druantia. Voor de zeepvlokken heb je het meeste kans in een zero waste winkel bij jou in de buurt of in sommige supermarkten.

Heb jij dit recept al geprobeerd? Wat vond je ervan?

Op zoek naar manieren om duurzamer en gelukkiger te leven? Volg dan snel mee op Instagram en Facebook.

Er zijn zoveel voordelen verbonden aan het maken van je eigen wasmiddel. Er zitten geen chemicaliën in, je bespaart er geld mee en het is gewoon leuk om te doen. Dat je niet meer moet sleuren met bussen wasmiddel is een leuke bijkomstigheid.

14 Comments

 • Hanneke de Heij

  Bij bij bleef het vloeibaar en stoelde het niet…heb eerder al wasmiddel gemaakt met Sunligt zeep wat wel gestold was,waar kan het aan liggen ?

  • HalloHelena

   Oei, ik weet niet meteen wat de oorzaak is… Ik vermoed dat je de juiste verhoudingen gebruikt hebt en het lang genoeg hebt laten staan?
   Minimum 8 uur heeft het echt wel nodig.

  • HalloHelena

   Hey Hanneke,

   Ik maakte deze week wasmiddel en het bleef super vloeibaar. Ik moest meteen aan jouw comment denken 🙂

   Ik heb het dan toch in de lege flessen gegoten en in ons washok gezet. De volgende dag had het de dikkere consistentie die het normaal moet hebben.

   In ons washok is het deze tijd van het jaar koud, zeker ’s nachts. Ik vermoed dus dat het daar iets mee te maken heeft? Goed laten afkoelen dus, ik hoop dat het dan wel werkt!

 • Katy

  Ik gebruik het eigen wasmiddel gemaakt met vlokken nu al maanden. Ik heb het idee dat de was steeds vetter wordt. Of het eigenlijk niet echt schoon wordt. Zeker bij de doekjes in de keuken lijkt het of ze stijf staan. Heb jij hier ook last van?

  • HalloHelena

   Oh, dat klinkt niet goed :/ Zelf heb ik er helemaal geen last van.
   Misschien voeg je te veel van het mengsel toe aan de was? Of ligt het probleem bij een wasverzachter?
   Dat laatste gebruik ik namelijk niet.

   Je kan ook eens proberen om de trommel te reinigen en te zien wat dat geeft?

  • HalloHelena

   Blij om te horen dat het zo goed gelukt is! Je zou enkele druppeltjes etherische olie kunnen toevoegen. Er bestaan enorm veel geuren, keuze genoeg 🙂

  • Marleen

   Hoi Désie,
   Ik gebruik druppeltjes etherische olie in de geur lelietjes-van-dalen. Dat vond ik het meest naar frisse was ruiken. Ik heb heel veel olietjes geroken in de plaatselijke winkel. En ook gekocht.
   Voeg de olie pas toe wanneer het wasmiddel volledig is afgekoeld. Mijn tip is: Probeer eerst 4 druppels, meng dit en ruik hoe jij jouw was vindt worden. Misschien wil je er 20 druppels in. Misschien maar 2.
   Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips.

   Dankjewel Helena voor dit recept: wij hebben hierdoor al heel wat plastic, vervoersvervuiling en geld bespaard. Ik ben er enorm blij mee.

   Nu nog een lekkere etherische olie vinden voor in mijn deodorant 😊 heeft er iemand tips?

   • HalloHelena

    Hey Marleen,

    Bedankt voor de tip! Ik zou er zelf niet meteen aan gedacht hebben, ik ga het zeker eens proberen.
    Voor de deodorant kan je misschien iets ontsmettend gebruiken zoals tea tree? Al ruikt dat wel vrij ‘medisch’ ofzo 🙂

   • Tirza

    Hoi 🙂
    Ik heb het nu voor de tweede keer gemaakt, precies volgens recept. Met zo’n groenig Marseille blok van dille en kamille. Het is beide keren niet dikker geworden. 🙁 Kan dat liggen aan het zeepblok?
    Ik gebruik het wel, ook al is het zo dun als water ongeveer. Of maakt het dan minder goed schoon?

    • HalloHelena

     Hey! Ik denk dat je het wel gewoon kan gebruiken hoor, ook al is het dunner.
     Heb je al geprobeerd om het wasmiddel op een koelere plek te laten afkoelen?
     Dat heeft voor mij al eens het verschil gemaakt. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *