Groen leven

Zo beperk je jouw digitale voetafdruk

Hé, jij bent goed bezig: je verstuurt geen papieren post meer, maar doet alles per e-mail. Foto’s druk je amper af, ze staan allemaal in de cloud. En al je belangrijke documenten ontvang je digitaal en bewaar je in een digitale kluis. Dat is heel duurzaam, toch? Of vraagt al die online ruimte net heel veel energie?

Ja, nu wordt het wel heel moeilijk. Een hoog papierverbruik is niet goed voor klimaat en milieu, maar al die data is dat ook niet. Moeten we alles dan weer op papier bewaren? Nee, de beste oplossing lijkt hier om digitaal te werken, maar heel kritisch om te gaan met wat we opslagen en voor hoe lang. Dit is hoe je jouw digitale impact verkleint.

1 Beperk je e-mailverkeer

Twintig e-mails per dag versturen, staat na een jaar gelijk aan 1000 km met de auto rijden. Professioneel kan je je e-mailverkeer beperken door geen e-mail te sturen, maar even de bureau van je collega binnen te springen. Of door te bellen in plaats van een e-mail te sturen.

Privé kan je die e-mails beperken door je uit te schrijven op alle nieuwsbrieven die niet langer relevant zijn. Dat zal niet alleen goed zijn voor je digitale voetafdruk, het zal ook voor orde in je mailbox zorgen.

2 Ga digitaal ontspullen

En weet je nog hoe het ontspullen van je huis zorgt voor meer rust in je hoofd? Een digitale opruimsessie heeft datzelfde zalige effect. Want stel je voor dat er nog maar vier e-mails in je mailbox staan: enkel datgene wat je aandacht nog vraagt. Of dat je door de helft minder documenten moet scrollen om dat ene papier te vinden.

Hoe je dat doet? Breng eerst in kaart welke online opslagruimtes je hebt. Dropbox, Google drive, je mailbox, … Ga er dan één voor één door en bekijk welke opgeslagen items de prullenbak in mogen. En vergeet dan niet om die prullenbak óók leeg te maken.

3 Beperk het gebruik van zoekmachines

Een zoekopdracht via een zoekmachine vraagt veel energie. Vaak ken je de website waar je moet zijn, het beste is dan om deze zelf te typen in de browser. Hoe behulpzaam Google ook kan zijn bij het voorstellen van een zoekopdracht 🙂

Heb jij nog tips? Laat ze zeker achter in de comments.

Volg Hallo Helena op Instagram en Facebook voor meer over groener en gelukkiger leven. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *