
Zero waste badkamer: afvalvrij in tien stappen
Wil jij ook minder plastic verbruiken? Jouw badkamer is de perfecte plaats om mee te starten. Het kost niet veel moeite om dit plekje om te toveren in een afvalvrij paradijs, voor je het weet heb je een zero waste badkamer.
Het was pas toen ik ging ontspullen dat ik besefte hoeveel plastic er in mijn badkamer stond. Shampooflessen, tandpastatubes, crèmes, tandenborstels, … Deze lijst kan nog lang doorgaan. Dat plastic is niet alleen slecht voor het milieu, het nam ook veel plaats in. Een extra motivatie om werk te maken van een zero waste badkamer.
Wat is zero waste?
Maar wat is zero waste nu? In het kort: zero waste is een levensstijl waarin je er naar streeft zo weinig mogelijk afval te produceren. Dat kan door simpelweg minder te consumeren, minder weg te gooien en te recycleren, … En natuurlijk door de aankopen die je wel doet zo bewust mogelijk te maken. Perfect toepasbaar in de badkamer!
1. Plasticvrij tanden poetsen

Tanden poetsen doe je minstens twee maal per dag. Als je deze routine plasticvrij maakt, kan je heel wat afval besparen. Om mijn tanden te poetsen gebruik ik nu een tandenborstel van bamboe. Na gebruik kan ik de borstel eraf knippen en de rest begraven in de tuin. Dat stuk zal volledig vergaan.
Kijk bij het shoppen naar zo’n tandenborstel goed uit dat je een vegan versie kiest. Er bestaan gek genoeg exemplaren waar de borstel gemaakt is van varkenshaar. Thanks, but no thanks.
In plaats van tandpasta gebruik ik nu een solide tandpasta in blik van Pachamamaï. In mijn review van de tandpasta vind je meer info.
Hiervoor gebruikte ik Denttabs. In mijn review over Denttabs lees je alle voor- en nadelen die ik hiervan ondervond.
2. Haren wassen

Je haren wassen zonder afval te produceren is zó gemakkelijk. Alles wat je nodig hebt is een shampoobar en appelazijn. Je krijgt er mooi glanzend haar van zonder tien dure producten te kopen bij de kapper.
Lees hier alles over je haar wassen met een shampoobar en hoe ik appelazijn gebruik als conditioner. Wist je dat je ook zelf droogshampoo kan maken?
Als je net als ik een droge haardos hebt, komen deze tips voor gezond haar zeker van pas.
3. Zero waste make-up
Jezelf zero waste opmaken klinkt als een heel karwei, maar dat is het niet. Het Franse merk Boho specialiseert zich in afvalvrije en natuurlijke make-up. Je kan hun lijn van producten ook in de Di winkels vinden. Ik ben alvast fan!
4. Afvalvrij make up verwijderen
In de winkel vind je tientallen ontschminkers. De meeste vol chemische bestanddelen, verpakt in plastic en tien keer zo duur als de zero waste oplossingen.
Dat kan beter! Ontschminken kan je heel eenvoudig door wat kokosolie op je make up te smeren en daar dan met een wasbaar make-up removal schijfje over te gaan. Easy peasy.
Als je last hebt van een vette huid is kokosolie misschien niet de oplossing voor jou. Dan kan je zelf een make-up verwijderaar maken door 120 ml rozenwater te mengen met 25 ml amandelolie. Lief voor je huid én je portemonnee.
5. Zero waste deodorant
Deodorant is voor mij het moeilijkste product om te vervangen. Mijn experiment met de natuurlijke deodorant van Nuud gaf niet het resultaat waar ik op hoopte. Voor anderen lijkt deze deo wel te werken, dus je kan het altijd eens proberen.
Ik denk dat het hier vooral een kwestie is van veel dingen testen en jouw lichaam de tijd te gunnen om zich aan te passen. Er bestaan veel verschillende types afvalvrije deo’s, doe zeker wat inspiratie op in de webshop van Leven Zonder Afval.
6. Scheren

Niet onbelangrijk, dat scheren. Wegwerpscheermesjes passen natuurlijk niet in een zero waste badkamer, maar er bestaan alternatieven. Ik kocht mezelf een mooi roze scheermesje en deelde mijn ervaring met duurzaam scheren met een safety razor.
7. Menstrueren
Zelfs voor deze gezellige maandelijkse periode bestaat een oplossing. Je hebt vast al gehoord van een menstruatiecup. Het werkt een beetje als een tampon, maar in plaats van dat het jouw menstruatiebloed gaat absorberen, wordt het verzameld in de cup. Die zou je twee tot drie keer per dag moeten leegmaken, reinigen en opnieuw inbrengen. Hoe dat in z’n werk gaat, legt onderstaand filmpje beter uit dan ik het kan 🙂 Je leest hier ook mijn review over de menstruatiecup.
Ik gebruik sinds kort de Organicup en kan deze alleen maar aanbevelen. Je kan ‘m kopen bij Holland&Barrett voor ongeveer twintig euro. Ze doen vaak acties waarbij je korting krijgt op bepaalde producten, dus je kan flink besparen als je de Organicup daar koopt.
Ben je bang voor geknoei met zo’n menstruatiecup? Je kan ook kiezen voor wasbaar maandverband.
8. Het betere peuterwerk
Je tanden goed reinigen doe je niet enkel door te poetsen, maar ook door goed te flossen of een tandenstoker te gebruiken. Je gaat helemaal plasticvrij te werk met deze houten tandenstokers en met deze duurzame flosdraad.
Ook oorstokjes bestaan in een duurzame variant. Dit bamboe oorstokje is herbruikbaar en zou veel gezonder zijn voor je oren. Ze komen in verschillende kleuren, zodat niemand in het gezin zich kan vergissen 🙂
9. Zeep
Voor dat ik mijn badkamer afvalvrij begon te maken, bestond de helft van mijn spullen uit plastic zeepflesjes. Gekregen, gekocht, leeg, … En dan te bedenken dat je dit zo gemakkelijk kan vervangen. Koop in de winkel gewoon een blok zeep in plaats van al douchegels. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke zeep van Pachamamaï? Zo eenvoudig kan zero waste zijn.
10. DIY badkamerproducten
De bovenstaande onderwerpen gaan over nogal standaard producten die je in jouw badkamer kan vinden. Maar soms heb je ook andere dingen nodig zoals nagellakremover, maskertjes, … Deze bloggers hebben daar goede recepten voor:
- Marlies van Het Kan Wel schreef een blog over zelf nagellakremover maken.
- Mitu van Mitu’s Meatless Food maakt zelf haar vegan gezichtsmaskers.
- Op de blog van Zolea staat een recept om zelf een lipscrub te maken.
En zo vind je vast nog talloze andere voorbeelden. Google gewoon welk product je wil vervangen + zero waste en laat die inspiratie maar komen.
Met deze tips kom je vast al een heel eind verder om jouw zero waste badkamer te creëren. Ik raad aan om te wachten tot één van jouw producten op is en het dan te vervangen door een afvalvrij alternatief. Zo kan je langzaam aan wennen aan de afvalvrije varianten en gewoon genieten van het ontdekkingsproces. Want er aan beginnen is één ding, maar jouw badkamer afvalvrij houden is nóg belangrijker.
Veel succes!
Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en gelukkiger leven. Heb jij nog tips om jouw badkamer afvalvrij te maken? Laat het me weten!


