zero waste keuken
Groen leven,  Huishouden

ZERO WASTE KEUKEN: 6 x minder wegwerp plastic

Een plastic zakje hier, een velletje keukenrol daar: in de keuken moet je niet veel moeite doen om afval te creëren. Maar eens je erop let, is het even makkelijk om minder weg te gooien. Laat je inspireren door deze duurzame alternatieven voor wegwerpproducten en je bent weer een stapje dichter bij een zero waste keuken.

1. Herbruikbare diepvrieszakken

Siliconen Vershoudzakken - Set 4-Stuks 1500ml - Duurzaam - Herbruikbaar - Vries & Hitte Bestendig - 4 Kleuren - Vershoud Vershoudzak silicone - opbergzak (Transparant, rood, groen, blauw) Maatbeker

Herbruikbare diepvrieszakken zijn mijn nieuwste aanwinst in de keuken. Ik ben er super blij mee, zo handig!

Je kan ze eenvoudig wassen in de vaatwasser en veegt ze snel weer droog met een handdoek. Het is een kleine investering, maar als je minder plastic wil weggooien is het die meer dan waard.

Je koop de herbruikbare diepvrieszakken onder meer bij bol.com. Een Stasher bag (ongeveer hetzelfde principe, andere naam) koop je onder meer bij Big Green Smile.

2. Food huggers

Food Huggers - 5 stuks - Bright Berry

De food huggers hebben niet alleen de beste naam, ze zijn echt een aanwinst in de keuken. Het zijn silicone afdekplaatjes die je over etensresten of ronde potjes bevestigt. Zo bewaar je etensresten beter en hygiënischer. Ik heb de mijne enkele maanden in huis en ben fan!

Ze kunnen in de vaatwasser, het enige wat je moet doen is ze goed afdrogen voor ze weer de kast in gaan.

Bye bye vershoudfolie, je koopt de food huggers onder meer bij bol.com en eco webshop Big Green Smile.

Omdat het ook belangrijk is om plastic niet al in de supermarkt te verzamelen, vind je hier mijn tips voor afvalvrij boodschappen doen.

3. Bijenwasdoek

image 0

Niet alle restjes hebben de goede vorm om de food huggers te gebruiken. En dan komen deze bijenwasdoeken goed van pas. Ze zijn niet vegan omwille van de bijenwas, maar wel heel handig in een zero waste keuken.

Ze zijn verkrijgbaar in de mooiste kleurtjes en zijn onder meer te koop op Etsy en Big Green Smile. Ga je liever zelf aan de slag? Op de blog Natuurlijk Sofie lees je hoe je zelf bijenwasdoeken maakt.

4. Wasbare keukenrol

Wasbare keukenrol  Herbruikbare stoffen servetten  Keuken image 1

Voor ik dit lijstje maakte had ik hier nog nooit van gehoord. Maar het bestaat dus echt: wasbare keukenrol. Deze keukenrol bestaat uit lapjes stof die met een soort van drukknopen aan elkaar gehecht zijn. Het lijkt me super handig en het fleurt met de leuke designs heel de keuken op.

Volg me dus snel naar Etsy om dit handige ding aan te schaffen.

5. Wasbare spons

UnSponge  2 pack  nul afval herbruikbare sponzen 100% image 0

Ook zo vies van die natte spons die al god-weet-wat gezien heeft? Ieuw. Een sponske dat je na gebruik gewoon in de was gooit is toch zoveel beter?

Je koopt de wasbare exemplaren bij Etsy, ze staan alvast op mijn verlanglijstje.

6. Herbruikbaar bakpapier

Kitchencraft Non-stick herbruikbaar bakvel/papier KC

Bakpapier gebruik je een keer en kieper je recht de vuilbak in. Echt zonde, zeker als je weet dat er een perfect alternatief is: het herbruikbare bakpapier.

Je koopt het bij bol.com, een investering die zich snel terugverdient als je veel gebruik maakt van de oven.

Een even goed alternatief is een anti aanbak bakplaat. Je kan je baksels er gewoon opleggen en na gebruik afschrobben met je herbruikbare spons 🙂

Wil je echt duurzaam zijn in de keuken? Eet dan (meer) plantaardig. Laat je inspireren door deze vegan recepten.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener leven.

Zero waste keuken Een plastic zakje hier, een velletje keukenrol daar: in de keuken moet je niet veel moeite doen om afval te creëren. Maar eens je erop let, is het even makkelijk om minder weg te gooien. Laat je inspireren door deze duurzame alternatieven voor wegwerpproducten in de keuken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *